Inspirerend Interview: Hiske van Alles over human design

Tijd voor een nieuwe rubriek! Eens per maand publiceer ik een Inspirerend Interview. Daarvoor interview ik iemand die ik inspirerend vind. Vandaag lezen jullie het interview met Hiske.

In 2015 begonnen Hiske en ik allebei aan een avontuur met Personal Body Plan. Sinds een meeting in de Amsterdamse PBP-sportschool hielden we af en toe contact. Het afgelopen half jaar bliezen we het contact nieuw leven in toen we elkaar online tegenkwamen bij de cursus Unlimited Me van Charlotte van ’t Wout. We kletsen heel graag over Human Design en hoe mensen zich gedragen. Niet zo gek met een identiek 1/3 profiel. Na wat omzwervingen startte Hiske in 2020 met het geven van Human Design readings en bouwt ze gestaag aan haar business Alles over human design. Ik vind het zo gaaf hoe ze haar eigen weg bewandelt. Daar heb ik zoveel respect voor en ja, daarom vind ik haar inspirerend.

Oké, let’s go!

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Hiske, ik ben 31. Ik ben Human Design reader. Ik heb een achtergrond in design: in product design, UX design en tekstschrijverschap. Maar uiteindelijk is Human Design hetgeen wat het meest blijft plakken. Dat is wat ik momenteel doe. In mijn onderneming geef ik readings, coaching en ik heb een cursus. Daar komt een uitbreiding in, maar in welke vorm weet ik nog niet. Ik wil wel mensen helpen meer te leren over hun Human Design.”

Wat geeft jou energie?

“Er zijn een paar onderwerpen waar ik heel enthousiast van word. Human Design is er een van en dan vooral om het toe te passen in het leven. Italië. Ik hou van Italië, ik hou van de Italiaanse taal, ik hou van de Italiaanse keuken en van de mensen. Ik hou ook van die hele vibe daar en de natuur, dus ik ben helemaal Italiëfan. Ik vind schrijven heel erg leuk, vooral als het flowt.

Muziek geeft mij echt energie. Door te luisteren, maar ook door te spelen op mijn ukelele. Op het moment dat er ergens een jamsessie is, of als iemand livemuziek speelt in het park of achter de piano zit in het station: ik word daar echt naartoe gezogen. Dat is zo’n bizarre aantrekkingskracht.

Dansen geeft mij energie, ik heb heel fanatiek salsa gedanst. In de natuur zijn, wandelen. Ik vind het heel leuk om te whatsappen. Dat geeft mij energie. Mijn contacten zijn fysiek even waardevol als op whatsapp.”

Uitzicht in Italie

Heb je een ochtendroutine?

“Ja, maar niet eentje die voor mij werkt. Ik snooze. Dat is mijn ochtendroutine. Al zo lang als ik mij kan herinneren. Dus nee, ik heb geen ochtendroutine zoals mensen die verwachten. Maar de dingen die terugkomen in mijn ochtendroutine zijn snoozen en op mijn telefoon zitten. Snoozen vind ik fijn, maar dan wel als het een kwartiertje is en geen anderhalf uur.

Als kind zijnde deed ik dat ook al. Dan kon mijn wekker aan de andere kant van de kamer staan. Dan kon ik slapend mijn wekker uitzetten en terug naar bed en verder slapen. Dan was er een uur voorbij en had ik niet gemerkt dat ik had gesnoozed.

Ik heb wel ochtendroutines gehad, maar wel met een driver die mij dwingt om het te doen. De meest vaste routine die ik heb is mijn ontbijt. Dat is bijna altijd yoghurt met fruit en noten. Dat is al sinds ik 9 ben, denk ik. Dat en thee zijn mijn belangrijkste dingen in de ochtend.”

Hoe gedraag jij je als je niet lekker in je vel zit?

