Druk zijn is een keuze

“Heb je het druk?” vraagt iemand aan mij. Ik denk dan: “Eh nee, waarom zou ik dat zijn?” Druk zijn zie ik als een keuze. En geen beste als je daarvoor kiest. Waarom wil je druk zijn?

Wat is ‘druk zijn’ eigenlijk?

Misschien goed om mijn definitie van ‘druk zijn’ er eerst eens bij te halen. Tenminste, ik heb niet echt een definitie en bedenk er ter plekke eentje. ‘Druk zijn’ is in mijn ogen dat je méér tijd nodig hebt om te doen wat je wil doen dan dat er beschikbaar is aan tijd. Er is veel te doen en je hebt geen idee wanneer je dat allemaal voor elkaar moet krijgen of je gaat maar gewoon rennen en hoopt ergens succesvol uit te komen. Legitiem gedrag. Ik maak mij er overigens ook wel eens schuldig aan, zo’n heilige boon ben ik nu ook niet.

Moet je iets of wil je iets?

Het zit al een beetje in de zin “je hebt méér tijd nodig dan dat er beschikbaar is.” Je hebt het nooit druk. Je kíest ervoor om al die dingen die je moet doen, ook te willen doen. Je wil druk zijn. “Maar Marlies, de dingen moeten toch ook gewoon?” Is dat zo? Ik weet het niet. Ik kan mezelf wijs maken dat ik met iemand “moet” afspreken in het weekend. Dat het huis schoon “moet” zijn. Dat ik 3 keer per week naar de sportschool “moet” en elke dag “moet” werken.

“Moeten”. Wat een woord. Je moet niks. Je wíl dingen. Je wil werken, zodat je geld verdiend zodat je x kan doen. Je wil met een vriendin afspreken omdat het gezellig en leuk is. Je wil een schoon huis. Je wil gezond en fit zijn en daarvoor 3 keer per week sporten. Je maakt elke dag keuzes.

Waarom druk zijn een keuze is

En daarom zie ik druk zijn als een keuze. Op het moment dat je agenda uitpuilt en je meer tijd nodig hebt dan er beschikbaar is, ben je niet voldoende in staat om te kiezen. De realiteit is dat een dag 24 uur heeft en dat wat je wil doen tijd kost. Wat vind je het belangrijkste? Richt je daar op. Dat doet niks af aan hoe belangrijk de rest is, maar als tijd schaars is, kun je simpelweg niet alles doen. We leven in een wereld waarin alles maar kan en schijnbaar ook moet. Is dat zo? Wil je druk zijn of wil je een fijn, rustig en gelukkig leven leiden? Side note: als jij overweldigend gelukkig wordt van druk zijn, kun je deze blog verder skippen.

Druk zijn als achterhaald statussymbool

“Ja, ik ben lekker druk!” zeggen mensen trots. Het lijkt opeens een statussymbool te zijn. Druk zijn betekent dat je belangrijk bent, Grootse Dingen doet en dat je je tijd nuttig besteedt. Elke minuut van de dag is ergens aan toegewezen. Van slapen en eten tot werken, sociaal leven, sport en eventueel iets met een gezin of huisdier(en). We vergeten geweldige dingen zoals verveling. Vervelen hoort er niet meer bij.

Vervelen is prachtig. Rust is geweldig. Ik stem voor meer rust en meer verveling. Voor doelloos uit het raam staren. Voor prutsen met een los draadje aan je T-shirt. Voor in gedachten verzonken zijn.

Jezelf in alle drukte voorbij rennen

Ik heb ooit meegerend in druk zijn. Ik stond om 5.15 uur naast mijn bed, zat 55 minuten later met ontbijt achter de kiezen in de trein. Na werktijd treinde ik terug, ging ik naar de sportschool en daarna weer naar huis. Op tijd naar bed want die wekker ging weer om 5.15 uur. In het weekend tijd voor familie of vriendinnen. Zondags eten koken en bereiden voor de aankomende week zodat ik genoeg tijd had voor de rest.

Lang verhaal kort: ik rende mezelf voorbij.

Op zoek naar de balans

Het blijft een eeuwige zoektocht naar balans. “Druk” ben ik niet meer. Dan ben ik namelijk de balans kwijt. Als dat gebeurt, ga ik schrappen. Dan maar geen fancy maaltijden koken ’s avonds of een film afkijken. Dan maar geen uren social media of vriendinnen zien. Die keuze heeft niks met de inhoud van elke activiteit te maken, maar alles met de beperktheid van mijn energie in combinatie met tijd.

Druk zijn is niet voor mij weggelegd. Ik kies liever voor mijzelf.

Durf jij te kiezen?

Dat vind ik nu zo mooi aan het leven: het klein houden. Simpel. Er is zó ontiegelijk veel te doen en beleven. Sporten om te proberen, restaurants om in te eten of films en series te kijken. Relletjes om te schoppen, social media berichten om te lezen of een wereld over te reizen. De realiteit is dat er meer te doen is dan dat je als individu tijd hebt. Ik denk dan: doe de moeite niet om alles te doen. You can’t do everything but you can do anything. Kies voor datgene wat jouw hart laat bonken en je gezicht laat stralen. Dan volgt de rest vanzelf.

Scroll naar boven