Boekentip (x2): “Nice girls” en hun carrière

Een dubbele boekentip dit keer! Twee boeken met de term “Nice girls” in de titel, maar met elk een andere insteek. Dat vraagt om een analyse.

Gelijk maar een disclaimer: waar ik ‘man’ of ‘vrouwen’ schrijf, bezig ik vrij westerse termen voor het identificeren van een mens op basis van geslacht. Ik weet niet precies waarom wij dat doen. Cultureel gezien zijn er verschillen gecreëerd tussen mannen en vrouwen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dat loslaten en zelf beslissen of ze man of vrouw zijn. Doorgaans maken we onderscheid tussen masculiene en feminiene kenmerken. Als ik joviaal ben, stellig knopen doorhak, discussieer en een bepaalde autoriteit uitstraal, dan wijs je me bewust of onbewust masculiene kenmerken toe. Ben ik empathisch, vriendelijk en behulpzaam, vind je dat waarschijnlijk vrouwelijk gedrag. Een blog schrijven over gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen is best gewaagd. Zoals altijd probeer ik alles zo respectvol en open over te brengen.

De dubbele boekentip: wel of geen ‘nice girl’ zijn?

Op de foto hou ik twee boeken vast. Het ene heet “Nice girls don’t get the corner office”, geschreven door Lois Frankel en het andere heet “Nice girls rule” en is op papier gezet door Fran Hauser. Beiden gaan over stappen zetten in je carrière. Vaak genoeg wordt er in het nieuws vermeld dat er meer vrouwen op topposities terecht moeten komen. De schrijfsters van de boeken hebben jarenlange ervaring met zelf opklimmen en/of andere vrouwen coachen om hun ambities uit te spreken en waar te maken. Genoeg reden om ervan uit te gaan dat Lois Frankel en Fran Hauser weten waar ze het over hebben.

Dat idee van een ‘nice girl’ zijn, is wat we van jongs af aan mee krijgen. We moeten lief zijn, we zijn zachtaardig, maken geen ruzie en spelen lief samen. Waar jongens naar buiten rennen om te ravotten in het bos of competitieve spelletjes bedenken, gaan meisjes met poppen spelen (waar we lief voor zijn) of schooltje. Dat er verschillen zijn tussen twee groepen mensen is een natuurlijk proces. Dat maakt eigenlijk niet uit. Maar nu zijn die jongens en meisjes van toen volwassen en willen we meer gelijkheid in de wereld. Twee totaal verschillende groepen die op gelijke hoogte moeten komen. Ga er maar aan staan.

Kies jouw “nice girls”-strategie naar de top

“Nice girls don’t get the corner office” heeft een wat agressievere titel in de ogen van de vrouw. “Hoezo kun je de top niet bereiken als je aardig bent? Wat. Een. Bullshit.” Ik heb het vaak genoeg gehoord. De titel is ongetwijfeld bewust gekozen: om uit te dagen en om mensen (vrouwen) aan het denken te zetten. Qua inhoud doen de twee boeken niet voor elkaar onder. Ze richten zich namelijk op bewustzijn. Als we het gegeven accepteren dat “de top” een wereld vol mannen is, tja, dan kun je beter leren hoe je dat spel speelt. Beide schrijfsters zullen nooit zeggen dat je jezelf moet veranderen. “Nice girls don’t get the corner office” richt zich op de fouten die vrouwen maken en hoe je daar een andere draai aan kan geven. Dat betekent niet dat je alle 133(!) fouten niet mag maken. Je kan je stijl tweaken en meer uit jezelf en ambitie halen. “Nice girls rule” richt zich meer op hoe je de van jouw aardig en lief zijn een superkracht kan maken. Dat doe je niet door oor iedereen koekjes te bakken en koffie te halen, maar door de zachtere elementen van leiderschap te combineren met daadkracht. Bijvoorbeeld door mensen mee te nemen in de beslissing die je gaat nemen, maar ook echt die beslissing nemen.

Workshop Stratego voor Vrouwen

Via VVAO Amsterdam nam ik deel aan een digitale workshop “Stratego voor vrouwen”. Deze workshop wordt gegeven door In Touch en de dames achter dit bedrijf hebben meerdere boeken geschreven over de uitdagingen waar een vrouw voor staat in een door mannen gebezigde wereld.

In Touch’ Elisa de Groot lichtte een aantal zaken uit die vrouwen anders aanpakken dan mannen. Van lichaamstaal tot de manier van praten tot de manier van verbinden. Natuurlijk komt in de workshop altijd weer de opmerking: “Waarom moeten wij ons aanpassen aan de man?” Die vraag is ons goed recht, maar Elisa had wel een mooie parallel om deze vraag te beantwoorden. Mensen zijn lichamelijk gezien gebouwd om te wandelen. Maar (zeker in Nederland) we leren ook fietsen. Waarom ga je fietsen? Om sneller van A naar B te komen. Met deze parallel in het achterhoofd, wordt het duidelijker. Vrouwen die verder willen komen, gaan fietsen: ze moeten het spel van de man leren spelen.

Nice girls can get anywhere playing the right game

De tussenkop vat het voor mij samen: “Nice girls can get anywhere playing the right game.” De boeken en de workshop richten zich niet op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zij richten zich op het spel dat gespeeld wordt in de hogere regionen. Dit is voor mannen een natuurlijk spel; zij zijn op een andere manier opgegroeid. Met andere verhoudingen onderling, met andere spelletjes die ze speelden en daardoor met een ander resultaat. Het feit is dat mannen op dit moment dominant zijn in het bezetten van topposities. Als vrouw hoef je jezelf totaal niet te verloochenen om ook zover te komen. Maar als je van A naar B wil komen, kun je dat lopend doen of fietsend. Wil je dat doen met de manieren van leven, denken en doen zoals je gewend bent, of breid je jouw skills uit en leer je fietsen?

Werkt het?

Met behulp van tips uit de boeken ben ik pre-corona gaan experimenteren. De boeken richten zich namelijk (logischerwijs) op een fysieke werkvloer. De interactie die je offline hebt, is simpelweg anders dan online. Ik gebruikte subtiele trucjes en wat schetst (niet) mijn verbazing: het werkt. Natúúrlijk werkt het. Ik ga ergens voor, ik stap op die fiets want ik wil sneller van A naar B. Want ja, ik kies bewust een bepaalde plek uit aan de vergadertafel en ja, ik ga bewust in gesprek met personen die mij interesseren. Ik denk na over mijn lichaamstaal, ik probeer buiten de lijntjes te kleuren. Gewoon, om te kijken wat het teweegbrengt. Bij mijzelf en bij anderen. Door bedachtzame keuzes te maken, kan ik de feminiene kwaliteiten benutten om in een masculiene wereld stappen te zetten. Wat maken die termen “man” of “vrouw” uiteindelijk uit? We spelen het spel en de één doet dat beter dan de ander. Game on.

Scroll naar boven