Boekentip: Kracht van Marc de Hond

Afgelopen donderdag kwam dit boek binnen en binnen 24 uur had ik het uitgelezen. ‘Kracht’ van Marc de Hond dateert uit alweer 2008, maar is het zeker waard om als tip met jullie te delen. Voor mij is dit echt een kanjer van een boek voor wie bezig is met mindset. Een aanrader voor wie wil weten hoe iemand het leven aanpakt vanuit het grootste gevoel van optimisme ter wereld. Iemand die niet bij de pakken neer gaat zitten, maar zoekt naar mogelijkheden en daar recht op af gaat.

Een rolstoeltoegankelijke Efteling

Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder van Marc de Hond gehoord. Vorig jaar is hij op 42-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van blaaskanker. Onlangs was in het nieuws dat er een kinderboek van zijn hand uitgegeven werd door de Efteling. In dat nieuwsbericht last ik dat Marc de Efteling had geholpen met het rolstoeltoegankelijker maken van het pretpark. Dat raakte mij. Vanuit mijn eigen gehoorbeperking en een eerdere functie bij mijn werkgever, hou ik mij geregeld bezig met digitale toegankelijkheid. Fysieke toegankelijkheid is daardoor ook altijd in beeld. Ik vond het zo tof wat de Efteling en Marc gedaan hadden, dat ik eens ging googelen wie hij nou eigenlijk was.

Wie zijn toch die bekende Nederlanders

Soms leef ik een beetje onder een steen. Ik weet sporadisch het gezicht van een bekende Nederlander aan een naam te koppelen. Doorgaans lukt dat omdat het iemand is die al vanaf mijn kindertijd in de BN-wereld rondloopt (denk aan Ron Brandsteder, André van Duin of Irene Moors) of iemand die mee gedaan heeft met het tv-programma ‘Wie is de Mol?’ (Kees Tol, Hadewych Minis of Renée Fokker). Namen van Nederlandse sporters ben ik doorgaans beter in thuis. Cabaretiers, theatermakers of muzikanten? Volgens mij heet de voorman van Bløf Pascal, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Ik heb nog nooit een liedje gehoord van Nick&Simon en daar heb ik geen problemen mee.

Maar wie is Marc de Hond?

Een paar weken geleden maakte ik dus kennis met Marc de Hond. Wikipedia vertelt dat hij een tv-presentator, ondernemer, schrijver, theatermaker én speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam was. Hij stond aan de wieg van een internetbedrijf dat startte toen er nog niet zoveel gedaan werd met het wereldwijde web als nu. Na het verkopen van dit bedrijf begon hij als dj bij de radio.

Het is in deze periode dat het boek van Marc begint. Naast zijn dj-werk voetbalt Marc graag. Hij is keeper van het eerste elftal van zijn voetbalclub. Alles gaat goed, tot er in zijn ruggenmerg een tumor wordt ontdekt. De operaties slagen, maar helaas wordt er een bloeding over het hoofd gezien. Marc is vanaf zijn borst verlamd. Gesteund door familie, vrienden en experts gaat Marc een ogenschijnlijk onmogelijke missie tegemoet. Medici achter de kans nihil, maar Marc weet het zeker: hij gaat weer lopen. In zijn boek neemt hij de lezer mee in dit hele traject.

De kracht van Marc

Op de achterkant van het boek staat: “Kracht is een inspirerend boek over omgaan met veranderingen.” Dat vertelt gelijk waarom ik op basis van wat ik online over Marcs leven las, het boek wilde hebben. Het is geschreven door iemand die een inkijkje geeft in hoe in je de meest bizarre of intense omstandigheden positief kan blijven en volhoudt. Steeds vaker hoor ik: “Mindset is alles.” Alles in het leven aan kunnen met jouw eigen mindset. Dat lijkt soms onwerkelijk, want er gebeuren toch ook negatieve dingen in de wereld en in jouw leven? Als alles uitvogelbaar is, dan is mindset misschien inderdaad alles. Marc de Hond heeft niet zo lang bij ons mogen zijn als hij wilde, maar hij heeft er zeker voor gezorgd dat hij zoveel mogelijk optimisme en kracht achter heeft gelaten. Ik geloof dat het tijd wordt om zijn boek ‘Licht in de tunnel’ aan te schaffen.

Scroll naar boven