Een heel jaar dankbaar mogen zijn

Een jaar geleden organiseerde ik een dankbaarheid challenge. 30 dagen lang stonden de deelnemers en ik elke dag stil bij datgene waar we die dag dankbaar voor waren. Het was genieten geblazen. Elke dag was er weer iets anders om dankbaar voor te zijn. Als dank voor hun deelname, ontvingen alle deelnemers een printbare kalender om een heel jaar dankbaar te zijn. 365 dagen lang de ruimte om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Als bedenker regelde ik ook een afdruk voor mezelf. En nu, een jaar later, is de kalender vol.

Het ongelooflijke geluk van dankbaar zijn

Sta jij wel eens stil bij waar je dankbaar voor bent? Dat je vogeltjes hoort fluiten, dat je elke ochtend in een veilig land wakker mag worden, voor het eten dat je op je bord hebt liggen of dankbaar voor de mensen die je om je heen hebt verzameld?

Dankbaarheid. Ik hou ervan.

Er is weinig zo makkelijk als focussen op het negatieve. Iets gaat niet goed, iets werkt niet fijn, er is leed op de wereld, persoon x is stom, persoon y is vervelend. De wereld gaat ten onder door reden q, r of s (of een combinatie ervan), er is altijd slecht nieuws op het journaal, enzovoorts. Ik ben met moeite deze zinnen aan het schrijven. Het doet niet zoveel voor mij.

Ik bekijk graag het positieve in alles als het even kan. Het feit dat ik adem mag halen, dat ik thee kan zetten en in alle rust opdrink, dat ik heb leren lezen en schrijven of elke avond onder een dekbed kan kruipen. Hoe wonderlijk is om in Nederland te wonen in plaats van in een minder welvarend land. Of dat de supermarkt nooit leeg raakt omdat we onze voedselvoorziening zo goed op orde hebben. En een grote voorraad wc-papier voor het geval we weer een gezondheidscrisis hebben (toilet safety first).

Waarom doe ik dat? Ik heb wekelijk geen idee. Ik weet alleen dat het leven lichter, leuker, mooier en dankbaarder is door het te doen. De positieve energie die vrijkomt, stuur ik het universum in en op de een of andere manier komt het tot mij terug. Ik hou ervan.

Een jaar lang stilstaan bij dankbaarheid

Terug naar die kalender. Elke maand prees de volgende pagina op het keukenkastje. En elke avond schreef ik op waar ik die dag dankbaar voor was. Als ik zo terugblader, ben ik nog steeds dankbaar. Zijn het wonderlijke dingen die ik opschreef? Ja en nee. Wat er zoal opstaat?

 • Mijn familie om mij heen mogen hebben
 • Afspreken met de mensen waar ik om geef
 • Gave afspraken met mijn business coach of mede-ondernemers
 • Toffe gesprekken op het werk
 • Eten (van aardappelkroketjes tot pindarotsjes tot frambozen)
 • Lezen
 • Nieuwe kleding
 • Fijne (trein)reizen
 • Cursus mindfulness
 • Knuffels met fijne mensen

En de vaakst terugkerende…

 • Rust hebben of creëren
 • Thee drinken
 • Wandelen of een x aantal stappen gezet hebben

Die laatste 3 maken of breken mij. Als ik er te weinig van heb, loop ik mezelf voorbij, daalt mijn energie en kost alles moeite. Als ik er genoeg van heb, is het leven mooi en licht. Op minder mooie momenten maken rust, thee en wandelingen alles draaglijk. Zo simpel is het voor mij. Eigenlijk is het dan ook zo dat hoe vaker ze op de kalender staan, hoe beter ik voor mijzelf aan het zorgen ben.

Inzichten dankzij dankbaar zijn

Dagelijks stilstaan bij waar je dankbaar voor bent, geeft inzichten. Dankbaarheid zit niet in grootse dingen. Ik zeg ook altijd maar: je kan dankbaar dat er schoon drinkwater uit de kraan komt of dat de zon (achter de wolken) schijnt. Het kan zijn dat je dankbaar bent voor een kind dat lacht of dat je een huilende naaste mag troosten. Of dat je onderdeel hebt mogen zijn van iemands leven of (net als ik) als een kind zo blij op een schommel hebt gezeten.

De kleine dingen doen het altijd. Die kleine dingen tezamen maken het hart vol en open. Elke dag de tijd nemen om hierbij stil te staan, sterkt je. Je eindigt de dag met een positief gevoel. En ja, soms is het even lastig om iets te bedenken. Maak het dan niet te groot. Onbewust kun je dan op de piramide van Maslow leunen. De basis waar je naar terug kan keren, troost altijd: ademhalen, eten, drinken of slapen. Al sliep je maar 1 uur in de nacht. Je sliep wel een úúr!

Nog een jaar dankbaar zijn

Dankbaar zijn werkt verslavend. Ik waarschuw maar even. Zelf ga ik de kalender nog een keer afdrukken. Ik heb het simpel gehouden: je kan zelf mixen en matchen welke maand je wanneer gebruikt doordat er geen maandnaam op een pagina staat. Alleen februari spreekt voor zich met 28 dagen, voor de rest kun je zelf bedenken welke 30/31-dagen pagina je in welke 30/31-maand gebruikt. Elke maand heeft een eigen mini-quote en kleursamenstelling. Voel wat voor jou past in die maand en hang de kalender op een plek die je goed ziet. Bijvoorbeeld in de badkamer, bij je bed of, zoals ik doe, op een keukenkast. Pen in de buurt en je bent er klaar voor.

Heb je interesse in de kalender? Hieronder zie je een klein voorproefje. In de webshop kun je de kalender aanschaffen. Na betaling ontvang je een downloadlink naar de PDF in je mail. Hoef je de kalender alleen nog even te printen en een pen erbij te zoeken. Op naar meer dankbaarheid!

Scroll naar boven