De motivatie van het woord van het jaar

Als de titel boven een blog uitleg behoeft, is het eigenlijk geen goede titel. Toch staat ie er. “De motivatie van het woord van het jaar”.

Want dat “woord van het jaar.” Aan welke verkiezen hebben we dat te danken? Gelukkig gaat dit over iets anders: een zelfgekozen, eigen woord.

Een woord van het jaar kiezen

Met een club ondernemers spreek ik elke 2 weken digitaal af. Doelen stellen, bij elkaar inchecken en er ook voor elkaar zijn met een dilemma of een vraagstuk. Marjolein had de regie over een sessie doelen stellen aan het begin van 2022. Opeens stond daar de vraag: “Welk woord staat centraal in 2022?”

Oeh. Eén woord uitkiezen dat voor mij het belangrijkste is in 2022? Wat ik koos, voelde als vanzelfsprekend. Zelfvertrouwen. Dat was (is… het is nog steeds 2022) mijn woord van het jaar. Waar die ingeving vandaan kwam, geen idee. Het gevoel erbij was in elk geval dat ik hieraan wilde werken. Dat de keuzes die ik dit jaar ging maken, bijdragen aan mijn zelfvertrouwen.

Het woord bij de hand houden

Maar wat betekent het dan als je een woord van het jaar hebt gekozen? Daar kwamen we achter bij het stellen van doelen voor elke nieuwe maand. Want oké, je hebt doelen gesteld. Dragen deze doelen ook echt bij aan jouw woord voor het jaar?

Bij elk doel leg ik het langs de meetlat:

  • Een nieuw aanbod opzetten, draagt dat bij aan zelfvertrouwen?
  • Elke week 3 keer sporten, draagt dat bij aan zelfvertrouwen?
  • Een nieuwsbrief versturen, draagt dan bij aan zelfvertrouwen?

Het gaat soms over hele kleine doelen. Of totaal andere doelen. Hierboven noem ik het sporten al even (niet een doel dat bijdraagt aan zelfvertrouwen hier overigens). Het kan ook best zijn dat ik juist in mijn baan in loondienst een doel heb dat bijdraagt aan zelfvertrouwen.

Wat kan een woord van het jaar zijn?

Ik koos voor ‘zelfvertrouwen’.  Een woord van het jaar kan ook iets anders zijn. Uit mijn ondernemersclub kwamen deze andere woorden: ‘intens’, ‘spelen’, ‘ervoor gaan’. Vooral de ondernemer die ‘spelen’ had gekozen liet de relevantie van dat woord terugkomen in haar keuzes. Soms werden de doelen bedacht vanuit een ‘moeten’. Er ‘moeten’ klanten komen, er ‘moet’ omzet gedraaid worden. Maar wacht: er ‘moet’ helemaal niets. ‘Spelen’ was het woord van het jaar! Door op die manier naar de doelen te kijken, haalt ze veel meer plezier uit haar ondernemerschap.

Hoe heeft dit mij geholpen?

Door ‘zelfvertrouwen’ te kiezen ben ik bewuster bezig geweest met mijn groei. Zelfvertrouwen is voor mij een thema. Zo terugblikkend zie ik daardoor duidelijker hoe ik gegroeid ben. Kort na het kiezen van dat woord kreeg ik een nieuwe rol op mijn baan in loondienst. Dat gaat gepaard met (veel) nieuwe dingen. Het gaat niet vlekkeloos, maar door elke ervaring groeit mijn zelfvertrouwen.

In augustus ben ik gestart met Jouw Persoonlijke Supporter. Ik hou het klein en dichtbij mezelf, dat draagt namelijk veel bij aan mijn zelfvertrouwen. Soms vond ik een doel dat ik bedacht had spannend, maar wist ik ook: als ik dit doe, dan groeit mijn zelfvertrouwen weer. Ongeacht hoe het loopt.

Kiezen voor ‘zelfvertrouwen’ gaf mij de ruimte om nieuwe dingen te proberen en buiten mijn comfortzone te stappen. Ik vertrouwde op het woord dat ik gekozen had.

Op naar het volgende jaar

2022 is bijna ten einde en in oktober wist ik al dat ik in 2023 een nieuw woord van het jaar wil. Ik ben er niet continu mee bezig, ik zie het niet elke dag langskomen, maar op de momenten dat ik het erbij pak, wéét ik het weer. Dit is waar ik voor ga in dit kalenderjaar. Doe mij dat volgend jaar ook maar weer. Wat voor woord van het jaar het gaat worden? Ik heb geen idee. Dat voel ik vanzelf als het zover is.

Scroll naar boven