Het zit erop! Het internet mag aan…

door Marlies

Het is 1 april, de dag waarop de ene uitdaging eindigt en de nieuwe uitdaging begint. De maand zonder internet zit erop! Een terugblik.

Het mag weer…

Tja, wat moet je er van vinden. Het went snel. Na een week wist ik niet beter dan dat ik geen internet gebruikte. Iets opzoeken, treintijden bekijken, ‘even’ het nieuws lezen of buienradar checken of ik droog over zou komen op de fiets: niks daarvan. En ik heb het niet gemist. Ik miste het gemak soms. Zo kon ik bij het plannen van reizen met een overstap zo een half uur in mijn spoorboekje zitten bladeren en is het toch handig om een foto’s te kunnen versturen via WhatsApp.

Toch ‘even’ kijken

Heb ik een keer internet gebruikt waar het niet ’toegestaan’ was?
Ja. Ik had helaas wel toegang tot een e-mailadres nodig in verband met mijn baan. Mijn oog viel op een e-mail met informatie over een cursus die ik vanaf vandaag volg. En tja, toen wilde ik toch even weten of alles goed was gegaan met de betaling en of ik nog iets moet regelen voor de eerste dag en heb ik de mail gelezen. Eerlijk is eerlijk: ik voel mij wel een beetje schuldig. Ik bedenk zelf dat ik de uitdaging aan ga en ben niemand verantwoording verschuldigd, maar toch. Uiteindelijk ben ik wel heel trots dat ik 31 dagen minus 2 minuten alles losgelaten heb. Overigens stond er in die mail niets wat ik niet vandaag om 8.00 uur had kunnen lezen. Het bewijst maar weer eens dat er eigenlijk nooit iets dringends is. Mensen weten je wel te bereiken als het nodig is.

Onmisbare steun

Wil je ook een keer zo’n uitdaging aan gaan? Gratis tip: verzamel lieve, attente, supergave mensen om je heen. Ik had een Support pakket van 5 vriendinnen, kreeg heel regelmatig brieven en kaarten in de brievenbus en ik ontving talloze sms’jes. Iedereen die ik sprak ging er heel tof mee om en dat maakte het makkelijker. Dat ik geen internet gebruikte, betekende niet dat ik onbereikbaar was of op een denkbeeldige andere planeet woonde.

De uitdaging van het wachten

Zo tegen het einde werd het wat onhandig. Voor de veganistische uitdaging wilde ik graag informatie opzoeken over veganistisch eten en of bepaalde ingrediënten in sommige voedingsmiddelen toegestaan zijn. Ik heb namelijk geen lijstje met e-nummers liggen en van bepaalde ingrediënten met een naam, weet ik niet wat het is. De laatste dagen voor maart zat ik ook erg te wachten tot ik het internet af kon sluiten, nu vindt hetzelfde plaats, maar dan andersom. Gelukkig kan ik nu weer opzoeken wat ik wil weten. Het voelt wel een beetje wrang: ben ik toch afhankelijker van het internet dan ik de afgelopen maand begon te denken?

En nu

Vanochtend heb ik het wifi voor het eerst aan gezet op mijn telefoon. Dat resulteerde in een hele stortvloed van WhatsApp berichten. Ik heb ze allemaal gelezen en daarna ook gelijk besloten dat ik naast mijn mail nog even niks anders bekijk. Veel informatie en prikkels komen op mij af en als maart iets was, dan was het wel die heerlijke rust in mijn hoofd. Misschien moet ik maar na gaan denken over internetloze avonden en weekends!
Mijn eerste veganistische ontbijt is achter de kiezen (soja yoghurt met muesli en bosbessen) en werk roept. Ik vermoed dat ik nog wel een blog ga schrijven over wat een internetloze periode met mij heeft gedaan. Vermoedelijk merk je de gevolgen pas in die nieuwe maand op. Tot snel!

Lees ook

Copyright © 2022 – Alle rechten voorbehouden.

Inspiratie van Marlies gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat deze website zo soepel mogelijk draait en om het gebruik van de website te analyseren. Door op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie. Lees meer in het cookiebeleid. Accepteren Lees meer