De inzichten van 2 maanden vrij (#4)

Daar is dan de afsluitende blog! De inzichten die ik heb verkregen door 2 maanden vrij te zijn van mijn werk. Weet je even niet waar deze blog over gaat? Lees dan de vorige blogs voor het hele verhaal (#1, #2 en #3).

December en januari vrij hebben voor wat je maar wil? Ik kan het sowieso aanraden! Inmiddels zijn we aan het eind van februari terecht gekomen. Er zitten alweer 4 weken werken op en dat maakt deze terugblik met inzichten extra goed. Zo kan ik het namelijk tegen een periode van werken na de vrije maanden aan houden. Dat leverde alleen maar meer inzichten op. Voor deze afsluiting hou ik het bij 5 stuks. Komen ze!

Er is altijd méér

Dit inzicht is wat lastig uitleggen, maar ik ga toch een poging wagen. Ik werk inmiddels 5 jaar op dezelfde plek en als je een 40-urige werkweek hebt, ligt de dagelijkse focus toch overwegend op de baan waar je in zit. Voor mij is werk een manier om mij te blijven ontwikkelen en te groeien. Ik doe elke keer weer nieuwe dingen en ontmoet telkens nieuwe mensen en daar ga ik heel goed op. Na 5 jaar raak ik echter ook gewend aan de organisatie waar en de mensen waarmee ik werk. Dit is mijn basis als het ware. Daardoor ging ik soms een beetje doemdenken. ‘Wat als ik mijn baan kwijt raak?’ leverde in mijn hoofd dan wat paniek op. ‘Ik werk hard en ik ben slim, maar hoezo zou ik dan een nieuwe baan kunnen vinden als het lastig is op de arbeidsmarkt? En ik ben dan toch niet voor niets ontslagen dus ik doe iets niet goed. Hoe moet dat dan?’

Mijn leidinggevenden geven mij de ruimte om fouten te maken, maar de kans dat ik die ruimte echt durf te nemen is zó klein. Een soort angst voor het onbekende houdt mij tegen. Ik heb in mijn 2 vrije maanden zoveel dingen ondernomen en ontplooid: van het leren over schrijven en fanatiek gamen tot dagelijks yoga, werken aan mijn overtuigingen en het opzetten van deze website. Dat ik in 62 dagen zoveel kan doen en presteren, geeft mij het vertrouwen dat er altijd méér is. Is mijn werk er niet meer? Dan is er nog zoveel meer mogelijk in de wereld. Om maar vast te houden aan die ene wijsheid: alles is uitvogelbaar.

Alles is uitvogelbaar

Je las het hier al: alles is uitvogelbaar. Marie Forleo heeft zo ontzettend gelijk en af en toe heb je een herinnering hieraan nodig. Deze website waar je op zit, zo mooi ‘Inspiratie van Marlies’ genaamd, is ook zoiets. Met mijn communicatieachtergrond en een berg werkervaring in digitale middelen, contentmanagementsystemen en schrijven, vond ik het aan mijn stand verplicht dat ik zonder problemen een website kon oprichten. Zoveel mensen hebben een website, dus dat kan ik dan makkelijk, toch? Optimistisch ben ik in elk geval wel! Het viel in de praktijk een beetje tegen. Er is in elk geval veel uitzoekwerk: domeinnaam, hosting, WordPress thema, plugins, een e-maildomein, cookies, privacy en dan ook nog zorgen dat je ‘m geschikt maakt voor de robots van zoekmachines (hoi robots!). Meer dan eens riep het proces wat frustratie op. Gek genoeg hoor je deze zijde van website bouwen nooit van mensen, maar misschien ben ik te veeleisend (en heb ik issues met fouten maken). Af en toe een stapje terug, googelen, wandelen, adem halen en weer opnieuw proberen: het hielp. Alles is uitvogelbaar. Een van de belangrijkste inzichten van 2020 komt eigenlijk dagelijks van pas.

Als ik niet gestrest ben, is mijn kat dat ook niet

Wat was daar opeens (nog) meer tijd voor mijn huisgenootje de kat. Niet gebonden aan werktijden (of sociale afspraken want die konden niet zoveel) liet ik mij vaker leiden door het ritme van Missy. Nodigde ze mij uit om te spelen? Dan deed ik mee. Zat ze uit het raam te kijken? Ik deed mee. Alles met mate, omdat ik ook wist dat ik vanaf februari weer een ander ritme nodig ging hebben, maar toch.

Missy en Marlies

We hebben vorig jaar meerdere bezoekjes aan de dierenarts moeten brengen. De problemen zijn nog niet voorbij, maar ook lastig te verhelpen. Daar kwam ook nog bij dat Missy zich ging verstoppen als ik mijn schoenen en jas aantrok om naar buiten te gaan. Bang dat ik haar weer mee zou nemen naar de dierenarts. Daar ging ik helemaal niet heen, maar het is zo lastig aan haar uit te leggen. In overleg met de dierenarts schuiven we het vervolgtraject op en blijft Missy lekker thuis. Ik heb haar 2 jaar geleden geadopteerd, met een zwerfkatgeschiedenis ervoor van een jaar of 3. Die achtergrond maakt haar soms kwetsbaar en onvoorspelbaar.

