Deens leven #8: het jaar rond met maart

Hi lieve mensen en welkom bij de blog over mijn Deense leven in maart 2024! De titel is ‘een jaar rond met maart’ aangezien ik door deze maand in Denemarken te zijn, maar liefst 11 van de afgelopen 12 maanden in Denemarken ben geweest. Wajoooo! Wat ik zoal deed deze maand, ga je hieronder lezen. Enjoy!

Alledaags leven in maart

Een tussenkop waar ik heel erg blij van word: een alledaags leven in de afgelopen maand. Inmiddels woon ik 8 maanden écht in Denemarken en dat betekent ook dat langzamerhand er steeds meer dingen ‘gewoon’ worden en dat vind ik prachtig. Waar ik dat aan merk? Aan een paar dingen:

  • Boodschappen doen begint een ritme te krijgen. Ik doe nu ongeveer 2 keer per week boodschappen en bereid mij ook iets beter voor door te bedenken wat ik de komende dagen ga eten. Extra voordeel daarvan is dat ik ook eindelijk wat minder geneigd ben om ‘ongezonde’ dingen te kopen. Denen blijven heel goed in chips maken, maar ik hoef het niet elke keer te proeven.
  • Mijn sociale leven begint vorm te krijgen. De agenda vult zich met mensen hier in Denemarken. Vorig jaar kreeg ik nog best wat bezoek uit Nederland en ging ik zelf naar Nederland. Deze 3 maanden is mijn sociale leven vormgegeven door mensen die ook in Denemarken wonen.
  • Deens wordt normaler. Ik merk het soms niet eens op dat ik een Deense tekst aan het lezen ben. Natuurlijk ben ik nog geen total pro, maar ik probeer wel steeds meer dingen in het Deens te doen en mijn woordenschat wordt steeds groter. Dat vind ik heel leuk!

De sociale dingen in maart

Zal ik dan gelijk even overstappen op die sociale dingen van deze maand? Gelukkig is maart een lange maand, want ik ben tijdens 3 van de weekenden in maart mijn dorp uit geweest voor bezoeken aan anderen.

Op familiebezoek in Svendborg

Zo bezocht ik Svendborg, een plaatsje aan de zuidkust van eiland Fyn, waar de neef van mijn vader woont. Zowel de neef in kwestie als zijn vrouw spreken niet heel veel of graag Engels, dus we hebben het hele bezoek Deens gekletst. Dat voelde wel als een prestatie op zich! Het was heel leuk om ze te zien (denk dat de laatste keer wel 10 jaar geleden is). We hebben zelfs nog een wandeling door de stad gemaakt en ik gok dat Svendborg een hele toffe havenstad is wanneer het zomer is en de zon lekker schijnt. Nu was het nog een beetje grijs en grauw (en cute).

Op verjaardagsvisite bij een vriendin

Vorige maand had ik 3 oud-klasgenootjes Deens op bezoek bij mij en in maart hadden we afgesproken bij een van de anderen. Het was Jessica’s verjaardag, dus extra goede reden om een afspraak te plannen. Het was weer heel gezellig en er was HEEL LEKKER eten. Jessica en haar man hadden superlief rekening gehouden met mijn veganistische eetvoorkeur. Jessica maakte coxinha, een Braziliaanse gefrituurde snack. Normaal met kip en dit keer met een vegan kip. LEKKER dat dit was. Ja, hiervoor gebruik ik capslock, beste lezer.

Jessica’s man had brunsviger gemaakt, een Fynse lekkernij die nooit mooi op de foto kan, maar ook deze was ongelooflijk smakelijk. Wat een verwennerij om hier mensen te kennen én dat ze zulke lekkere dingen veganistisch maken voor mij. Hier typt een dankbaar mens.

Op vakantie naar Fanø

De maand eindigde met een reis naar Fanø, een eiland aan de westkust van Denemarken (Jylland/Jutland). Bij het stadje Esbjerg (dat ik eigenlijk alleen ken dankzij een Nederlandse voetballer en een Nederlandse handbalster die een setje zijn) nam ik de veerboot naar dit eiland. Mijn oom en tante waren hier op vakantie en nodigden mij uit voor een paar dagen. Daar zeg ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen en zo zat ik in het paasweekend opeens in een vakantiehuisje op een Deens eiland dat wel wat weg had van de Nederlandse waddeneilanden.

