Het boodschappenlijstje in haar hand

door Marlies
Ze kijkt verdwaasd om zich heen. Zoekende, een beetje onzeker, met een boodschappenlijstje in haar hand. We staan in de supermarkt waar ik net de keuze heb gemaakt voor een vegetarische burger. Onze blikken kruisen elkaar. Bemoedigend glimlach ik. “Ik snap er helemaal niks van,” zegt ze. Mijn glimlach maakt plaats voor een bezorgd gezicht: “Kan ik u ergens mee helpen?”

De weg kwijt met een boodschappenlijstje

De oudere dame vertelt dat de supermarkt aan de overkant gesloten is. “Dat wordt een Jumbo. Maar nu ben ik hier en ik kan niks vinden.” Ze lacht verontschuldigend. Niks ergs aan, lijkt mij. Ze laat haar boodschappenlijstje zien. “Ik schrijf het altijd op in de volgorde van hoe ik het tegen kom in de winkel, maar dat is hier niet zo.” Bovenaan staat melk, gevolgd door kaas en wafeltjes. Dat is inderdaad niet de volgorde van deze supermarkt. Even probeer ik uit te leggen hoe het in elkaar zit bij deze winkel, maar de dame verzucht dat de winkel zo groot is. Zoals het onbekende vaak groot oogt, vertel ik haar waar de kaas ligt. Ze bedankt me vriendelijk en loopt met haar mandje naar de delicatessenafdeling.

Grote glimlach

Nadat ik nog een paar boodschappen van mijn boodschappenlijstje gepakt heb, kom ik haar bij de delicatessen weer tegen. “Het is gelukt zie ik,” zeg ik. “Ja,” ze laat mij de kaas in haar mandje zien. “Maar nu de rest nog.” Lachend zeg ik dat ik wel even met haar mee wil lopen naar de melk en de wafeltjes. We zien al gauw de wafeltjes in het schap staan. Ik wijs de dame erop dat de melk langs de muur staan in de koeling. Ze ziet het en lacht. “Ontzettend bedankt, het gaat lukken.” Ik wens haar een fijne dag en ga verder.
Een kleine moeite, een grote gunst. Als ik na het afrekenen bij de kassa naar huis loop, moet ik toch weer lachen. Een simpel gebaar, een grote glimlach. Mijn dag is helemaal goed. Mag ik vaker oudere dames helpen in de supermarkt? 

Lees ook

Laat een reactie achter

* Door het plaatsen van een reactie ga je akkoord met het opslaan en gebruiken van jouw gegevens door deze website.

Deze website gebruikt cookies om jouw ervaringen te verbeteren. Klik op 'Lees meer' voor informatie over privacy en cookies. Accepteren Lees meer