De introverten boekentip: “Ik moet nog even kijken of ik kan” van Liesbeth Smit

door Marlies
Boekcover Ik moet nog even kijken of ik kan

Het is alweer 4 jaar geleden dat het boek “Ik moet nog even kijken of ik kan” van Liesbeth Smit uitkwam. Ik herinner het mij nog een beetje. Het interesseerde mij namelijk wel, een boek over introverten. Maar ik was toch terughoudend: “Zo erg is het niet met mij.” Nu ik het heb gekocht en gelezen, kan ik alleen maar zeggen dat ik heel introvert ben. Dat vertelde ik al eens in deze blog, maar dit boek vol voorbeelden en herkenning bevestigde het des te meer.

Introverten in verschillende fases

Het boek is opgedeeld in verschillende thema’s en elk hoofdstuk behandelt er eentje van. Zo lees je meer over introversie zelf, waarom het niet ‘cool’ is, maar ook zeker geen ziekte. Liesbeth duikt vervolgens in het thema als het gaat om de kindertijd, de collega op de werkvloer, in relaties én de gelukkige introverten.

De schrijfster mengt haar eigen ervaringen en verhalen van andere introverten met de kennis van experts zoals Susan Cain en persoonlijkheidspsycholoog Boele de Raad. Daardoor maakt ze introversie zichtbaar én begrijpelijk. Elk hoofdstuk bevat tips die passen bij het thema. Ook gaat Liesbeth misverstanden over introverten te lijf. Nee, introverten zijn niet per se verlegen of mensenschuw. Ze hebben simpelweg een andere manier van informatie verwerken en opladen dan extraverten (even heel kort door de bocht gezegd).

Een hoop herkenning

Het boek is makkelijk leesbaar en dat komt vooral door Liesbeth haar schrijfstijl. Het moet je liggen, maar als je van sarcasme of bijdehand zijn houdt, zit je met dit boek goed. En zoals gezegd: het is een feest der herkenning. Ik ben heel blij om te lezen dat ik niet de enige ben die ’s nachts wakker kan liggen om iets doms dat ik heb gedaan in het jaar 1843, liever mailt dan belt en stiekem blij zijn als iemand een afspraak afzegt (want: meer tijd voor mezelf).

Introverten zijn (ook) cool!

“Ik moet nog even kijken of ik kan” is een fijne laagdrempelig kennismaking met introversie. Zéker als je zelf introverte trekken hebt. Want nee, je bent niet raar, ziek of anders. Naja, je bent wel anders. Maar niet vréémd. Je bent simpelweg jezelf en niet zoals extraverten zijn. Dat is maar goed ook, anders was het wel een hele saaie wereld. En dat is een hele geruststelling!

Het boek kun je natuurlijk via bol.com bestellen of bij je plaatselijke boekhandel.

In dit artikel staan linkjes naar het boek “Ik moet nog even kijken of ik kan”. Dit zijn affiliate links. Als jij iets koopt bij bol.com via zo’n link, ontvang ik een klein percentage commissie. Het kost jou niks extra’s en het maakt mij ook weer blij. Dankjewel!

Lees ook

Laat een reactie achter

* Door het plaatsen van een reactie ga je akkoord met het opslaan en gebruiken van jouw gegevens door deze website.

Copyright © 2022 – Alle rechten voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies om jouw ervaringen te verbeteren. Klik op 'Lees meer' voor informatie over privacy en cookies. Accepteren Lees meer