Deens leven #10: vrijwilligerswerk, toets Deens en random dingen in mei

Goeeeedendag! Het is alweer 2 juni en daarmee wordt het tijd om terug te blikken op de maand mei. Zoals je in de titel al leest, gaat het deze keer over vrijwilligerswerk, toetsen in het Deens en wat andere dingen. Hopelijk heb je er zin in dit te lezen. Sit back and relaxxx.

Ik ben aan de slag als vrijwilliger

Jaaa, om gelijk maar even leuk te beginnen: ik ben begonnen met vrijwilligerswerk. Volgens cijfers van de Deense bureau van statistiek doet De Deen gemiddeld 4 uur per week aan vrijwilligerswerk. Dat hoor ik via school ook. Het is hier ontzettend normaal om je in elk geval een paar uur per week in te zitten zonder dat je daarvoor betaald krijgt. Dat kan zijn op de school van je kinderen, de sportvereniging, elke andere vereniging of bijvoorbeeld als medewerker in de tweedehandswinkel. Dat laatste ben ik nu!

Nog voordat ik verhuisde naar Denemarken dacht ik al eens: vrijwilligerswerk doen zou wel tof zijn. Maar goed, eerst even andere prioriteiten (niet in de laatste plaats Deens leren). Begin april begon het idee toch weer naar voren te ploppen en ik had ook wel een ideetje van wáár ik dat vrijwilligerswerk dan zou willen doen. Voordat ik naar Nederland reisde in april, liep ik bij het winkelcentrum de tweedehandswinkel binnen.

Vooraf had ik natuurlijk in mijn hoofd geoefend met wat ik ging zeggen: ‘Leder I efter hjælp?’ Megaspannend natuurlijk en na een kort gesprek werd ik de winkel al rondgeleid. Op maandag 6 mei zou ik ingewerkt worden en daarna voortaan op de woensdag in de winkel staan. Dat lees je goed: in de winkel staan. Klanten helpen en de kassa bedienen. Ik ben zelf ook nog altijd onder de indruk.

Dus dat doe ik nu! Inmiddels heb ik 4 dagen erop zitten en het is heel geinig om te doen. Mijn collega’s zijn voornamelijk gepensioneerde dames en ze zijn heel geduldig met mijn Deens. Deens is ook de enige taal die zij spreken, dus we moeten er maar uit zien te komen. Extra leuk!

Personeelsuitje met vrijwilligerswerk

Al tijdens mijn eerste kennismaking vroeg mijn nieuwe collega of ik dinsdag 7 mei, de dag nadat ik begon, meewilde op het jaarlijkse uitje naar Middelfart. Ik zei spontaan ‘ja, leuk!’ en kreeg vlak ervoor wat twijfels haha. Toch gegaan en toch echt een hele toffe tijd gehad!

We gingen dus naar Middelfart, een stadje op Fyn, richting Jutland. Het enige wat ik over deze plaats wist, is dat voetballer Christian Eriksen er is geboren. Dat is belangrijke informatie natuurlijk. Waar ik niks aan had.

We begonnen de dag met een brunch in het personeelskamertje van de winkel en reden daarna richting Middelfart. We bezochten een zusterzaak van onze keten. Hier kocht ik Anders And (Donald Duck) uit mijn geboortejaar, heel tof. Plus een paar DVD’s en een houten Deens vlaggetje. Goede score.

Daarna gingen we richting de haven, waar we prachtig zicht hadden op de Lillebæltsbro, de brug over het water genaamd Lille bælt. Supermooi! De lunch smaakte goed en het was gezellig. Iedereen at Stjerneskud, wat platgezegd roggebrood is met heel veel soorten vis. Ondergetekende at een salade met falafel. Vervolgens reden we door naar CLAY, een keramiekmuseum, waar ik gelukkig niks omstootte. Een ijsje als afsluiter en weer richting huis.

Het was een hele lange dag, maar wel echt een fantastische start van mijn ‘carrière’ in de winkel. Ik heb gelijk een deel van de collega’s leren kennen en nagenoeg de hele dag Deens gesproken. Ook nog even Nederlands, omdat we wat Nederlanders tegenkwamen in de haven. Dat was weird 😉

Deense moduletest 3.4

De hele dag Deens praten, dat is een mooi haakje naar de moduletest die ik deze maand had. Voor alles over hoe Deense les werkt, kun je deze blog lezen. In februari had ik de moduletest voor 3.3 gehaald en in mei vond de test voor module 3.4 plaats. Dat ging in 2 delen: schrijven & lezen en een mondelinge toets.

Ook al gaat het best aardig met spreken, lezen, schrijven en soms ook verstaan, is zo’n meetmoment best spannend. Ik kan prima meekomen en vind het fantastisch om de taal te leren, maar als je dan opeens ‘gemeten’ wordt, is het stom om een nieuwe taal te leren.

Hoe dan ook! Op woensdagavond 15 mei zat ik in een warm lokaal mijn toets te maken. Vragen beantwoorden over teksten en zelf 2 teksten schrijven. Het duurde even voor ik daar de uitslag van kreeg (met dank aan Pinksteren), maar ik heb het gehaald! Op het leesgedeelte had ik een score van 100% (hier schep ik graag over op) en op het schrijven scoorde ik bovengemiddeld. Aangezien ik bij het schrijven duizend keer aan mezelf twijfelde, kan ik over dat ‘bovengemiddeld’ ook wel opscheppen.

