De eerste veganistische dagen

Ahoy daar! Het is 3 april en hoog tijd dat jullie iets lezen over mijn eerste veganistische maaltijden. 

Van vegetariër naar vagetariër

Voor ik begin, misschien nog even een stapje terug. Je hebt nu kunnen volgen hoe ik op zoek ben gegaan naar een nieuwe baan, elke dag een compliment op de post deed en een maand geen internet gebruikte. De huidige uitdaging, als vegan door het leven gaan, was eigenlijk een van de eerste uitdagingen waarvan ik zeker wist dat ik ze dit jaar wilde doen.
In het verleden ben ik vegetariër geweest. Niet een hele beste, aangezien ik maar eenmaal per week een ei at en qua zuivel hooguit dagelijks een bakje vla naar binnen lepelde. Ik behield mijn gewone eetpatroon, behalve dat er geen vlees of vis meer aan te pas kwam. Na een jaar kreeg ik wat lichamelijke klachten die toegeschreven werden aan een tekort aan vitamine B12. Een vitamine die je het makkelijkst binnen krijgt via vlees. En eerlijk is eerlijk, een kroketje op zijn tijd is gewoon lekker en een paar keer per week iets met kip of gehakt maken: ook altijd goed. De vegetariër werd een vagetariër. Mijn term voor ‘ik eet vlees, maar niet zoveel’.

Op naar veganisme

Inmiddels is mijn eetpatroon veranderd. Yoghurt en allerlei soorten kaas: heerlijk! Een paar eieren per week: kom maar door! Maar helaas niet in de maand april. Een echte bewegingsreden om te kiezen voor de vegan challenge heb ik niet. Het is alleen een gevoel. Ik wil graag kennis maken met veganisme en de keuzes die je daarin maakt.

Let’s talk about food!

Na al dit gebabbel hoogst tijd om wat van mijn culinaire hoogstandjes te delen (ahum). Nu ben ik niet een enorme keukenprinses, maar een beetje aandacht besteden aan een maaltijd is heel leuk (zolang je niet na een lange dag keihard werken thuis komt nog een uur in de keuken staat). 
Het is niet slim om blanco een nieuwe uitdaging aan te gaan en zodoende heb ik mij in maart al een beetje voorbereid. Gewapend met het boek van de Groene Meisjes en een receptenboekje in mijn Support Pakket ging ik al een weekend vegan. Plantaardige yoghurt, tofu, falafel, een heleboel groente en fruit en de ingrediënten voor vegan bananenbrood en pannenkoeken hielpen mij hierbij. Ik was er klaar voor!
Deze voorbereiding maakte de overgaan vrij soepel. Ik wil mijzelf wel uitdagen om meer variatie in mijn maaltijden aan te gaan brengen en nieuwe ideeën te proberen. Hierbij helpt ook de officiële Vegan Challenge. Via deze organisatie krijg ik elke dag recepten in mijn mailbox en kan ik genoeg inspiratie opdoen op de website.

De eerste 3 dagen in een notendop

Ontbijt: plantaardige yoghurt met muesli en fruit.
Lunch: brood of knäckebröd met jam of hummus en komkommer.
Diner: tofu en groenten met rijst op dag 1, maar ook tofu en groenten met pasta op dag 3. Op dag 2 at ik salade met falafel.
Ook heb ik al een eerste ‘restaurant’-ervaring opgedaan. Een bagel met hummus, rucola en zongedroogde tomaatjes bij Bagels&Beans. Heerlijk! 

Vooralsnog weet ik niet of ik recepten wil gaan delen op mijn blog. Mijn recepten haal ik van het internet of zijn zo simpel zijn dat het een beetje overdreven is om ze uit te werken (bak tofu en groenten in een pan, kook rijst, giet rijst af, doe alles bij elkaar en eet op). Mocht je suggesties hebben voor de manier waarop ik blog: laat het mij weten! 
Tot zover deze introductie in mijn veganistische leven. Morgen mag ik weer naar kantoor, waar ik heel tactvol alle verleidingen in ons fijne bedrijfsrestaurant moet ga weerstaan. Mijn salade staat al klaar, evenals de snacks (fruit en noten) die ik regelmatig mee heb. Let’s roll!
Scroll naar boven