3 tips voor een tijdje zonder internet of sociale media

Steeds vaker zie ik mensen een tijdje offline gaan, of in elk geval zeggen dat ze dat graag willen doen. Even vrij van de prikkels die de online wereld ons geeft: ik kan het aanraden! Het is alweer 5 jaar geleden dat ik een hele maand zonder internet leefde en soms gooi ik er nog eens een dag of weekend tegenaan. Wil je dat ook graag, maar weet je nog niet hoe? In dit blog deel ik mijn ervaringen én 3 tips om de tijd zonder internet goed in te stappen.

Externe prikkels te over

Eerst nog kort iets over die wens om offline te gaan. In de huidige wereld worden we platgegooid met informatie. Waar we voorheen alleen radio, tv en mondeling informatie ontvingen of uitwisselden, is internet de schakel tussen ons en zeeën aan informatie. Nieuwssites, sociale media en streamingdiensten maken de dienst uit online. Als je wil, piept je mobiele telefoon regelmatig met pushmeldingen en staan er notificatiecijfers naast appiconen. Allerlei maniertjes van de makers van de apps om jou eraan gekluisterd te houden. Dat is goed voor de business, maar minder goed voor jou. Soms wil je even een stapje terug uit de informatie overload en geloof mij: dat verdien je ook. Of je één dag, een week of een hele maand zonder deze prikkels door het leven gaat: elke seconde is waardevol.

31 dagen offline

In maart 2016 ging ik bewust een maand offline. Met een achtergrond in communicatie en sociale media was online zijn mijn hobby en mijn werk. Dat kan heel leuk en boeiend zijn, maar ik wist dat ik eens wilde ervaren hoe het was om een stap terug te doen. 31 dagen stond ik los van sociale media, websites en andere informatiebronnen. De enige uitzonderingen waren het internet dat ik nodig had voor mijn net-begonnen baan en een wekelijkse update voor mijn blog van toen. In de aanloop naar, tijdens en achteraf kwam ik erachter wat een offline periode realistisch maakt. Voor jou samengevat in 3 tips, daar gaan we!

3 tips voor een fijne tijd zonder internet

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Maak daarin je eigen keuzes. Hoe zorg je ervoor dat je het internet niet alsnog gebruikt? Log uit van sociale media, verwijder apps van je telefoon of verstop ze in een mapje op je laatste tabblad en beslis of je het internet op jouw telefoon in zijn geheel uitschakelt (wel het handigst). Bedenk waarmee je je tijd wil gaan vullen en maak het makkelijk voor jezelf. Wil je een boek gaan lezen? Zorg dat je het boek al in huis hebt voor je offline gaat. Wil je vaker wandelen? Zorg voor papieren plattegronden als je Google Maps niet meer “mag” gebruiken om je routes uit te stippelen. Wat doe je met je laptop of computer? Kunnen computerspellen wel of niet? En die series die je volgt? Bedenk van tevoren wat je zelf als grens ervaart, dan weet je waar je aan toe bent. Hoe minder internet je overhoudt, hoe kleiner de kans dat je stiekem toch iets online gaat checken.

2. Informeer je omgeving

Een reden om de telefoon vaak te checken is om in contact te staan met anderen. ‘Even’ reageren op een nieuwe Insta-post, een appje via WhatsApp of een reactie op je laatste Facebookbericht. De apps maken goed gebruik van ons verlangen om te reageren op meldingen van nieuwe informatie. Van onszelf accepteren we dit gedrag, waardoor we het ook van anderen verwachten. Zie je in WhatsApp 2 blauwe vinkjes maar ontvang je geen reactie? Irritant. Doe jezelf en je omgeving voor jouw internetvrije tijd een lol en geef je grenzen aan: van wanneer tot wanneer ben je offline? Geef je socials een laatste update met een post waarin je vertelt dat je offline bent en zwengel de afwezigheidsassistent aan voor je mail. Stem met voor jou belangrijke mensen af hoe ze jou in geval van nood wél kunnen bereiken. Toen ik offline was, was ik telefonisch en via sms te bereiken en stond de brievenbus ook open voor post. Door die kaders aan te geven, worstel je niet met het verlangen om te moeten reageren: niemand verwacht dat van je.

3. Geniet!

Het is even wennen, afhankelijk van de mate waarin je het internet gebruikt en hoeveel afleiding je hebt. Je hebt echter een heerlijke omgeving gecreëerd met (als het goed is) minder prikkels. De contacten die je hebt, voelen intiemer doordat je bewust de keuze maakt om met iemand contact te leggen. Je hebt altijd iets om over te praten, aangezien anderen altijd willen weten hoe het is zonder internet: ‘ik zou dat echt niet kunnen.’ Geniet van de tijd die je niet meer doodt met scrollen, appen en informatie tot je nemen. Staar uit het raam, speel een spelletje, lees een boek of ontdek een nieuwe hobby.

Bonustip: leg een boekje klaar waarin je alles kan noteren wat je graag wil opzoeken als je weer toegang hebt tot het internet. Dan is het uit je hoofd en komt het wel weer als het eenmaal zo ver is.

Maar wat als ik iets mis…?

FOMO (Fear of missing out) hoef je trouwens niet te hebben: ik hoorde in maart 2016 binnen 5 minuten van de grootste nieuwsfeiten van die maand. De aanslagen in Brussel en het overlijden van Johan Cruijff zijn ook zonder internet of tv niet te missen. Mensen informeren je altijd als er iets heel belangrijks is. Wil je toch wat toegang tot nieuws? Bedenk of je bijvoorbeeld Teletekst via je TV in wil zetten of neem een (tijdelijk) abonnement op een papieren krant. Zo zonder internet heb je waarschijnlijk de rust om die krant echt te gaan lezen. Bovendien zijn experts het erover eens dat je vervelen heel goed is voor de mens, dus laat het gebeuren. ‘Vroeger’ was er geen internet en dat was toch prima te doen? Zeker in tijden van lockdowns is de kans klein dat je iets mist.

Alles is uitvogelbaar

Loop je toch ergens tegenaan? Marie Forleo leert ons: alles is uitvogelbaar. Mijn grootste ‘probleem’ was het reizen met de trein. De NS app is een geschenk met alle treininformatie bij de hand voor, tijdens en na je treinreis. Voor mijn internetvrije tijd had ik een heus papieren spoorboek gekocht om mijn treinreizen te plannen. Eerlijk gezegd was dat echt heel omslachtig uitrekenen toen ik een reis met 2 overstappen wilde maken. Eenmaal onderweg kwamen er nog problemen op het spoor bij, waardoor ik toch maar mijn moeder belde of ze voor mij wilde nagaan hoe ik nu het beste kon reizen. Het hoeft niet perfect te gaan en volgens ‘de regels’. Maak er iets moois van voor jezelf en ontdek wat het met jou doet als je een stapje terug neemt van de drukte van de digitale wereld die we gecreëerd hebben. See you on the other side 🙂

Scroll naar boven