Ze heeft echter ook een hartje van goud en vol liefde. Ze stelt zich steeds meer open en ik merk aan alles dat ze met mij communiceert. Mauwen en kopjes zijn bekende manieren, maar ze vertelt ook veel door de richting die ze uitloopt in huis of de plek waar ze neerploft op de grond. Het zijn de inzichten die mijn hart zo blijf maken. De rust om hier beter op te kunnen letten, maakte mij rustiger. Met als gevolg dat Missy dat ook werd. We beginnen een soort twee-eenheid te worden. Ik heb het gevoel dat ze steeds beter weet dat ik voor haar zorg en haar echt niet zonder eten laat zitten (prioriteit nummer 1), ook niet als ik even weg ben.

Leven in je energie is stralen

Over dit inzicht ga je mij nog eens horen. Ik deed in januari een Human Design reading. Dat gaf mij zoveel inzichten over mijzelf en mijn manier van werken. Het is echt een verademing om te herkennen wanneer je vanuit de goede energie leeft en wanneer je dat niet doet. De zon kan best schijnen deze week, maar ontdek waar je zelf van gaat stralen. Ik zag op Instagram al een paar wijze mensen aangeven dat jouw energie niet van het weer af moet hangen. Natuurlijk kan het een boost geven (en oprecht: je hebt vitamine D nodig), maar ontdek ook wat je wél doet als het mooi weer is en wat je nalaat als het buiten koud en regenachtig is. In dat verschil zit jouw kracht en jouw energie. Ga je met mooi weer vaker naar buiten voor een wandeling? Blijf dat doen. Werk je elke dag in de tuin? Blijf dat doen. Ga je het huis poetsen? Blijf dat doen. De sneeuw of de zon verlagen de drempel, maar je hebt het in je om die drempel over te gaan, hoe rot het weer buiten ook is.

Terug naar Human Design. Inmiddels weet ik namelijk dat ik een Projector ben en op mijn intuïtie kan (of haast ‘moet’) vertrouwen. Ik weet ook dat ik het beste werk in blokken met rust ertussen. Dat mijn kracht zit in verbeterprocessen begeleiden. Dat ik altijd allerlei informatie wil hebben voor ik stappen zet of keuzes maak: it all makes sense now. Het was als die keer dat ik in mijn astrologiecursus ontdekte dat de positie van Jupiter in mijn geboortehoroscoop mij actief houdt op het vlak van zelfontwikkeling. Opeens had ik de ruimte om te accepteren dat ik graag nieuwe dingen doe. Dat hoort bij mij. En dan kan ik stralen. Zoals we allemaal mogen stralen.

Gat in de lucht springen voor hardlopen

Wat zitten we veel in ons werkende leven

Op 1 februari begon ik weer met werken en binnen no-time kwam dit inzicht. WE ZITTEN ECHT VEEL! Het ligt natuurlijk aan wat voor werk je doet en hoe je je vrije tijd doorbrengt, dus dit is vanuit mijn ogen. Een kantoorbaan is één ding, maar een thuiswerkende kantoorbaan is wel heel eh.. zittend. Nu heb ik een zit/sta bureau (waarmee ik te weinig varieer) en duik ik zodra het kan naar buiten voor een wandeling (wat soms ook een uitdaging is). Vasthouden aan nieuwe gewoontes is lastig en dat afwisselen tussen staan en zitten blijft een dingetje. Ik geloof dat ik in februari 3 keer mijn bureau op sta-hoogte heb gezet. Misschien een goed voornemen voor maart om daar toch zeker 4 keer van te maken. Wat neer komt op 1 keer per week. Láát ik dat eens doen. Mijn lichaam zal mij dankbaar zijn.

Zoveel inzichten: en nu?

Eigenlijk kan ik door blijven schrijven over alles wat ik mij realiseerde in december en januari. Het is niet dat slechts 2 maanden vrij zijn deze inzichten opleverde. Het is een optelsom van alle jaren die ik hier op de aardbol rondloop en wat ik in die tijd heb gedaan, gezien, gehoord, gevoeld, geproefd en beleefd. 2 maanden de tijd hebben voor wat dan ook, gaven mij ruimte om deze optelsom als een soort tussenberekening te maken.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Voor 2021 heb ik elke maand een vaste vrije dag in de agenda staan. Een dag om voor mezelf te hebben en te gebruiken zoals ik dat wil. Ook voor Inspiratie van Marlies wil ik tijd vrij blijven maken. De combinatie met veel schermtijd voor het werk maakt het lastiger, maar ik ga een manier vinden. Ik blijf mezelf eraan herinneren dat alles uitvogelbaar is en die lieve Missy verdient mijn liefde en aandacht. Weten dat er altijd méér is laat mij meer nadenken over wat ik bij kan dragen aan de wereld. Wat ik bij wíl dragen. Vanuit mijn energie.

Mijn disclaimer onder elke blog in deze serie geeft eigenlijk al aan hoe het leven voor mij is. Het is een enorm voorrecht en ik ben heel dankbaar dat dit mijn leven is. Hoe waardevol mijn leven voor mij is en hoe groot mijn rol is om die waarde vast te houden en toe te voegen. Dat als ik straal, de wereld daar weer een beetje beter van wordt. Zoals we het allemaal verdienen om te stralen. Vind jouw innerlijke kracht, jouw missie, jouw energie. Zie elke dag als een cadeautje en pak het uit.

Mijn disclaimer in de herhaling. Ik realiseer mij namelijk heel goed dat het een enorm voorrecht is om in deze vreemde tijden ‘zomaar’ een langere periode vrij te kunnen nemen van het werk, zonder dat het enige gevolgen heeft of een ongewilde oorzaak. Met deze blogreeks wil ik een inkijkje nemen in nieuwe ervaringen en inzichten die 2 maanden vrij mij heeft gebracht. Niks meer, niks minder.

Scroll naar boven