Deel 1 is gelukt!

Het mondelinge examen vond 1,5 week later plaats. We moesten 3 onderwerpen voorbereiden waar we een presentatie van 2 minuten over konden houden. Die opdracht zat geregeld bij mijn wekelijkse huiswerk, dus ik had al wat op de plank liggen. De docent kiest dan één van je onderwerpen. Ik had ‘hergebruik,’ ‘openbaar vervoer’ en ‘sociale media’ voorbereid en mocht over openbaar vervoer kletsen.

Vervolgens voer je een gesprek met een andere student over een onderwerp dat de docent geeft. In het geval van mijn Spaanse collega en ik, mochten we kort (5 minuten staat ervoor) praten over fastfood.

Lang verhaal kort: ook deze toets heb ik gehaald!

Dus nu zit ik in module 3.5, jaja. Naar verwachting is dat voor mij ook de laatste module. Aan het eind van de module volgt de zogeheten PD3-toets en dan krijg je iets van een certificaat als je die haalt. En spreek je Deens op B2-niveau, dat vooral.

Er is nog een 6e module binnen Deens 3 en dat is echt meer op wetenschappelijk/universiteitsniveau. Geen noodzaak als je niet van plan bent te studeren, dus ik verwacht dat ik het na PD3 wel welletjes vindt. Die toets is landelijk en vindt 2x per jaar plaats. Dus eerder dan december horen jullie mij niet over nieuwe toetsresultaten.

Random dingen in mei

Wat gebeurde er verder zoal in deze maand mei?

Heel belangrijk: er vond een nieuwe challenge plaats! Vijf dagen lang gingen deelnemers en ik ‘de halve dag offline.’ Dat klinkt heel heftig, maar dat was tactvol gepland van 20.00 tot 8.00 uur (overzichtelijk he?). Een deel van de deelnemers gaat in juni door met het programma ‘Minder telefoon, meer jezelf,’ waarin ze toewerken naar een fijne, duurzame relatie met hun telefoon. Dat betekent vooral stoppen met zinloos scrollen en ik ben er helemaal voor in!

Goed nieuws: ik heb voor het eerst in mijn leven een geslaagde appeltaart ‘from scratch’ gebakken. Met een bakmix lukte het wel, maar helemaal vanaf nul (en vegan) was nog niet gelukt. Nieuw recept geprobeerd en het werd een heerlijke taart. Die taart bakte ik niet zomaar: ik kreeg mijn oom en tante op visite. Heel leuk om ze hier in mijn Deense huisje te mogen ontvangen!

Er stond ook taart op tafel bij bezoek aan een vriendin, samen met 2 andere vriendinnen. Snacks, taart en een spelletje op een middag in Odense. Superfijn!

Ook wordt er gemoestuinierd (oké, een poging tot). Ik heb zaadjes voor courgette, pompoen, tomaatjes en aardbeien en nu is het de vraag of het wat gaat worden. Het beginnetje in kleine potjes en achter glas in huis ging best redelijk. Nu staat alles buiten in de grond en gaan we meemaken wat het wordt. Ik ben benieuwd!

Dat is voor een andere maand hopelijk. In juni staat er in elk geval ook weer genoeg op de planning. Daar vertel ik over een maand meer. Dank voor het lezen!

2 gedachten over “Deens leven #10: vrijwilligerswerk, toets Deens en random dingen in mei”

 1. Hej Marlies,

  En of ik zin heb om dit blog te lezen! Ik ben net terug uit Denemarken (gisteren welteverstaan). Qua gevoel zit ik nog volledig in Denemarken, maar mijn zintuigen registreren inmiddels iets anders. En dan heb ik het nog maar over één week vakantie vieren aldaar.
  Gefeliciteerd met je vrijwillige baan! En met de behaalde resultaten wat betreft het Deens. Op Instagram noem je zelf al ‘durf’ wat helpt bij het leren van de taal. Ik vond het (van mijzelf) al heel wat dat ik ‘Hej’ en ‘Hej Hej’ hardop uit durfde te spreken afgelopen week. En zelfs een keer ‘Undskyld’, wat blijkbaar voor de ander verstaanbaar genoeg uit mijn mond kwam, gezien de reactie die erop volgde :-))

  Ik weet uit eigen ervaring wat voor een voldoening/plezier/dankbaarheid het doen van vrijwilligerswerk geeft. In Nederland doe ik dit al ruim 4 jaar (ik ondersteun/begeleid nabestaanden).

  Middelfart, wat een leuke plaats vind ik dat. Inmiddels drie keer bezocht en ook afgelopen week weer te zien (in de verte), al rijdend over de Kleine Beltbrug.

  Veel plezier deze maand juni!

  Vi ses,

  Diana

  1. Ah, dankjewel voor je uitgebreide reactie Diana! Superleuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt gehad in Denemarken. Wie weet waar je de volgende keer terecht komt en hoe lang 😉 Laat het zeker weten als je Fyn weer eens bezoekt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven