Boekentip: Choose Wonder Over Worry van Amber Rae

In de serie ‘Boekentip’ licht ik met enige regelmaat een boek uit dat mij nieuwe inzichten en inspiratie heeft gegeven.

Het boek “Choose Wonder over Worry” is misschien wel het belangrijkste boek dat ik ooit heb gelezen. Amber Rae heeft mij zoveel laten tackelen en opschrijven dat ik werkelijk denk dat haar ondertitel waarheid is geworden: “Move beyond fear and doubt to unlock your full potential.” Na het lezen van dit boek en alle opdrachten gedaan te hebben in 2019, was ik nog niet waar ik nu ben, maar een eerste stap was gezet.

2 stemmen: Worry en Wonder

That makes you wonder, right? 😉 Eén van Ambers quotes is: “Don’t die with your gifts still inside.” Er zijn zoveel redenen waarom je blijft waar je nu je bent. Het is comfortabel en je kent het. Iets in jou zou echter wel eens méér willen of iets nieuws doen. Maar ja, buiten je comfort zone zijn talloze zorgen. Of het nu gaat om angst, uitstellen, onzekerheid, schaamte, ontwijking, verslaving, perfectionisme of jaloezie: stuk voor stuk gevoelens die ons belemmeren om een stap te zetten in een nieuwe, spannende richting.

Ook voor het starten van deze website heb ik gedacht: “Anderen kunnen dit beter.” “Wie ben ik dat ik dit doe?” “Ik ga het nooit volhouden.” “Wat als iemand iets negatiefs te zeggen heeft?” Heel simpel gezegd: allerlei blokkades om te voorkomen dat ik deze website ga oprichten. Amber noemt deze stem ‘Worry’. Gelukkig is er ook die van ‘Wonder’. 

“Angst, ik zie je”

In plaats van blijven hangen in Worry, gaat Wonder het gesprek aan. Ze geeft ruimte aan de gevoelens. Bijvoorbeeld: “Angst, ik zie je.” Angst doet zijn best en probeert ons te beschermen en veilig te houden. Maar we zijn op een belangrijke reis en hij gaat deze reis niet leiden. Middels een “Wondervention” kijk je naar deze angst. Amber stelt de vraag: “Als succes en falen niet belangrijk waren, wat zou je dan doen?” Deze vraag kwam kort voor het starten van mijn website weer bij mij naar boven.

Waar Worry in de angst gaat zitten, kiest Wonder voor een andere weg. “Ik start deze website. Mijn stem mag gehoord worden.” Amber zou denk ik zelfs nog zeggen: “Marlies, jouw stem MOET gehoord worden.”

Worry na worry wordt getackeld door Amber en jouzelf. Ze neemt je aan de hand om je zorgen onder de loep te nemen. Stop ze niet weg, maar haal ze tevoorschijn en ga het gesprek aan. Vraag je af waar je zorg vandaan komt en hoe je de zorg weg kan nemen. Choose ‘wonder’ over ‘worry’.

Kortom, dit boek is echt een aanrader voor wie zichzelf wel eens in de weg zit met zijn of haar zorgen. Het boek is volgens mij nog niet vertaald naar het Nederlands, maar de hoofdstukken zijn kort en Amber schrijft glashelder, dus laat het je er niet van weerhouden om de wereld van ‘Wonder’ in te duiken.

Volg Amber Rae op Instagram voor meer Wonder

Via Instagram is Amber Rae ook een fijn account om te volgen. Maandelijks komt ze met een ‘check-in’ om terug te blikken op de afgelopen maand, maar vooral ook vooruit te kijken naar wat jou blij zou maken als je voor het eind van de nieuwe maand iets bereikt hebt. Ook leidt ze geregeld (gratis en betaald) haar volgers door verschillende processen. Zo hebben we in maart 2020 een maand lang elke dag een journalling vraag beantwoordt. Het was echt een verademing om in onzekere tijden het gesprek aan te gaan met je gevoelens. Je vindt haar account onder de gebruikersnaam heyamberrae.

In dit artikel staat een affiliatelink. Als je bij bol.com dit boek aanschaft, krijg ik een klein deel van de opbrengst. Zelf betaal jij niets meer.

Scroll naar boven