Deense les en tv-series

Natuurlijk gaan dingen zoals Deense les ook ‘gewoon’ door. De module waar ik nu in zit, module 4, geeft antwoorden op vragen die ik al een tijdje had. Ik leer eindelijk hoe sommige grammatica nou precies werkt of hoe ik dingen moet toepassen. Niet gelijk easy, maar wel heel fijn om er bewust mee aan de slag te gaan.

Ik kijk ook graag tv-series en films in het Deens en/of Deens ondertiteld. Zo zat ik in maart aan de buis gekluisterd voor de ontknoping van seizoen 2 van ‘Carmen Curlers’ (nog niet in Nederland te zien geloof ik, dus ik zeg niks) en sinds een paar weekenden voor de Junior editie van Den Store Bagedyst (de Deense Heel Holland Bakt).

Ik vind het heerlijk zo. Soms zoek ik een woordje op en meestal laat ik het maar gewoon gebeuren. Vaak kun je door context en de rest van de zinnen begrijpen wat iemand bedoeld zonder een woordje op te zoeken.

Lokaal leven

In maart deed ik ook nog een paar dingen die mij wat meer verbinding geven in de omgeving waar ik woon. Als eerste stapte ik op een zonnige weekenddag op de fiets voor een fietstocht van ongeveer een uur. Dat is op zich niet lang, alleen heeft Denemarken nogal veel heuvels, valsplat situaties én wind, waardoor dit toch best pittig was. Desalniettemin (wie typt dat wel es?) een hele mooie fietstocht en net even een andere kant uit dan ik normaal ga. Het is fijn om wat meer van de omgeving te zien.

Het tweede wat ik deed (en ik vind het nog altijd supergoed van mezelf), is de algemene vergadering van de dorpsraad bijwonen. Het duurde niet superlang (een uur denk ik) en het was volledig in het Deens. Ik begreep natuurlijk niet alles, maar nog best wat. Zo weet ik even waar de mensen hier zich om bekommeren én zag ik wat meer dorpsgenoten. Zo vaak lopen de bewoners niet buiten (misschien heeft dat ook met winter te maken), dus ik zie niet zoveel van de andere bewoners in dit dorpje. Mijn conclusie was wel dat Denen inderdaad vaak blauwe ogen hebben. Dat vind deze blauw-ogige dame geen enkel punt. Misschien hoor ik er dan ooit nog es bij.

Ook in maart wordt gewerkt

Natuurlijk werd er ook afgelopen maand gewerkt. Daarin merk ik ook vooruitgang qua structuur. Ik heb beter in beeld wat ik moet en wil doen en doe dat vervolgens ook. In maart hielp ik een ondernemersvriendin bij het modereren van 3 webinars en werkte ik aan de challenge ‘5 minute magic’ die in april plaatsvindt. De vele promotie die ik ervoor gedaan heb, heeft ervoor gezorgd dat ik een recordaantal deelnemers heb voor een betaalde challenge! Maar liefst 30 mensen zijn deze maand april elke dag een vleugje magie aan de dag aan het voegen. Superleuk is dat!!

Komende maand gaat er verder gewerkt worden aan challenges waar je altijd in kan stappen. Wil je op de hoogte blijven van alle challenges? Meld je dan aan voor de ‘Keep me posted’-maillijst. Dan hoor je het als eerste als er een nieuwe challenge aankomt!

Dus zo gaan de dagen op een fijne manier voorbij en was het op 30 maart een jaar sinds ik op de trein stapte voor 3 maanden Denemarken. Ik ben heel blij en dankbaar om alweer 8 maanden hier te wonen, plus 3 maanden hier al te zijn geweest. Dat ik eventjes in Odense, een dorp en Kopenhagen heb gewoond en het land zo al een beetje beter leerde kennen. Het is en blijft een cadeautje en ik kijk uit naar meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven