4 manieren om de zoveelste dag thuiswerken goed door te komen

Tip 1: begin de dag met iets voor jezelf

De eerste tip komt uit mijn eigen ervaring voort. Hoe langer ik thuis aan het werk was, hoe meer ik wilde dat de werkdag er snel op was zodat ik tijd had voor mijn eigen dingen. Als ik werk ‘afgevinkt’ had in huis, dan was er ruimte voor sport, wandelen, lezen, met bekenden bellen/afspreken (afhankelijk van de maatregelen) en wat al meer. Dat was gek, want ik vind mijn werk heel leuk en boeiend. Aan de ene kant was het een moment om absoluut eens lekker vrij te nemen, maar tot die tijd (en ook erna) pakte ik de dag anders aan.

Aan het begin van de werkdag slinger ik na het ontbijt niet direct mijn laptop aan om te starten met werken, maar neem ik een uur de tijd om iets voor mijzelf te doen. Of het nu eens een langere ochtendwandeling is, yoga, iets in het huishouden of een uitgebreide speelsessie met de kat: het maakt niet uit. Het is mijn uurtje. Alles mag, niets moet. Na dat uur schuif ik heel voldaan achter mijn bureau, klaar om de werkdag te beginnen.

Tip 2: start de dag met het opschrijven en uitvoeren van 3 simpele taken

Het bijzondere aan mens-zijn, vind ik dat ik alles van mezelf verwacht en weinig van een ander. Stel dat je mij vertelt dat het enige dat je vandaag gedaan hebt, het maken van lunch is. Dan zeg ik waarschijnlijk iets als: ‘Dat doe je goed. Zulke dagen horen erbij, dat mag ook.’ Is die lunch maken het enige wat ik heb gedaan vandaag? Dan roept mijn hoofd verwijtende dingen als ‘Wauw, Marlies, wat enorm zonde van je dag. Waarom doe je dat?’ Deze tip maakt korte metten met deze mogelijke reactie van het hoofd.

Aan het begin van je (werk)dag noteer je op een briefje 3 dingen die je die dag gaat doen. Simpel, concreet en het liefst kosten ze in de praktijk niet meer dan 15 minuten per stuk. Zorg ervoor dat je een werkwoord in je taak stopt. Bijvoorbeeld:

  • De was opvouwen
  • 1 dia van de presentatie voor afspraak Y maken
  • De leidinggevende bellen over onderwerp X

Hoe we het gewoonlijk opschrijven:

  • Was
  • Presentatie afspraak Y
  • Leidinggevende (onderwerp X)

Gek genoeg zorgt het gebrek aan woorden van het tweede lijstje ervoor dat de onderwerpen heel groot lijken. Het eerste lijstje maakt elk item concreet en behapbaar. Daar durf ik wel mee aan de slag. En heb ik die 3 dingen gedaan? Excellent work! Weer iets gepresteerd vandaag en het kostte mij maar een uur van mijn tijd.

Tip 3: pauze pauze pauze pauze pauze pauze pauze pauze

Ja, ik herhaal het gelijk maar veelvuldig: PAUZE. Het sluipt er zo in. ‘Nog even door, dan ben ik eerder klaar.’ ‘Maar ik moet XYZ nog doen.’ ‘Ik ben een verantwoordelijke werknemer, ik moet leveren.’ ‘Gisteren had ik niet zo’n goede werkdag, dat moet ik vandaag inhalen.’ ‘Ik zit er net lekker in.’ Nee, nee en nog eens nee. Asjeblieft. Hou pauze. Voor een hele uitgebreide onderbouwing waarom pauze waardevol is, adviseer ik het lezen van het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar, maar voor deze blog alvast het volgende.

Het is simpelweg niet goed voor hoofd en lijf om lang achter de computer te zitten of om lang gefocust te zijn. Het brein floreert mét momenten van rust. Rust geeft jouw hersenen namelijk de ruimte om informatie te verwerken. Dat betekent overigens ook dat ‘pauze’ niet bestaat uit je vaste approndje op je telefoon. Ga lekker even naar buiten voor een wandelingetje of ga uit het raam naar buiten kijken. Mediteer of zit je eens even lekker te vervelen op de bank. 10 minuten heb je maar nodig om je hersenen weer wat bij te laten komen voor je volgende werksessie. Zo kom je veel energieker en efficiënter je werkdag door. Jij blij, je baas blij, iedereen blij.

Tip 4: wissel van werkplek

Deze tip kan voor sommige mensen wat lastiger zijn. Zelf heb ik het geluk een aparte werkkamer te hebben voor thuiswerkdagen, anderen zitten nog steeds aan de keukentafel. Waarvoor respect. Ik hoop dat je evengoed iets aan deze tip hebt. Als je op kantoor bent, zit je (hoop ik) niet 8 uur lang, 5 dagen per week aan hetzelfde bureau te werken en verandert er niks om je heen. Waarom zou je thuis wel zo’n situatie creëren?

Voorheen was woensdag mijn ‘vaste thuiswerkdag’ die ik aan de eettafel doorbracht. Die dag heb ik teruggebracht: ik werk woensdags aan de keukentafel. Even een andere werkplek nadat ik 2 dagen achter een bureau heb gezeten en gestaan en na die woensdag nog 2 dagen dat doe. De meer ontspannen videobelafspraken kunnen vanaf de bank en de telefonische afspraken zijn een goed excuus om door de kamer te ijsberen. Juist door even ergens anders een stukje werk te doen, voelt het meer gefocust om dan aan het bureau (of de keukentafel) weer aan de slag te gaan met het volgende onderwerp.

Veel thuiswerken is sowieso een kunst op zich. Zeker zonder afleiding en vertier buiten de deur. Het mag zeker gezegd worden: wat zijn jullie kanjers. Net als de mensen die niet thuiswerken. Eigenlijk is iedereen een kanjer in deze tijd.

Heb jij aanvullende tips om het vele thuiswerken goed door te komen? Deel ze in de reacties, ik ben heel benieuwd!

In deze blog staat een affiliatelink. Mocht je via deze link een aankoop doen bij bol.com, ontvang ik een klein percentage van de opbrengst. Kost jou niets meer en het is voor mij ook fijn.

Scroll naar boven