Deens leven #9: eten, challenge en op reis naar Nederland

Hallo daar en welkom bij alweer de 9e ‘Deens leven’ blog! Een heel vreemd gegeven: op 1 juni woon ik officieel alweer een jaar in Denemarken. Say what? Gelukkig hebben we nog een maand voor dat heugelijke feit waar ik vol verbazing naar kijk. But first: april 2024!

Stukje Deens leven op Fanø

Ik vertelde in de vorige blog dat ik naar Fanø reisde. Daar was ik aan het begin van april nog 1,5 dag voor ik weer naar huis reisde. Supertof om met mijn Deense familie kennis te maken met een ander stukje Denemarken. Inclusief de ervaring om lokaal een Deense pandekage te eten. Toch net even anders dan ik in Nederland zou krijgen. Er zat ook nog broccoli ín de pannenkoek gevouwen.

Als je je trouwens afvraagt hoe het is om als veganist in Denemarken te leven, dan kun je daar een compleet blog over lezen! In april schreef ik namelijk alles wat ik tot nog toe heb ontdekt over vegan eten in Denemarken. Wat zo opgeschreven nog niet eens zo dramatisch is als ik vooraf had gedacht. Niet wegnemend dat er veel vlees, vis en zuivel genuttigd wordt hier.

De challenge ‘5 minute magic’ maakt april heel magisch

Op Fanø begon ook al de digitale challenge ‘5 minute magic’. Elke werkdag ontvingen de deelnemers van de challenge een mail met daarin een opdracht die binnen 5 minuten uit te voeren was. Op de zondag voorafgaand aan een week introduceerde ik het thema van de week in aantocht. Het was echt ongelooflijk tof! De feedback druppelt binnen en kijk nou wat voor fijne woorden er zoal bij zitten:

“Ik vond het zoooo leuk om te doen! Ik heb nog niet eens alles gedaan, omdat ik soms iets anders deed in die 5 minuten. Dus het is zeker iets dat ik er nog eens bij pak. Vond de opdrachten heel verrassend. Soms dat ik dacht: ga ik dit echt doen?! Ja dus! Aanrader voor iedereen!”

Yeaaah! Een aantal deelnemers gaat gelijk door en heeft ‘Journallen voor jezelf’ aangeschaft (kan jij ook doen, begint elke zondag). Ik heb ongelooflijk veel zin in de challenge die in mei plaatsvindt en in september volgt ook weer een hele bijzondere. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de speciale ‘Keep me posted’-maillijst.

*einde reclameblok*

Nieuw bakwerk in een Deens leven

Yessss, mag ik uw aandacht? Uw Deens-Nederlandse Marlies heeft een nieuw bakwerk gemaakt! Als je geluk hebt, mag je peuzelen van heuse kardemombroodjes, jawel! Merk je de trots?

Via Instagram kwam ik een recept tegen voor vegan ‘kardemom knots’ en ik dacht gelijk: dat moet ik proberen. Gelukkig had ik alle ingrediënten in huis en kon ik bij de eerste gelegenheid aan de slag. Look how pretty:

Knuffels met de Nederlandse familie

Halverwege april stapte ik weer op de trein richting Nederland. Tijd voor heel veel knuffels en tijd doorbrengen met mijn Nederlandse familie. We brachten heerlijke dagen door op een Landal vakantiepark in Drenthe. Nog wel koud en regelmatig regenachtig, maar dat deed de pret niet drukken. Het belangrijkste was het samenzijn.

Ik was een klein weekje in het land en bij het plannen van die reis besefte ik mij: dit is nu andersom. Voorheen ging ik voor een weekend, week of langer op vakantie naar Denemarken en nu is dat anders. Mijn vakanties gaan naar Nederland. Dat betekent ook dat ik in zo’n vakantie niet de agenda (meer) vol wil plannen met bezoekjes aan en van alle lieve mensen in Nederland. Het is immers vakantie! Het is wel heel spannend om keuzes te maken hierin en we gaan het meemaken. Misschien missen mensen mij niet eens 😉

Uiteraard reisde ik weer met de trein en het was weer een waar genoegen. Ik kwam op het geplande tijdstip aan in Leer (bij de grens van Nederland en Duitsland, waar mijn ouders mij oppikken) en met 45 minuten vertraging terug in Odense (op een reis van ruim 6 uur, lieve mensen). Dat inspireerde mij ook weer voor een andere blog: met de trein van en naar Denemarken.

