De negatieve lading van introversie

door Marlies
schaal introvert extravert

Hoe meer ik lees en leer over introversie, hoe logischer deze blog. Ik wil het namelijk graag hebben over de negatieve lading van introversie. In deze blog ga ik in op introversie en extraversie én hoe er tot kortgeleden doorgaans naar werd gekeken (en regelmatig nog steeds wel).

Introversie en extraversie

Carl Jung was de eerste die introversie en extraversie identificeerde als 2 uitersten van een schaal (zie ook de afbeelding bij de blog). Dit besef kwam bij hem toen hij 2 psychiaters observeerde in hun manier van werken. Hij concludeerde dat extraversie naar buiten toe is gericht. Energie wordt buiten jezelf gehaald, bijvoorbeeld door interactie met andere mensen. Bij introversie keer je naar binnen om energie op te doen. Schrijfster en psychologe Laurie Helgoe omschrijft het in haar boek Introvert Power heel beeldend. De extravert is als een vuurtoren: schijnt het licht naar buiten en het liefst overal en heel ver. De introvert is een lantaarn, waarbij het licht veel minder ver reikt en juist binnen blijft.

Hoe extravert ben jij?

Extraversie is lang gezien als een belangrijke graadmeter van succes. Wellicht ken je de Big Five persoonlijkheidstest. Op basis van 5 criteria wordt jouw persoonlijkheid geschetst. In deze test zie je terug dat extraversie als standaard werd gezien. De vraag was niet of je extravert bent, maar hóe extravert je bent. Hoe extraverter ‘hoe beter’. Nog steeds zien we het dagelijks terug. In Nederland gelukkig niet zo erg als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan (VS), maar ook hier is profilering al van jongs af aan belangrijk. De beurt krijgen in de klas of een spreekbeurt houden: de nachtmerrie van de jonge introvert die het gevoel krijgt dat er iets mis is met hem of haarzelf.

hoe extravert ben jij

Introversie als kenmerk van psychische problemen

Het is zelfs zo dat introversie in verband gebracht werd met mentale ziektes. Nog niet zo heel lang geleden was er in de Verenigde Staten zelfs sprake van dat introversie echt als kenmerk van bepaalde psychische problemen in handboeken zou belanden. Laurie Helgoe en een collega van haar hebben hier succesvol een stokje voor gestoken. Ook de waarde van de Big Five test ligt in dit opzicht soms onder een vergrootglas. Een bredere test die mooie resultaten oplevert, is de 16personalities test. In de uitslag staat ook een I (introvert) of E (extravert) opgenomen.

Introversie is niet iets negatiefs

Gelukkig weten we tegenwoordig meer en ook beter. Carl Jung had het zo slecht niet ingeschat in 1921, al was het deels gestoeld op vermoedens. Zodoende kan er nu uitgegaan worden van een plaatsing op de schaal introversie/extraversie en is alles goed. Onderzoekers zijn er ook over uit dat het niet aangeleerd is, maar echt een persoonskenmerk. De manier waarop informatie de hersenen binnenkomt, is bij de introvert anders dan bij de extravert. Daarover in een ander blog wellicht een keer meer.

Dat introversie een negatieve lading heeft, zorgt er ook voor dat er mythes zijn ontstaan. Zo zouden introverten saai zijn, asociaal of verlegen. Een aantal van deze beweringen tackel ik graag in de blog van volgende week. Zie ik je dan weer?

De informatie in mijn blog heb ik gehaald uit verschillende bronnen, waarbij de voornaamste zijn: het boek ‘Introvert Power’ van Laurie Helgoe en ‘Introvert’ van Marti Olsen Laney.

Lees ook

Laat een reactie achter

* Door het plaatsen van een reactie ga je akkoord met het opslaan en gebruiken van jouw gegevens door deze website.

Copyright © 2022 – Alle rechten voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies om jouw ervaringen te verbeteren. Klik op 'Lees meer' voor informatie over privacy en cookies. Accepteren Lees meer