Een leven als introvert omarmen

Het Paasweekend zou in coronaloze tijden een andere periode zijn. Het festivalseizoen begint weer, mensen gaan naar de meubelboulevard en er mag natuurlijk in groot gezelschap heerlijk gegeten en gedronken worden. Mijn Paasweekend 2021 is he-le-maal solo. Plus kat. Na een paar volle weken en weekenden is dit een feest voor een introvert. 3 dagen pour moi.

Wat betekent introvert of extravert zijn?

In deze blog kan ik in algemeenheden gaan praten, wat natuurlijk altijd met een nuance bedoeld is. Puur introvert of extravert zijn komt waarschijnlijk niet zo vaak voor. Een introvert is ook een beetje extravert en vice versa. De laatste jaren merk ik dat ik mijn introverte kant wat makkelijker naar voren laat komen. Of komt het misschien doordat ik ouder word?

Carl Jung heeft de termen ‘introvert’ en ‘extravert’ in het leven geroepen als persoonlijkheidstypes. Het verschil uit zich naar mijn idee het beste met de manier waarop je oplaadt. Ik laad op door alleen te zijn. Laat mij maar lekker thuis bezig zijn. Een beetje lezen, schrijven, rommelen, opruimen, filmpje kijken, puzzelen, wandelen, hardlopen. Een extravert gaat nu waarschijnlijk met grote ogen kijken en een beetje afgrijzen. Extraverten laden juist op door reuring en mensen om zich heen. Waar ik na 1 sociale activiteit per weekend al ‘genoeg’ heb gehad, wil iemand met meer extraversie nog wel met meer vrienden en familie afspreken.

Een introvert leven leiden

Doorgaans wordt extraversie gezien als de ‘betere’ van de twee. Want ja, we zijn samen op deze aarde. Dan kun je beter te maken hebben met mensen die graag onder de mensen zijn, toch? Gelukkig ontstaat er steeds meer ruimte voor de introvert. Natuurlijk ben ik graag bij de mensen die ik lief heb, maar ik ben ook graag op mezelf. Ik hou ervan. De balans die ik daarin nodig heb, is elke week (wat zeg ik: dag!) weer zoeken. Zonder onaardig te willen klinken; sommige mensen geven meer energie en anderen kosten energie. Situaties waar ik mij niet dagelijks in begeef, kosten ook energie. Komt iemand bij mij op visite, zit ik er na afloop van het bezoek een stuk beter bij dan wanneer ik zelf op reis ben gegaan.

Dankzij de cursus ‘Introvert like a boss’ van Charlotte van ’t Wout van C-Academy* ben ik mijn introverte zelf steeds meer gaan omarmen. Ik leerde mijn grenzen beter kennen. Het is niet alleen voor mij, maar ook de mensen om mij heen heel fijn als ik die grenzen goed bewaak. Dus nee, ik ga ’s avonds na werktijd niet zomaar met iemand afspreken. In het weekend wil ik altijd 1 dag vrijhouden voor mezelf. Wat ik dan doe, doet er niet toe. Ik vermaak me wel. Bedoel, ik ben 2 maanden vrij geweest waarbij het land nog op slot zat en ik heb mij geen moment verveeld.

De introverte werknemer

Mijn werkweek heeft een vaste afspraakvrije dag. Vanuit mijn functie ben ik veel in overleg of in gesprek met collega’s. Doorgaans zijn dat boeiende en waardevolle afspraken. Mijn hoofd heeft echter wat meer tijd nodig om alles te verwerken en nieuwe verbindingen te leggen. Dat is logisch vind ik. Sinds ik mijzelf die ruimte oprecht gun, kan ik mijn werk ook veel relaxter doen. Er is altijd de volgende dag nog. Ik geef hiervoor wel echt grenzen aan. Mijn agenda is elke woensdag van 2021 geblokt en ik ben alleen voor spoed bereikbaar via WhatsApp. Laatst trapte ik er toch weer even in toen een collega 2 keer achter elkaar belde. Spoed was er niet en het gesprek kostte mij ontzettend veel energie. Een goede herinnering waarom ik die afspraakvrije dag heb.

Ruimte claimen

Het is wel lastig om die ruimte te claimen. Ben ik wel geschikt voor het werk dat ik doe of het leven dat ik leid als ik tijd voor mijzelf nodig heb? Vermoedelijk beredeneer ik hier vanuit het idee dat extraverten ‘beter’ zijn dan introverten. Gelukkig hebben we elkaar nodig. Introverten houden doorgaans van duidelijke afspraken, lossen graag problemen op en houden van een harmonieuze omgeving. Als extravert herken je misschien wel dat je vol enthousiasme en creatieve ideeën zit of graag onder de mensen bent.

Wie mij een beetje kent, kent een enthousiaste, attente en gezellige Marlies. Doorgaans word ik ook gezien als slim, netjes en gestructureerd. En dat is allemaal waar. Vandaar ook dat mensen vaak óók wat van de andere kant hebben. Ik heb ook extraverte trekjes, maar in mindere mate dan mijn introverte trekjes.

Die introverte kant omarmen en die ruimte claimen lukt mij steeds beter. Het helpt stiekem ook wel dat er al ruim een jaar weinig buiten de deur kan. Juist daardoor merk ik hoe belangrijk mijn tijd met mijzelf is. Dat is niet omdat ik anderen niet om mij heen wil, maar omdat ik sterker, beter en meer Marlies ben als ik ‘genoeg’ alleen ben. Wat dat ‘genoeg’ is, kan verschillen. Wanneer we weer naar een ‘normalere’ samenleving toe gaan, ga ik hier ongetwijfeld tegenaan lopen. We willen dan weer dingen doen en beleven, maar waar ligt mijn grens? Het besef van mijn relatief grote behoefte aan me-time gaat mij helpen.

Ben jij introvert of extravert?

Weet jij of je (meer) introvert of extravert bent? Je kan ook een gratis test doen op de website van de Succesvolle introvert. Deze test is zonder het invullen van gegevens over jezelf, zoals andere aanbieders die ik tegenkwam wel doen. Of het een goede test is, weet ik niet zeker. Ik heb ‘m ook gemaakt en ben het eens met de uitslag. Doe er je voordeel mee 😉

* Deze cursus bij C-Academy bestaat helaas niet meer.

2 gedachten over “Een leven als introvert omarmen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven