3 mythes over introverten ontkracht

door Marlies
Marlies leest een boek

In mijn vorige blog beloofde ik het al: aan de slag met een aantal mythes over introversie. Bij ‘introvert’ denken mensen snel aan iemand die een beetje een nerd is, onzichtbaar, grijs muisje en vooral iemand die heel stilletjes op de achtergrond aanwezig is. Vooropgesteld dat daar allemaal níks mis mee is, is dat niet een heel correcte omschrijving van een introvert. Introverten zijn er in alle soorten en maten. Daarom ontkracht ik in deze blog 3 mythes: de introvert is saai, verlegen en asociaal.

Mythe 1: de introvert is saai

Het woordenboek Van Dale gaat bij saai uit van ‘niet erg levendig’. Ergens kan dat voor een introvert best gelden. Tenminste, aan de buitenkant. Een introvert is wat meer naar binnen gekeerd en vanuit het perspectief van een extraverter persoon, lijkt dat niet erg levendig en dus saai. Gelukkig is een introvert alles behalve saai. Introverten kunnen ook heel levendig en actief zijn. Alleen minder lang dan een extravert misschien hoopt of wil. Daarnaast heeft een introvert van binnen wel een hele levendige wereld. Gesprekken met zichzelf, nadenken over het lezen of filosoferen: het is aan de levendige introvert zeker besteed.

Mythe 2: de introvert is verlegen

Mythes ontstaan niet zomaar. Ik heb ook altijd gedacht dat ik verlegen was, totdat iemand riep dat ik heel spontaan ben. Huh, ik spontaan? Zo zag ik dat helemaal niet. Waar een introvert mee te maken heeft, is dat hij/zij wat minder op de voorgrond treedt. Introverten hoeven niet per se in het middelpunt van de aandacht te staan. Daardoor lijkt de introvert verlegen. Praten over koetjes en kalfjes vindt een introvert heel lastig, dus voor een oppervlakkig gesprek is hij niet echt goed te porren. Althans, de introvert wil wel, maar weet niet goed hoe. Gaat het gesprek of de bijeenkomst over een onderwerp dat de introvert aan het hart gaat? Zeker weten dat je verbaasd gaat zijn over hoe niet-verlegen de introvert eigenlijk is. We sparen het op voor speciale gelegenheden.

Mythe 3: de introvert is asociaal

Dagelijks afspreken met vrienden, familie en/of collega’s zie je een introvert niet snel doen. Een introvert plant ook nog eens graag, waardoor spontaan afspreken er vaak niet in zit. Dat lijkt niet heel sociaal. Het is niet vreemd dat veel gedacht wordt dat de introvert asociaal is. Het verschil tussen de introvert en extravert is dat het opladen bij de eerstgenoemde gebeurd door alleen te zijn en bij de tweede juist door onder de mensen te zijn. Daar zit direct het verschil. Een introvert kan zeker onder de mensen zijn en doet graag mee, maar er zit sneller een taks aan. Op naar huis en opladen voor de introvert. Het lijkt asociaal, maar als je een introvert genoeg ruimte gunt om op te laden, heb je er des te meer plezier mee bij de volgende afspraak.

Welke mythes hoor jij over de introvert?

Welke verhalen hoor jij of herken jij over de introvert? Zou je daar eens iets van besproken willen zien? Laat een reactie achter onder de blog en wie weet schrijf ik er een keertje over.

Lees ook

Laat een reactie achter

* Door het plaatsen van een reactie ga je akkoord met het opslaan en gebruiken van jouw gegevens door deze website.

Copyright © 2022 – Alle rechten voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies om jouw ervaringen te verbeteren. Klik op 'Lees meer' voor informatie over privacy en cookies. Accepteren Lees meer