Hoe gaat het met het Deens?

Het is alweer een half jaar geleden dat ik begon met Deense les. Inmiddels zit ik 2 maanden in module 4 en mijn toets data zijn gepland. Dit keer vinden er 2 toetsen plaats: eentje waarin het lezen en schrijven getoetst wordt en eentje voor het spreekgedeelte. Ik maak braaf mijn huiswerk en oefen de uitspraak met behulp van de wekelijkse webconferentie. Dat is het schoolse gedeelte.

In de praktijk probeer ik zo veel mogelijk dingen op z’n Deens aan te pakken.

  • Als ik een DVD kijk, check ik altijd even of er Deense ondertiteling beschikbaar is en leer op die manier nieuwe woordjes.
  • Een paar jaar geleden heb ik de hele ‘Zeven zussen’-reeks (en later het laatste deel) in het Nederlands gelezen. Ik had het eerste deel in het Deens al een tijdje in de kast staan en heb dit boek deze maand eindelijk gelezen! Ik moest er even inkomen en las het toen opeens in een paar dagen uit. Ruim 500 bladzijden, jazeker. Dat betekent af en toe een woordje opzoeken, maar meestal probeerde ik het woord aan de hand van de rest van de zin of alinea uit te leggen. Werkte best fijn.
  • Als ik met een Deen spreek, dan doe ik dat zoveel mogelijk in het Deens. Laatst knoopte ik een praatje aan met een dorpsbewoonster, omdat ik mij al een tijdje afvroeg wat de naam van haar woning betekende (‘hørvang’). Ze reageerde heel enthousiast toen ik ernaar vroeg en nu weet ik dat ‘hør’ een soort zijde is en ‘vang’ een ander woord voor weiland of veld. Extra bonus: in het eerste deel van de Zeven Zussen kwam er iemand langs die kleding gemaakt van ‘hør’ aan had. Ik wist zowaar direct wat het was. Nice!

Het fijnste aan dit alles is ook dat ik er veel plezier in heb om Deens te leren. Het gaat niet altijd even makkelijk of snel. Het liefst word ik morgen wakker en spreek ik spontaan vloeiend Deens. Dat schijnt toch niet zo te werken, dus we studeren gestaag verder.

Op naar een nieuwe maand in een Deens leven!

Het is vandaag woensdag 1 mei en ik heb het gevoel dat er een compleet leeg canvas voor mij ligt deze maand. Ik heb wat interessante nieuwe ervaringen op de kalender staan, waar ik jullie over een maand meer over vertel. Aangezien ze heel nieuw zijn, vind ik het fijn ze eerst mee te maken, vóór ik er iets over zeg. Als ik dan zenuwachtig word, ben ik dat alleen, zeg maar.

Net als in Nederland is het buiten ook een stuk aangenamer vertoeven. De koolzaadvelden kleuren prachtig geel en de lucht is heerlijk blauw. Ik ben benieuwd hoe de hooikoorts zich dit jaar gaat houden. Vorig jaar had ik het geluk in de hooikoortsperiode in Kopenhagen door te brengen in plaats van op het platteland. We shall see.

Kortom: don’t forget to check back hier over een maand. Hopelijk zijn er dan weer nieuwe blije dingen te lezen in de maandelijkse blogserie ‘Deens leven’. Vi ses!

Dit is Inspiratie van Marlies

Hoi! Mijn naam is Marlies en sinds de zomer van 2023 woon ik in Denemarken. Een land wat met dank aan mijn Deense oma altijd als een extra thuisland heeft gevoeld en nu is dat het ook.

Ik blog elke maand over mijn leven in het Deense en werk als “Challenge queen”: ik organiseer (online!) challenges die de drukke vrouw helpen om tóch elke dag een kort momentje voor zichzelf te nemen. Dat kan zijn in de vorm van een kwartiertje lezen, een opdrachtje voor zelfzorg in 5 minuten of door elke dag bewust offline te gaan.

Abonneer je op de nieuwsbrief als je (ongeveer eens per kwartaal) een mail wil ontvangen over mijn laatste blogs en challenges. Ook kun je mij volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven