Het uitdagende probleem van tijd

‘Tijd’ is een ontzettend vreemd en ontastbaar begrip. Het omvat alles, maar tegelijkertijd niets. Van Dale vertelt dat ‘tijd’ maar liefst 3 betekenissen heeft:

'tijd' volgens Van Dale

Stellen dat tijd een ‘opeenvolging van ogenblikken’ is, is wel een hele mooie. Maar een ‘ogenblik’ is óók tijd.

Kortom, ik ben een beetje zoekende. Is tijd iets? Is tijd niets? Waarom bepaalt ‘tijd’ ons leven? Waarom denkt iedereen dat ze geen tijd hebben? Kan tijd ‘op’ zijn als het niets is? Waarom is het ‘tijd’ om op te staan, etenstijd, tijd om te gaan werken, tijd voor een afspraak?

Wat doe jij met je tijd?

De aanleiding voor dit onderwerp is het mooie weer van de laatste tijd en hoe dat mensen een goed humeur geeft. Een aantal mindset experts op Instagram zag een gemiste kans. Wat maakt dat je met mooi weer (sneeuw, ijs en zon) activiteiten onderneemt waar je blij van wordt om die vervolgens niet te doen als het minder mooi weer is? Dat zette mij aan het denken. Ik ga uit van wat ik nodig heb om goed in mijn vel te zitten en een mooi en gelukkig leven te leiden. En dat doe ik dan, of het buiten regent, sneeuwt of dat de zon schijnt.

Eén van de ingrediënten voor dat fijne leven, is dat ik dagelijks naar buiten ga. En dan het liefst om te bewegen. Ik heb het niet over dat stukje reistijd van en naar werk (als we daar ooit weer heen gaan), maar over naar buiten gaan om naar buiten te gaan. We zijn mensen, zoogdieren en we maken onderdeel uit van de natuur. Gek genoeg brengen we dagelijks veel van onze tijd door in gebouwen en vervoersmiddelen.

Het mooie weer trok mensen naar buiten en op slag voelden ze zich beter. Hartstikke mooi! Let op wat jou blij maakte in die dagen. Was het de buitenlucht, de beweging, de tijd die je met je kinderen door bracht of het zien van andere mensen op straat en hen groeten? Pin het vast en hou dat vast. Oók op regenachtige of ijskoude dagen kun je naar buiten, bewegen of tijd met je kinderen door brengen. Pak een paraplu, kleed je warm aan of pak je regenjas. Ik dacht nog even: ‘maar bij een hittegolf blijf je vooral binnen!’ En toch: zelfs dan kun je op een moment dat het nog niet zo heet is even een blokje om lopen. Ja, dat is dan waarschijnlijk ’s ochtends heel vroeg, maar dat is dan gelijk de crux:

Maak tijd voor wat je belangrijk vindt.

24 uur in een dag: tijd genoeg

Toen ik mijn blog aan het schrijven was over de inzichten van 2 maanden vrij, maakte ik wat krabbels in de kantlijn. Het viel mij namelijk op dat ik gelijk weer wat meer geleefd werd door werk, in plaats van dat werk onderdeel is van mijn leven. Het voelde alsof ik geen tijd heb voor andere dingen. Ik sloeg aan het rekenen:

  • Eén week bestaat uit (7×24=) 168 uur
  • Slapen doe je zo’n (7×8=) 56 uur
  • Een werkweek beslaat 40 uur
  • Vervolgens hou je 72 uur over. Mocht je net als ik in het weekend vrij zijn van werk, gaat daar (16+16=) 32 uur heen.
  • Blijft over: 40 uur. Op maandag tot en met vrijdag heb ik maar liefst 40 uur voor zaken die niet gaan over mijn werk. Net zoveel uren als ik werk.

40 uur! Dat komt vervolgens neer op 8 uur per dag. Ik werk 8 uur, ik slaap 8 uur en dan is er nog eens 8 uur over. Als ik 4 uur wegstreep voor zaken als opstaan, aankleden, ontbijten, dineren, richting bed gaan, dan heb ik nóg 4 uur. Per dag!

Een overload aan de telefoon

Als ik die 4 uur onder de loep neem, weet ik dankzij de functie ‘Digitaal welzijn’ van mijn telefoon dat ik ruim de helft daarvan met mijn telefoon in de hand zit. Als een soort magneet trekt mijn hand richting de telefoon en tralala, ga ik dingen doen. Keer op keer. Ik geloof er niets van dat ik zoveel tijd op de telefoon nodig heb. Ik besteed momenteel dagelijks minimaal 45 minuten op Instagram en uitschieters naar het dubbele zijn niet uniek. Op nieuwssites lees ik te veel dingen die ik niet hoef te lezen en ik krijg echt niet zoveel mail binnen dat ik elke keer weer naar die app toe moet. Via Whatsapp heb ik liever kwalitatief contact met lieve mensen om mij heen dan dat ik de hele dag door zit te appen, maar ga ik toch telkens weer kijken. Verder staat er niet zoveel op mijn telefoon los van apps voor bankzaken, focus (Forest), beweging (Ommetje en Garmin Connect) en Soundcloud. Naja, via Google Chrome kan ik overal heen natuurlijk. Die app werkt goed kan ik je zeggen. Scoort ook hoog in de ranglijst van veel gebruikte apps.

Overzicht schermtijd telefoon van 1 week

Waar gaat de tijd heen

Als ik na een werkdag afsluit, weet ik al dat ik niks meer ga doen voor Inspiratie van Marlies. Ik wil dan niet nog langer naar mijn beeldscherm kijken, nadat ik dat voor werk al de hele dag heb gedaan. Pas nu bedenk ik mij dat ik vervolgens toch naar een beeldscherm zit te kijken: namelijk dat kleine scherm in mijn hand. Die 2 tot 3 uur die ik per dag naar mijn telefoon kijk; stel dat ik daarvan een half uur zou investeren in Inspiratie van Marlies? Toch even de computer aan, een aanzet schrijven voor een blog, foto’s verzamelen of nieuwe ideeën bedenken. Het probleem is heel simpel: ik geef er geen prioriteit aan.

Pas in het weekend, in de 32 uur die ik dan tot mijn beschikking heb, komt Inspiratie van Marlies weer in beeld. Waarom dan pas? Ik wil deze website toch updaten? Laten groeien? Is het meermaals checken van mijn telefoon belangrijker dan investeren in iets waar ik blij van word en energie van krijg?

Dat gaat voortaan anders! Doe je mee?

Herken je dit misschien ook in je eigen leven? Dat er dingen zijn die je graag wil doen, maar waar je geen tijd voor ‘hebt’? Of dat eventjes een prioriteit is en daarna weer wegzakt tussen het woud aan dingen die je uit gewoonte doet? Ik wéét dat het anders kan. Ik ben door (bijna) elke dag gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging 1000 keer beter in mijn vel gaan zitten. Aan dat gevoel hou ik vast en daardoor ook aan die tijdinvestering. De beloning voor mijn inzet voor Inspiratie van Marlies heb ik nog niet zo scherp. Ik weet alleen dat dit is wat ik wil doen. Daar ga ik tijd voor maken. Dat verdient deze website en dat verdien ik zeker zelf.

Voortaan maak ik elke werkdag 30 minuten tijd vrij voor Inspiratie van Marlies.

Heb jij ook zoiets waar je meer tijd aan wil besteden? Misschien wil je meer lezen, vaker een wandeling maken of meer contact hebben met familie. Of wil je tijd nemen voor de kinderen, de krant, het koken van 4-gangendiners of spelen met de huisdieren. Ga ervoor! Neem nu het besluit om elke dag voor, tijdens of na werktijd tijd te maken voor datgene wat jij belangrijk vindt. Of het om 5 minuten gaat, een half uur of gelijk 2 uur: het is jouw tijd. Hoe ongrijpbaar het begrip ook is, als het bestaat, is het van jou.

Scroll naar boven