Boekentip: “Think like a monk” van Jay Shetty

Vandaag laat ik je graag kennis maken met het boek Think like a monk” van Jay Shetty. Soms mag je een boek lezen waardoor je het leven weer een beetje anders gaat zien of zelfs inrichten en dit is er zo eentje. Misschien kan ik het je beter niet aanraden. Tenminste… wil je jouw leven (nog) waardevoller maken of blijven waar je nu bent?

Wat betekent het om te leven als een monk?

Nu hoop ik dat je voor dat eerste kiest. Wellicht nog een beetje gespannen, terughoudend of nieuwsgierig omdat je niet precies weet wat je tegen gaat komen. Dat herken ik gelijk. Ben ik niet al een goed mens? Word ik overgehaald om een primitiever leven te leiden? Geen idee. Maar nu weet ik het: maak kennis met het leven van een monnik en haal er kleine dingetjes uit die waarde toe gaan voegen.

De schrijver Jay Shetty

De schrijver van het boek staart je op de cover niet heel monk-achtig aan. Jay lacht zijn witte tanden bloot, je ziet een tatoeage bij zijn nek. Mijn beeld van een monk is een kale man in oranje kledij. Of dat kale ook zo was, weet ik niet, maar Jay heeft inderdaad geleefd als monk. In die periode heeft hij ook ontdekt dat het zijn drijfveer was om kennis over te brengen naar de mensen. Hij geeft lezingen, heeft een podcast en dus ook zijn boek.

De ondertitel vertelt al veel: “train your mind for peace and purpose every day.” Hij vraagt geen wonderen van je, maar vertelt veel over het monkleven en hoe je stukjes daarvan kan toepassen in het ‘gewone mensen leven’.

Een stukje leven als een monk

Het boek is opgedeeld in 3 delen: loslaten, groeien en geven. Elk deel heeft een aantal hoofdstukken die ingaan op thema’s als negativiteit, angst, routine, dankbaarheid en dienstbaarheid. Tezamen met oefeningen voor ademhaling en meditatie heb je inderdaad een boek dat je meer leert over leven als een monk.

In het eerste deel zitten wat meer opdrachten verweven. Zo ben ik bijvoorbeeld gaan uitzoeken waar bepaalde overtuigingen vandaan komen en bij gaan houden welke activiteiten welke energie meegeven. Leven als een monk gaat over bewustwording. Wat doe je zoals je doet en hoe komt het dat je zo doet? Veroordelen zit er niet bij, slechts het ontdekken wat jouw leven met jou doet en hoe je er op een andere manier naar zou kunnen kijken ten goede van jezelf. Aangezien zelfontwikkeling een prachtig thema is om in te duiken, vind ik dit boek ontzettend waardevol.

Binnenzijde boek Think like a monk

Leef ik nu als een monk?

Eén van de oefeningen was om een nieuwe ochtendroutine te proberen. “TIME” bestaat uit: Thankfulness, Insight, Meditation en Exercise. Hier heb ik mijn eigen draai aan gegeven en sindsdien start ik mijn ochtend met een uur aan ademhalen, schrijven, lezen en yoga. Soms iets meer van het een, soms iets meer van het ander.

Het fijnste is: ik word elke ochtend blij wakker omdat ik dat weer mag doen. Ik ben mij bewust van de tijd die ik ’s ochtends kan besteden aan mezelf en hoe het mij helpt. Pas daarna ga ik ontbijten en daarna komt er pas een mobiele telefoon aan te pas. Het is simpelweg heerlijk. Het draagt voor mijn gevoel ontzettend veel bij aan een Marlies die waarde kan toevoegen aan de wereld. De dienstbaarheid waar Jay over vertelt, is eigenlijk het mooiste dat er bestaat.

Het wordt tijd om te lezen

Wil jij ook meer leren over het leven als een monk? Snap ik helemaal! Het boek is vertaald naar het Nederlands: “Denk als een monnik.” Natuurlijk kun je “Think like a monk” ook in het Engels lezen.

Zonder boek wel gelijk starten met een bewuster leven? Dan is de invulkalender 30 dagen dankbaar ook een heel goed startpunt! Voor maar 7,95 euro sta je dagelijks stil bij datgene waar je dankbaar voor bent. Van je kopje koffie of thee in de ochtend of het dak boven je hoofd tot een doel dat je bereikt hebt die dag of het weerzien van geliefden. Alles kan. Bestel snel je kalender. De oplage is beperkt.

Bestel je jouw exemplaar of iets anders op bol.com via een van de linkjes in dit artikel? Superfijn! Als iemand iets koopt via een van mijn affiliate linkjes, krijg ik namelijk een klein percentage van bol.com. Ik kan niet zien wie wat koopt en wat diegene koopt, het kost jou niks meer dan anders en toch word ik er heel blij van. Dankjewel!

Scroll naar boven