Een maand zonder Instagram: challenge accepted

Een week geleden kreeg ik een spontaan idee: een maand zonder Instagram! Gewoon uitloggen, de app verwijderen en dan een maand later eens kijken hoe dat gegaan is. De intuïtieve ideeën die ik soms heb, zijn heerlijk om te volgen. Ergens bekroop mij nog wat twijfel. Ga ik de contacten niet missen? Iedereen is zo leuk op Insta! Dat zegt misschien wel genoeg. Challenge accepted.

Geen goede voorbereiding zónder Instagram

Bij elke challenge geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Ik plaatste maandag 1 mei een post op Instagram dat ik de stekker eruit trek (vandaar die foto) en deel het in mijn story’s. Nog even een oproepje voor wie er op de hoogte wil zijn en op enig moment een nieuwsbrief wil ontvangen. De aankondiging doet voor mij 2 dingen: mensen weten waar ik ben en ik heb de rust dat mensen weten waar ik ben. Dat doet iets voor mij.

Het leuke is dat 2 mensen waren die óók van Insta zijn vertrokken. Eentje had toevallig hetzelfde idee (en is nu mijn support persoon haha!) en de ander heeft het al eens eerder gedaan en wil nog wel een keer. Samen is het altijd weer makkelijker.

Dinsdagochtend 2 mei opende ik de app om uit te loggen en de app van mijn telefoon te verwijderen. Let’s do this.

Hoe gaat het zonder Instagram?

Inmiddels zijn we 6 dagen verder en so far so good! Mijn werk leidt mij enorm af en dit weekend had ik een prachtige bruiloft. Er is vooralsnog veel afleiding en dat helpt. Ik ben wel wat meer op WhatsApp aanwezig. Toch even horen hoe het met anderen gaat die ik anders op Instagram wel zou spotten of spreken.

Op ‘kleine momenten’ heb ik wel de neiging om Instagram te openen. Even ergens op wachten of even snel afleiding willen. Dan swipe ik omhoog voor het menu op mijn telefoon en zie ik weer dat Instagram er toch niet is. Oké, moving on. Dan gaat WhatsApp of de mail weer open, al weet ik best wel dat daar niks te doen is. Althans, niks nieuws. Ik was er net nog. De gewoonte is er zeker nog. Geeft niks, ik ben net begonnen.

Even niet ‘bij kunnen scrollen’

Zes dagen zonder Instagram dus. Inzichten heb ik nog niet per se. Ik wissel wel van de dingen die ik doe. Ik heb Spotify vaker aan staan en heb een legpuzzel gemaakt. Met beiden was ik al bezig en dat geeft dan ook weer een alternatief.

Als er iets is wat mij opvalt, is het dat ik het gevoel heb minder prikkels binnen te krijgen. Soms kan ik er te veel hebben. Nu heb ik niet meer het gevoel nog even ‘bij te willen scrollen’. Zonder Instagram ga je dan toch eerder iets anders doen. Zoals dadelijk een poging doen om een veganistische quiche te maken.

Ik deed het eens eerder zonder Instagram en de rest van het internet

Voor de liefhebber: je kan een aantal blogs van mijn oude blog teruglezen op Inspiratie van Marlies. In 2016 ging ik namelijk een maand volledig offline. Als dat kan, dan kan dit ook toch? De eerste blog van die reeks lees je via deze link. Via ‘volgend bericht’ onderaan elke blog, kun je verder blijven lezen. Kan zijn dat niet alle links ín de blogs het doen. My bad.

Scroll naar boven