De Uitdaging: “Wat voor werk zoek je?”

Tegenwoordig wordt het mij regelmatig gevraagd: “Wat voor werk zoek je?” Een attente vraag waar interesse en betrokkenheid in zit. Helaas is het ook één van de moeilijkste vragen die ik in mijn zoektocht hoor.

Soms denk ik: had ik maar een opleiding gevolgd die duidelijk maakt wat je doet. Een verpleegster, vuilnisvrouw, politieagente, advocate of boswachtster. Maar nee, ik voltooide 2 opleidingen die niet naar een concreet functieprofiel verwijzen.

Communicatie…

Mijn eerste (afgeronde) opleiding is een hbo-opleiding Communicatie. Tijdens deze studie woonde ik 2 jaar in Leeuwarden, 3,5 maand in Zuid-Afrika en 6 maanden in Zweden. En voor ik het vergeet: ik deed ook Amsterdam nog aan. Stilzitten is er niet bij en dat vind ik tekenend voor het vakgebied. Communicatie is zoveel: de verzender, de ontvanger en de boodschap, maar ook vormgeving, tekst, organisatie, netwerken, praten (communiceren, ha!) en nog zoveel meer. Het spreekwoordelijke meerdere ballen in de lucht houden: I love it
 

…of Antropologie?

Na een kort bezoekje aan het (in crisis verkerende) werkveld, keerde ik een jaar na het afstuderen terug in de schoolbanken. Universitaire schoolbanken dit keer, voor een opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Een verkorte Bachelor, gevolgd door een Master. Ik mag zowaar de titel ‘MSc.’ achter mijn naam voeren. Dat voelt slim.
Antropologie is voor mij observeren. Iets afstandelijker, maar soms ook betrokken. Het zien, horen, proeven, ruiken en voelen van mensen, hun bewegingen en interacties. Ik hou ervan om te observeren hoe mensen met elkaar omgaan, hoe communicatie, verbaal en non-verbaal, aankomt en gepareerd wordt. Als het gepareerd wordt. Het moeilijke aan antropoloog zijn, is om je niet te laten leiden door je eigen kleuren. Maar als je dat doet, geeft dat ook weer niet. Dat maakt juist dat jij ziet wat je ziet en er betekenis aan kan geven.

Functieomschrijving voor mijn werk

Het zoeken naar werk is met deze achtergrond wat onhandig. Ik heb inmiddels gewerkt als communicatiemedewerker, redacteur, webredacteur, social media-expert, communitymedewerker en contentmedewerker. Hoe zoek je dan naar vacatures? Of beter gezegd: wat zoek ik?
Een sub-uitdaging voor mij is om deze maand de rollen eens om te draaien. In plaats van te jagen op de ‘juiste’ functieomschrijving, maak ik een eigen functieomschrijving. Wie ben ik en wat voor werkzaamheden wil ik het liefst verrichten?
Scroll naar boven