Hoe mindful zijn niet gaat over positief zijn

Onlangs rondde ik een 8-weekse cursus mindfulness af. Mijn intentie vooraf was om te leren hoe ik (mindful) vriendschap kan sluiten met dat wat er is. De situatie zoals deze zich aan mij presenteert, als zodanig zien en accepteren. Niet-oordelen, niet-streven, met een frisse blik kijken, geduld hebben, accepteren, loslaten en vertrouwen. De haast heilige 7 woorden-mantra van mindfulness.

Heel mindful stilstaan bij prettige en onprettige gebeurtenissen

Wat we vaak doen, is iets wat gebeurt of langskomt beoordelen als prettig, onprettig of neutraal. Hoe je op je stoel zit nu bijvoorbeeld. Of de lange vergadering waar je onlangs in zat. Het eten dat je het laatst hebt gehad.

In de cursus kregen we elke week huiswerk. Een van de weken gingen we stilstaan bij prettige gebeurtenissen. Die week was een makkie voor iemand die elke dag stilstaat bij waar ze dankbaar voor is. Een week later werd het huiswerk om stil te staan bij onprettige gebeurtenissen. De week erop bij stressmomenten. Dat waren moeilijke weken. Het gekke was namelijk dat het mij ertoe bewoog om in z’n geheel naar de dag te kijken en de onprettige gebeurtenissen eruit te plukken. Leuk huiswerk, focussen op het negatieve. Een hele mind-ful.

Waarom stilstaan bij onprettige gebeurtennissen mindful is

Je weet misschien wel hoe goed ik ben in dankbaar zijn. Doe ik elke dag. Waarom zou je stilstaan bij het negatieve? Om vriendschap te sluiten met dat wat er is. Zo simpel. Het leven is niet een aaneengesloten ketting van blijheid. Iets wat ik overigens nooit zou zeggen. Ik vind het makkelijker om overal iets positiefs in te zien dan blijven hangen in wat er niet fijn is.

Maar erbij stilstaan, dat is wel weer interessant. Want is het erg dat iets onprettig is? Is het erg dat iets stress geeft? Je leert jezelf beter kennen. Ik weet bijvoorbeeld dat ik stress ervaar als ik een knoop in mijn schouderblad voel. Of als ik heel gehaast word en weiger pauze te nemen. Tijdens de cursus kijk je hier bewust naar. Dat helpt je weer in een volgende situatie: je weet wat je doet. Dankzij de meditaties leer je ook kijken naar alles wat langskomt zonder een oordeel. Niet-oordelen is immers een van de 7 houdingen van mindfulness. Het is zoals het is. Dat is mindful.

Mindful omgaan met geluid

Iets zien zoals het is, geeft ook de ruimte om het te accepteren. Bij mij in de buurt wordt een brug onderhouden. Dat gaat gepaard met best wat herrie. Laatst zat ik mij op te winden over het geluid. Het dwarsboomde de rustige wandeling die ik in de buurt aan het maken was. Maar met mijn nieuw aangeleerde mindful vaardigheden, besloot ik het geluid als iets dat voorbij kwam te zien. De stilte achter het geluid op te zoeken. Daardoor zag ik het geluid opeens als een afgekaderd iets. Iets wat besloten is en niet meer de hele (denkbeeldige) ruimte opslokt. Het geluid werd minder intens. Er is méér dan het geluid.

Dagelijks bezig zijn met mindfulness

Na 8 weken cursus worden we losgelaten. Ik heb een heel plannetje opgesteld om nog 8 weken lang elke dag met mindfulness bezig te zijn. Dat is wel een uitdaging. Ik neem elke dag in elk geval 3 minuten de tijd voor een oefening ademruimte. Het liefst doe ik een loopmeditatie waarbij ik een half uur heen en weer loop door de woonkamer. Ik hoef alleen maar aandacht te hebben voor het lopen. Dat gaat soms heel vlot en soms niet. Dat mag ook. Het is zoals het is.

Scroll naar boven