De Uitdaging: Complimentenmaand

Lieve lezers,

Februari: de tweede maand van het kalenderjaar en voor sommigen extra leuk. Op 14 februari is het Valentijnsdag en de komende twee weken komen er talloze reclames langs met aanbiedingen en tips waarmee je jouw geliefde kan verrassen. Het biedt voor mij een mooie aanhaker (of inhaker?) voor de uitdaging van de maand februari: Complimentenmaand.

Valentijnsdag

Herinneringen aan Valentijnsdag gaan voor mij terug tot aan de basisschool. Mijn vriendje en ik wisselden cadeautjes uit en ik bewaar goede herinneringen aan opblaasbare hartjes en beeldjes van beren.
Voor mij is het belangrijk om ook buiten zo’n dag om de mensen waarvan ik hou dat te zeggen. Een belletje, berichtje, ermee afspreken of een kaartje sturen: voor mij zijn het de kleine gebaren die het doen. Een bos bloemen, nieuw geurtje of lekker etentje op 14 februari is altijd leuk, maar waarom denken we niet op alle andere dagen in het jaar ook even net dat beetje extra aan elkaar?

Complimentenmaand

De uitdaging van februari heet dan ook Complimentenmaand. Elke dag stuur ik een kaartje naar een speciaal persoon met, uiteraard, een compliment aan diens adres.
Eindresultaat: 29 mensen die een compliment ontvangen. Omdat het kan én vooral omdat ze er zeker één (en eigenlijk wel meer) verdienen. 
Via mijn blog kun je volgen wat ik doe en als je echt live op de hoogte wil blijven, kun je mijn Verhaal volgen op Snapchat: marliesn28.

Voorzichtigheid geboden 

Toevallig opent NRC Q met een artikel Voel jij je rot door complimenten? Dat is een ziektebeeld. Het artikel vertelt over hoe mensen aan het ‘bedriegerssyndroom’ kunnen lijden. Na het ontvangen van een compliment over jouw prestatie, krijg je het gevoel dat anderen je als veel specialer en meer bijzonder zien dan jij jezelf ziet en dat maakt je bang door de mand te vallen als ze ontdekken dat je niet zo speciaal bent als zij denken.
Eigenlijk kun je niet van toeval spreken, maar ook ’toevallig’ trof ik vorige week via Facebook onderstaand filmje aan over het geven van complimenten:

En eigenlijk onderbouwt dit filmpje het bedriegerssyndroom: door een compliment te geven over de behaalde resultaten, loop je het risico dat iemand daar juist onzeker van wordt. Kortom: deze maand geef ik (hopelijk) géén complimenten over behaalde resultaten of weet ik ze zo in te pakken dat ze goed overkomen. En ik maar denken dat complimenten geven niet zo moeilijk hoeft te zijn… 🙂

Een compliment voor jou?

Of je het nog durft na het lezen van bovenstaande, ik weet het niet, maar ik wil nog een extra element toevoegen aan mijn uitdaging: het complimenteren van onbekenden! Stuur een mailtje naar marlies_nijenhuis [at] hotmail [dot] com met jouw naam en adres en wie weet ligt er deze maand een kaartje op jouw deurmat! Je geeft mij er wel toestemming bij om eens online te snuffelen wat er zoal over jou te weten komen is.
Scroll naar boven