“Ik denk dat ik sluggish word. Veel op mijn telefoon ga, veel afleiding zoek. Ik ga veel zoetigheid eten. Maar als ik écht niet lekker in mijn vel zit, word ik kribbig en wat meer vingerwijzend. Ik blame iemand dan, dan verleg ik de verantwoordelijkheid.

Als ik niet lekker in mijn vel zit, kan ik boos worden op iemand terwijl het probleem waarschijnlijk bij mij ligt. En ik word snappy. Als iemand onaardig doet, kan ik echt wel bitchyzijn.”

Op welk resultaat ben jij echt trots?

“Paar dingen denk ik: ik ben trots op wat ik heb neergezet met Human Design so far. Ik ben heel trots op dat ik ooit op het NK Salsa heb gedanst. Dat ik toen op best wel een hoog niveau heb gedanst. Ik ben heel trots dat ik een product in een winkel heb liggen. Ik heb in 2012 de Hema ontwerpwedstrijd gewonnen met de decolleteportemonnee.

En waar ik heel trots op ben, wel een van de grootste dingen die ik mijn hele leven meedraag, is dat ik uit een depressie ben gekomen toen ik in Rome woonde. Ik was daar in mijn eentje en ik woonde in het buitenland. Ik zat (voorafgaand aan Rome al) niet goed in mijn vel. Dat ik daar uit ben gekomen  heeft heel veel impact gehad op mijn leven. Ook als ik weer afglij, helpt me dat heel erg. Het geeft een soort next level vertrouwen in jezelf. Ik ben bijvoorbeeld ook in Thailand geweest en heb 3,5 week met mijn vriend rondgereisd. Daarna ben ik nog 3 weken gebleven. Daar ben ik ook heel trots op. Een stuk alleen reizen. Dat voelde heel erg als next level vertrouwen in jezelf.

Tijdens die depressie ben ik bewust in Italië gebleven. Ik wist dat ik erdoorheen moest. Zelfs in die depressie gaf ik mijn leven een 7, ik kon ook de hogere lijn erin zien.”

Straat in Italië

Wat is de belangrijkste les die je heeft gebracht waar je nu bent?

“Sowieso: loop je eigen pad. Mijn broer vroeg mij in die depressie: ‘Waarom doe je dingen die je niet leuk vindt? Ga leuke dingen doen.’ Dat is een les die ik heel veel vaker krijg, en echt meer mag omarmen. Je moet echt je eigen ding doen. En als mensen erop aanhaken, is dat leuk, maar het is niet een vereiste. Je moet niet focussen daarop.

Ik had een afscheidsdiner georganiseerd in Rome en iedereen zou ‘waarschijnlijk’ komen. Op de dag zelf had iedereen afgezegd. We zouden met z’n twaalven zijn en er is niemand gekomen. Dat wist ik gelukkig wel voor ik naar het restaurant ging. Maar op een gegeven dacht ik: f*ck it, dit is jullie loss. Ik vind dit restaurant leuk, ik ga hier eten en f*ck you all. Ik ben toen in mijn eentje uit eten gegaan en dat was een dikke vinger naar de rest van de wereld.

Je kan altijd op jezelf vertrouwen, daar komt het op neer.”

Welke app op je telefoon gebruik je het meest?

“Ik kijk even in het appje die dat bijhoudt. Ik denk whatsapp. Of ik verwacht Instagram.

Yep, Instagram en dan Whatsapp. Ik weet het en het irriteert me. Ik gebruik Whatsapp als mijn connectie met de wereld. Ik zou het wel beter kunnen managen.

Het nadeel van Instagram is dat er een stukje contact met mensen in de DM zit en dat heeft dezelfde aantrekkingskracht als Whatsapp. Vervolgens raak ik dan in de loop van het scrollen. En dat is heel erg a-relaxt. Ik heb op Instagram iedereen verwijderd die een negatieve vibe gaf. Die mij het gevoel gaven dat ik niet snel genoeg ga, niet slank genoeg ben, niet gezond genoeg eet, etc. Ik ben veel kattendingen gaan toevoegen. Dus als ik op Instagram zit, dan is het in elk geval positieve blije input.

Ik heb de afgelopen dagen een begrenzer erop gezet van 35 minuten. Ik moet gewoon beter inplannen. Als ik 2 keer per dag mijn DMs zou beantwoorden, dan zou het prima zijn. Mijn doel is om onder de 2 uur te blijven met mijn telefoongebruik. Ik heb fases dat het wel goed gaat en dat het minder gaat. Gisteren zat ik 6 uur op mijn telefoon.

Mijn favoriete app is 5 minute journal. Met onder andere elke dag 3 positieve dingen opschrijven. Zo ben ik ook uit mijn depressie gekomen. Dat had ik toen zelf bedacht. Ik had een Moleskin boekje gekocht en daar schreef ik elke dag in. Ik was zo bezig met positieve dingen bedenken waardoor de focus op die positieve dingen kwam te liggen.”

Welke quote inspireert jou?

“Mijn levensmotto: ‘In the end, everything will be okay. If it’s not okay, it’s not the end.’ Geen idee van wie het komt. Het geeft heel erg inzicht van: het is k*t nu, maar het gaat voorbij. Dat merk je met alles. Als vrouwen pijnlijk bevallen: in the end ga je het vergeten. Als er iemand overlijdt, het is vreselijk, maar in the end krijgt het een plekje. Hoe meer tijd eroverheen gaat, hoe makkelijker het is om het een plekje te geven.”

Welke boekentip heb jij voor de lezers?

“Ik zit eigenlijk altijd in de zelfontwikkelinghoek. Jen Sincero met You are a badass is lekker toegankelijk. Ook voor mensen die minder ervaring hebben met zelfontwikkeling. De schrijfstijl moet je wel aanstaan, anders word je gillend gek.

En wat voor mij een heel interessant boek was, is van Joe Dispenza. You are the placebo. Het gaat over hoe je met je gedachten je lijf stuurt. Dus dat je met je gedachten je lijf ziek kan maken, maar ook beter kan maken. Het ligt een beetje in lijn met hypnose bijvoorbeeld. Je hebt geen hooikoorts: je doet hooikoorts. Dat vind ik heel interessant.

Als je van thrillers houdt, dan de Joona Linna reeks van Lars Kepler.”

Boekentips van Hiske

Wat zou je vandaag doen om te zorgen voor een fijne dag morgen?

“Het zijn meestal de dingen die niet vanzelf gaan. Gezond eten, veel vezels. Weinig snoepen. Als ik veel snoep, dan word ik opgeblazen en daar heb ik morgen last van. Eigenlijk dezelfde dag ook nog. Dit is niet het meest leuke antwoord. Het is een lastige vraag.

Ik leef erg in het nu. Ik maak veel beslissingen op de korte termijn. Ik heb nu geen zin om te sporten, maar als ik dat elke dag zou doen, zou dat beter zijn voor mijn lijf. Als ik vanochtend was gaan zwemmen tussen 9 en 10 zou dat zoveel beter zijn. Maar daar heb ik dan geen zin in, dan doe ik het niet. Sporten komt bij mij niet automatisch. Ik kan heel makkelijk te lang binnen blijven. Een keertje is niet erg, maar op een gegeven moment ben ik te lang niet buiten geweest en dan word ik heel sluggish. Maar de drempel is voor hoog om naar buiten te gaan. Misschien is dat ook omdat ik in een flat woon.”

Inspiratie voor Human Design

Yeah, dankjewel Hiske! Ik vond het supertof om je te interviewen. Mocht je als lezer nog denken: ‘eh… wat is Human Design?’ Check dan vooral ook mijn blog over de inzichten van een Human design reading. Die reading heb ik natuurlijk bij Hiske gedaan. Maar nog meer over Human Design en Hiske vind je natuurlijk op haar eigen website. Volgende maand komt er weer een heel gaaf interview online. Hopelijk tot dan!

Alle foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Hiske.

Scroll naar boven