Een betere wereld begint bij jezelf

We horen het vaak genoeg: “Een betere wereld begint bij jezelf.” Of “Een beter milieu begint bij jezelf.” “Alles wat je aandacht geeft, groeit.” Quotes te over die een duwtje kunnen geven voor het creëren van een betere wereld. Steeds vaker merk ik dat er zoveel kracht zit in wat je zelf kan doen voor die betere wereld die je voor je ziet.

Een betere wereld begint bij mij

Een van mijn lievelingslessen in mijn leven, is wat er bij mij van binnen gebeurt als ik mij ergens aan erger. Ik heb een moment van frustratie door iets wat ik zie, hoor, lees of meemaak. Of het nu gaat over onrecht, het niet volgen van afspraken, het kan allemaal. In zo’n moment focus ik niet op het externe (de bron van frustratie), maar op het interne. Ik sta erbij stil en vraag mij af wat ervoor zorgt dat ik irritatie voel. Als ik daar een vermoeden van heb, test ik die door het te herhalen. Klopt het, dan bedenk ik mij wat er in mijn macht ligt om hiermee om te gaan.

Het is heel spannend om dit te doen. Het betekent namelijk dat het aan mij ligt dat ik boos of verdrietig ben. Dat is moeilijk. Emoties mogen er zeker zijn, maar extra mooi is het als ik er weer van kan leren. Deze aanpak gebruik ik nog niet zo heel lang, maar ik merk dat het mijn leven zonniger maakt.

De oorzaak of de oplossing?

Terwijl ik aan het typen ben, komt er gelijk een voorbeeld in mij op. Een roker gooit zijn peuk op straat. Dit is echt een megatrigger bij mij want ik wil ook nu Caps Lock aanzetten en een boos en verontwaardigd verhaal houden. Iets in de trant van: “Wat bezielt iemand om de aarde zo te vervuilen, OMG wat een *piep* en wtf *scheldwoord*.” Help ik mezelf (of de roker) hiermee? Niet echt… 

Ik sta stil bij wat er gebeurt: man gooit onverschillig zijn peuk weg. Waarom raakt het mij zo? Ik zou oprecht graag willen dat we met z’n allen wat zorgzamer omgaan met de aarde. Wat kan ik zélf doen? Ik ga de man niet corrigeren; ik focus me op mijn gedrag. Een betere wereld begint bij jezelf. Ik kan zelf wat vaker zwerfafval opruimen of minder consumeren. Ik kan kijken of ik minder plastic kan gebruiken of ervoor zorgen dat er méér natuur komt in de wereld. Zelf iets planten ergens of geld geven aan een goed doel dat zich bezighoudt met dit thema.

Een weiland bij zonsopkomst

Van ergernis naar positieve actie

Voel je wat er gebeurt? Ik pak de situatie en frustratie en ik draai het om naar iets met actie en energie. Vanuit mezelf neem ik een stapje om de wereld een beetje mooier te maken. Nee, ik geloof er niet in dat we met z’n allen de wereld mooier maken zoals ik voor mij zie. Hoe zou dat ooit kunnen als ieder zijn eigen blik heeft? Ik kan wel zelf bijdragen aan de mooiere wereld. Of ik nu inderdaad zwerfafval raap of juist seizoensgroenten koop of plantaardig eet of de trein neem in plaats van de auto. En dan begint die betere wereld inderdaad bij mijzelf.

Alles is uitvogelbaar

Herinner je je de boekentip “Alles is uitvogelbaar” nog? In het begin van dit boek stond een voorbeeld van een vrouw wiens moeder ongeneeslijk ziek was. De vrouw wist deze verdrietige en uitzichtloze situatie om te buigen. Haar moeder beter maken was niet mogelijk. Wat was wel uitvogelbaar? Ze heeft ingezet op de best mogelijke zorg voor haar moeder. De 5 weken die haar moeder nog leefde, zijn daardoor haast een positieve ervaring geworden. Binnen dat wat er mogelijk was, heeft de vrouw er een mooie draai aan weten te geven.

Een stapje naar een betere wereld

Verandering zit in jezelf. De betere wereld zit in jezelf. Jij hebt in je handen hoe je reageert op een situatie zoals deze is. De boekentip Feel the fear ging over angst, maar ook over daadkracht. “Take uncomfortable action” zeiden ze bij de Own your future challenge. Dat is het ook echt: jouw actie. Dat wat jij doet voor die betere wereld. Ik geloof er namelijk wel in dat als ik positief ben en actief bijdraag aan die mooie wereld, andere mensen dat merken. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Wat als we dan positiviteit laten groeien. Wel zo mooi, toch?

2 gedachten over “Een betere wereld begint bij jezelf”

  1. Wat een wijze lessen. Die peuk is voor mij ook een trigger. Ik ga eens kijken of ik wat kan met de voorbeelden die jij geeft om daar in mijn eigen gedrag iets mee te doen! Want die man gooit de volgende keer gewoon weer zijn peuk op straat.

    1. Ha Mieke! Het is net even anders kijken naar een situatie en je eigen invloed erop herkennen hè? De man die de peuk weggooit, gaat niet opeens zijn gedrag aanpassen omdat jij dat wil. Maar jouw gedrag aanpassen kan je wél. Succes! 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven