Boekentip: “Feel the fear and do it anyway”

Volgens mij was ik nog maar net begonnen in het boek “Feel the fear and do it anyway” van Susan Jeffers. Ik wist gelijk al: hier komt een boekentip over. De eerste druk van dit boek dateert van 1987, maar blijft ontzettend actueel. “Voel de angst en doe het toch.” Ongetwijfeld zijn veel mensen geholpen met dit boek. Een stukje van de magie deel ik in deze blog.

Waar ben jij bang voor?

Mocht je in reactie op de vraag “Waar ben jij bang voor?” denken: “nergens!” dan wil ik jou graag spreken. De meeste mensen zijn voor iets bang. Het is daarom ook niet gek dat “Feel the fear and do it anyway” na ruim 30 jaar nog steeds goed gelezen wordt. Het boek leest vlot weg en gaat na het eerste hoofdstuk in op verschillende thema’s zoals het durven nemen van beslissingen en liefde en vertrouwen.

“Feel the fear” op 3 niveaus

Zoals gewoonlijk kan ik niet alles al aan de voorkant verklappen. Wel wil ik delen wat mij echt het boek in trok.

Susan Jeffers ontleedt namelijk angst op 3 niveaus:

 1. Niveau 1 gaat over 2 soorten angst:
  • Dingen die je overkomen. De angst om ouder te worden, ziek worden, verkrachting, doodgaan, oorlog, etc.
  • Dingen waar je zelf actie in onderneemt. Een nieuwe opleiding beginnen, een baan zoeken, autorijden, etc.
 2. Niveau 2 bundelt de thema’s van die verschillende angsten:
  • Bang voor afwijzing
  • Bang om te falen
  • Bang om hulpeloos te zijn
  • Bang om kwetsbaar te zijn
  • Bang om opgelicht te worden
  • Bang voor afkeuring
  • Bang voor imagoverlies
  • Bang voor succes

   Ziek of ouder worden betekent dat je kwetsbaar bent. Een nieuwe baan zoeken gaat gepaard met angst om afgewezen te worden of te falen. Een auto kopen kan gepaard gaan met de angst om opgelicht te worden. Zelfs het bereiken van succes kan tot angst leiden. Wat gebeurt er ná het succes?
 3. Niveau 3 vat alles samen. Wat namelijk voor alle angsten geldt is dat je niet zozeer bang bent om ouder te worden, een nieuwe baan te zoeken, te falen of wat dan ook. Maar je bent bang “that you can’t handle it”! In het Nederlands “dat je niet weet hoe je ermee om moet gaan”.

Feel the fear and handle it

Indirect ben je niet bang voor het ziek worden zelf, maar dat je er niet mee om kan gaan. Je bent niet bang om opgelicht te worden, maar dat je er niet mee om kan gaan áls je opgelicht wordt. Je bent niet bang om succesvol te zijn, maar dat je er niet mee om kan gaan als je dat bent.

Angst is logisch, angst mag er zijn. Angst hoeft je alleen niet tegen te houden. Angst betekent niet dat je iets niet kan doen. Je bent alleen bang dat je niet om kan gaan met wat je gaat doen of overkomen. Susans affirmatie is dan ook:

“Whatever comes my way, I’ll handle it!”

Ze geeft ontzettend veel tips, handvatten en ook opdrachten om met angst om te leren gaan. Vind je het lastig om een keuze te maken? Weet dat deze echt niet voor altijd hoeft te zijn. Tussen het beginpunt en het doel hoef je niet in 1 rechte lijn te gaan. Je kan je route een beetje laten slingeren. Niks mis mee. Bescherm je route niet, maar beweeg mee!

Binnenkant boek "Feel the fear"

Eens kijken naar mijn leven

Ook ik ben wel eens bang. Om autorijden maar eens aan te halen. Dat doe ik nooit en daardoor vind ik het eng. Althans: ik vind autorijden niet eng. Ik ben alleen bang dat ik niet om kan gaan met situaties waarvan ik niet eens weet of ze komen. Tegelijkertijd weet ik: ik heb een rijbewijs. Er rijden genoeg mensen rond waarvan je je af kan vragen hoe zij aan die van hen komen (no offence).

Het gekke van angsten is dat je er haast alleen vanaf komt, door het te doen of mee te maken. Daardoor ontdek je namelijk dat je het wél aan kan. Je kan er wél mee omgaan. Zo stapte ik laatst toch eens achter het autostuur en jawel: I can handle it! I feel the fear and do it anyway.

Dus ja… deze boekentip wilde ik je niet onthouden. Het boek is ook te koop in het Nederlands, maar dan 5 keer zo duur als het Engelstalige exemplaar (beetje vreemd).

De links in dit artikel zijn affiliate links. Als jij via mijn link een aankoop doet bij bol.com, ontvang ik een klein deel van de opbrengsten. Geen zorgen: jij betaalt geen cent meer dan normaal en ik kan niet zien wat je wel of niet koopt.

Scroll naar boven