Deens leven #11: juni met veel licht en liefde

Hallo en welkom bij de blog over juni 2024! Weer een maand in het Deense leven van Marlies 😉 Het is niet zomaar een maand: op 1 juni 2023 stond ik op het Deense gemeentehuis om mij in te schrijven. Dat betekent inderdaad dat ik officieel een jaar in het Deense woon! Dat liet ik natuurlijk niet helemaal stilletjes voorbij gaan. Daarnaast besteedde ik deze maand tijd aan mijn vrijwilligerswerk, een online challenge/programma én toog ik naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Lees je mee?

1 juni: exact een jaar officieel inwoner van Denemarken

First things first. Zoals je hierboven in de inleiding al leest (en ik graag herhaal): ik woon écht een jaar in Denemarken! Op de dag zelf had ik eigenlijk gelijk zoiets van: hee, hier wil ik toch eventjes bij stilstaan. Het was een random zaterdag waarop ik niks gepland had en dat kwam goed uit. Ik had een paar weken eerder al eens gedacht: ik wil graag een voetbalshirt van het Deense elftal, maar vond dat een beetje een prijzige aangelegenheid. En nu had ik een goed excuus! Dus op mijn jubileumdag nam ik de trein naar Odense en daar kocht ik in de Intersport een prachtig voetbalshirt. Ben er helemaal verliefd op!

Marlies in een Deens voetbalshirt

Een weekend naar Kopenhagen

Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje: weer even naar Kopenhagen afreizen. Sinds september vorig jaar was ik er niet meer geweest en dat vond ik wel jammer. Dat was om 2 redenen: vriendinnen en vegan eten. Dus ik appte afzonderlijk Sarah en Brooke en kwam uit op een kekke zaterdag 8 juni om met hen af te spreken.

Brooke had ik nog niet eerder ‘in het echt’ gezien. We kennen elkaar van Instagram en hebben daar eens een challenge georganiseerd met z’n tweetjes. Onze gemeenschappelijke deler is emigrant zijn (Brooke en haar gezin komen uit de VS) en de Deense taal met plezier leren. Ik vind Brooke echt een aanrader om te volgen op Insta als je meer met de taal wil doen. De klik die we online al hadden, vertaalde zich probleemloos naar reallife. We lunchten en wandelden samen en namen nog een leuke video op waarin we Deense, Engelse en Nederlandse woorden naast elkaar zetten.

De Deense Sarah ken ik nog uit de tijd dat we allebei Culturele Antropologie studeerden in Amsterdam. Dat is alweer ruim 10 jaar geleden en zo leuk dat we nog altijd contact hebben. We doken het officiele Museum of Copenhagen in en dat was heel boeiend! Tof om meer te leren over de geschiedenis van Kopenhagen. Eigenlijk is een aardig deel van de stad gebouwd op een plek waar eerder nog gewoon water stroomde. Dat deed wat Nederlands aan :-p

Na die culturele toer gingen we vegan pizza eten bij Pow Pizza. Lekker! Ik had er een jaar geleden al eens eten besteld toen ik 4 weken in Vanløse (Kopenhaagse wijk) woonde. Een Deense pizzagewoonte: (flinterdunne) plakjes aardappel op je pizza. Heel erg lekker, vind ik! Ik bleef bij Sarah logeren en ze liet mij het geweldige spel ‘Hogwarts Legacy’ zien. Inmiddels staat dat bij mij thuis ook op de pc, oeps!

Zondag had ik nog een dag om door Kopenhagen te banjeren en wat lekkere dingen te proberen. Ook al had ik in 2023 4 weken in Kopenhagen doorgebracht, ik had toen geen enkel paleis van dichtbij bekeken. Vooral ook omdat ik wel een paar keer eerder in Kopenhagen was geweest en het niet echt mijn interesse had. Dit keer liep ik langs Rosenborg Slot, Amalienborg Paleis (waar de Koning en Koningin wonen) en Christiansborg Slot (waar het parlement zit). Vlakbij die laatstgenoemde staat ook Børsen, het beursgebouw dat deels afgebrand is in april dit jaar. Dat was wel heel vreemd om te zien. Beetje verdrietig en tegelijkertijd had ik net in het Copenhagen Museum geleerd dat de stad wel vaker te maken heeft gehad met gebouwen die in rook opgaan.

De dag sloten we af in een veganistisch restaurant en ik ben ZO enthousiast dat ik er zelfs een Google review over heb geschreven. Mocht je in Kopenhagen zijn en graag LEKKER willen eten (en toevallig vegan) dan kan ik Bistro Verde van harte aanbevelen. Nomnomnom.

Vrijwilligerswerk + personeelsvergadering

In mijn blog van mei vertelde ik al dat ik ben begonnen met vrijwilligerswerk. Ik werk 4 uur per week in de tweedehandswinkel in de grotere naburige plaats van mijn minidorp. Superleuk om op deze manier in verbinding te staan met de Deense samenleving. Plus dat je op de rustige momenten door de winkel struint en opruimt en dan nog wel eens leuke dingen tegenkomt die je dan opeens koopt, haha!

Als jongste van het team (geen prestatie hoor, naast mij is er nog 1 iemand niet met pensioen) kreeg ik vrij snel de vraag of ik verstand had van Facebook. Dat betekent dat ik de FB-pagina van onze winkel beheer met collega Hanne. In de praktijk maak ik foto’s en filmpjes ter promotie van het een of ander. Zoiets is natuurlijk altijd leuk om te doen en ze zijn er helemaal blij mee. Extra leuk!

Offline challenge/programma ‘Minder telefoon, meer jezelf’

Vorige maand vertelde ik ook al over een challenge waarbij we de halve dag offline gingen (van 20.00 tot 8.00 uur, dus je slaapt vooral). Deze challenge werd opgevolgd door het programma ‘Minder telefoon, meer jezelf.’ Met 4 prachtige deelnemers zochten we de grenzen van comfortabel telefoongebruik op en het bewustzijn dat erbij kwam kijken: fantastisch! Het mooiste is natuurlijk dat de deelnemers bewuster én minder gebruik maken van hun telefoon. Minder schermtijd, meer tijd voor andere dingen.

In juni is het lekker licht buiten

Oh jongens, wat was het licht buiten in juni! Nog steeds wel, maar dat wordt natuurlijk steeds minder richting december/midwinter.

Ik kan moeilijk uitleggen hoe bijzonder het is om ’s avonds naar bed te gaan terwijl het nog licht is buiten en als je dan per ongeluk rond 3 uur even wakker bent, je ziet dat de zon zich al bijna weer aankondigt. Ik vind het fantastisch. Zo donker als december kan zijn, zo licht is juni. Een Deen vertelde mij al dat mei/juni/juli de mooiste maanden zijn hier. Het licht, de groene wereld en vooral die eindeloze dagen en lichte nachten: stiekem best genieten. Paar plaatjes van de omgeving:

Op naar juli

Dat was het wel weer voor de maand juni! Op dit moment heb ik vakantie (daarom staat de blog ook wat later online). Dat had ik in juni ook al, maar vind het ergens wel lekker om de hele vakantie in 1 keer mee te nemen in een blog. Dus dat bewaar ik voor als juli erop zit.

Thanks for reading! Als je mijn blog leest en denkt: ‘Ik wil ergens op reageren,’ dan kan dat! Hieronder is een reactievenster en een mailtje sturen naar info@inspiratievanmarlies.nl mag ook altijd. See you next month!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven