Inspirerend interview met Ingèr Vierhout

Een paar jaar geleden ben ik Ingèr Vierhout gaan volgen via Instagram. De energie die van haar afkomt is zo aanstekelijk. Dagelijks deelt ze in haar stories over haar leven. Van 4 maanden wonen en werken in Bali tot het tackelen van je ‘inner aansteller’ tot de keuze voor een sterke en positieve mindset: Ingèr lééft. Zo’n ondernemer, inspirator en “you go girl”-baas wil ik natuurlijk heel graag interviewen. Gelukkig zei ze direct ‘ja’ toen ik haar vroeg en mag je nu het interview met haar lezen. Veel plezier!

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Ingèr Vierhout en ik ben in ondernemer. Ik heb 2 bedrijven, waaronder Finance Friday. Finance Friday is een routine die ik zelf heb ontwikkeld om beter te worden met geld. Die routine leer ik inmiddels aan 185 andere mensen. Het is iets wat ik wekelijks doe, op vrijdag, om beter te worden met geld en een sterke money mindset te creëren om mijn ideale scenario waar te maken.

Het andere bedrijf is de Social Media Coach. Daarmee helpen Mark (mijn vriend) en ik ondernemers een bedrijf te bouwen dat helemaal in lijn staat met hun ideale scenario. Wat de Social Media Coach doet, heeft te maken met alles uit jezelf halen en dat ideale scenario waar maken. Aan de ene kant is dat mindset en aan de andere kant is dat business. Daar hou ik me elke dag mee bezig. Dat is echt een cadeautje.”

Wat geeft jou energie?

“Wat niet? Als ik naar mezelf kijk: die herinnering aan dat ik het wél kan. Dat het mogelijk is, dat ik er wél voor mag gaan. Dat is iets dat iedere ochtend energie geeft. Los van het bakje koffie dat ik erbij drink. Wat mij ook veel energie geeft, is mensen helpen het verschil te maken in die mindset. Dat ze opeens snappen van: oké het kan wel, ik kan het ook. Dat vind ik echt supervet.

Als ik terug denk aan die periode waarin ik mezelf niks gunde of niet buiten mijn comfortzone durfde te gaan, dat is zo’n contrast met wie ik nu ben. Dat verschil, daar zit alle energie.”

Heb je een ochtendroutine?

“Ja! Ik vind het heel belangrijk om vrijwel direct op te staan als de wekker gaat. Wat ik snel wil doen is snoozen en daar word ik lui van. Daar voel ik me niet fijn bij. Ik vind het fijn om ’s ochtends op te staan. Het is niet zo dat mijn routine zo vast is dat ik nu eerst mijn gezicht ga wassen en tanden ga poetsen, maar ik begin mijn ochtend graag rustig. Tot en met 10 uur heb ik niks te doen qua werk. Dan heb ik alle tijd om te voelen wat ik nodig heb. Soms is dat een keiharde work-out, soms is dat heel uitgebreid lezen.

Mijn blauwe boekje is wel iets vasts. Op de eerste bladzijde staat mijn powerspeech naar mijzelf. Dat is gebaseerd op mijn doelen, op wie ik wil zijn en wat ik belangrijk vind. Dat is iets waar ik mij elke dag aan herinner. Als je kijkt naar hoe ik mijn ochtendroutine zou benoemen, dan is het vooral mezelf ‘aan’ zetten en mezelf op scherp zetten. Mezelf herinneren aan wat ik wil en wie ik wil zijn in plaats van hoe ik me op dat moment voel. ’s Ochtends is dat wel eens aanwezig van: ‘oeh, ik kan nog wel 6 uur slapen’ of ‘ik heb er geen zin in’. Dat kan, maar ik ga daar niet in blijven hangen.”

Hoe gedraag jij je als je niet lekker in je vel zit?

“Ik heb de neiging om mij af te zonderen en me terug te trekken. Ik wil op mezelf zijn met mijn gedachtes en dat is niet altijd het slimste. Ik heb meer behoefte aan Netflix en ik word wat negatiever als ik in zo’n bui blijf hangen. Het afzonderen is het voornaamste. Dan vind ik het moeilijk om proactief contact op te nemen met vriendinnen of om echt iets te ondernemen. Inmiddels kan ik dat veel beter, maar daar heb ik ook echt last van gehad, dat ik daarin bleef hangen. Als ik een wandeling ga maken, hoe simpel ook, dat is het simpelste dat mij kan helpen op zo’n moment.”

Op welk resultaat ben jij echt trots?

“Ik ben 29 en ik ben zo f*king trots als ik kijk naar wie ik ben, vergeleken met wie ik was. Ik had echt een glasbak houding, ik geloofde nooit in het goede van de mens, ik geloofde dat ik slachtoffer was van alles en dat ik bestemd was voor niet veel. Ik was tegelijkertijd ook wel ambitieus, ook in mijn werk, maar nooit met volle overtuiging. Ik geloof echt dat het allemaal mogelijk is en daar ben ik zo trots op.

Dat heeft ervoor gezorgd dat ik fit ben geworden, dat ik een positief persoon ben geworden, dat ik afstand heb kunnen nemen van dingen en mensen die me niet dienden. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik ondernemer ben geworden, dat ik vervolgens die onderneming met Mark heb omgedraaid naar iets dat veel beter voor ons werkt. Dat ik 4 maanden in Bali ben gaan wonen terwijl ik niks hier heb opgezegd omdat dat fijner voelde. Daar ben ik het meest trots op. Dat is de grote verandering die voor heel veel dingen heeft gezorgd. Ik heb de beslissing gemaakt om iemand anders te worden en daar ben ik heel trots op.”

Quote: Het ideale scenario is het enige scenario

Wat is de belangrijkste les die je heeft gebracht waar je nu bent?

“Wat er nu in mij opkomt: dat je altijd een keuze kunt maken. Ik vind het belangrijk om erbij te benoemen dat ik bepaalde privileges heb. Maar dat ik wel het idee heb dat je altijd een keuze hebt. Daarmee bedoel ik met name dat je kan kiezen voor die groei, dat je echt wíl. Dat je kan kiezen voor ‘fantastisch’ versus ‘prima’. Dat je kan kiezen voor verandering, snap je? Dat is niet altijd in de vorm zoals je het voor je ziet, maar je kan kiezen. Net zoals ik altijd kies voor: ‘het ideale scenario is het enige scenario’. Die keuze. Dat ik altijd een keuze mag maken voor mezelf.”

Welke app op je telefoon gebruik je het meest?

“Instagram. Het is echt idioot. Ik heb zo’n tic. Als ik niks te doen heb of ergens naar toe aan het reizen ben, dan gaat ie de hele tijd open. Dan klik ik op Instagram, dan klik ik op DM’s, dan klik ik op het hartje. En dan scrol ik even. Ik kijk niet eens echt. En dan ga ik naar mijn mail en scrol ik even door mijn mail. Het is een soort routine. Ik verander de plek waarop de app staat op mijn telefoon zodat ik die routine doorbreek. Instagram is by far het meest gebruikt. Ik lees ook veel op mijn telefoon tegenwoordig, maar Instagram… niet normaal. Ik vind het ook belangrijk, Instagram en de DM is waar mijn bedrijven zijn begonnen.”

Welke quote inspireert jou?

“Natuurlijk ‘Het ideale scenario is het enige scenario.’ Mijn eigen quotes inspireren mij het meest. Dat klinkt een beetje narcistisch misschien. ‘Het ideale scenario is het enige scenario’ herinnert mij aan dat ik die keuze kan maken. Het tweede is: ‘Als je twijfelt aan de haalbaarheid van je doelen, is je inner aansteller aan het woord.’ Dat is weer die herinnering aan die stem die ik in mij heb. Dat is een extreme bij mij in mijn hoofd. Het is nu een stuk minder extreem, maar die stem heeft mij heel lang tegengehouden en vertraagd. Die herinnering is heel belangrijk.”

Welke boekentip heb jij voor de lezers?

“’Playing big’ van Tara Mohr vind ik een goede. Sowieso vind ik dat op middelbare scholen alle boeken van Jen Sincero gedeeld moeten worden. You are a badass, begin daar. Lees dan ‘Badass habits’, dan ‘badass everyday’ en lees vooral ook ‘You are a badass at making money’ natuurlijk. Dat ‘aan’ zetten zit wel echt daarin.

Als je het patroon wil begrijpen, waarom het zo ingewikkeld is, dan zou ik kiezen voor ‘The Big Leap’ van Gay Hendricks. Dat gaat over waarom je jezelf tegenhoudt, waarom je bepaalde dingen doet. Waarom je, als je gezond wil eten, in het weekend gaat snacken. Hoe dat patroon in je hersenen werkt. Het is een stapje ingewikkelder. Het gaat niet over ‘aan’ zetten, maar op het begrijpen. Ik vind het fijn om antwoord te krijgen op de ‘waarom’-vragen zodat ik beter aan mezelf kan uitleggen waarom ik iets wil.”

Wat zou je vandaag doen om te zorgen voor een fijne dag morgen?

“Ik denk dat het te maken heeft met een patroon. Een groot deel van ons gedrag gaat onbewust en automatisch. Dus moet je jezelf heel bewust maken van wie wil je zijn en welke gewoontes horen daarbij? Dus als ik mij morgen goed wil voelen, moet ik vandaag goed voor mezelf zorgen. Dat betekent bewegen, goed eten, frisse neus halen, supplementen pakken, maar ook lezen, mijn ding doen, kiezen voor mezelf. Dus wat ik vandaag doe is mijn eigen afspraken nakomen.

Het is vandaag vrijdag. Ik heb mijn Finance Friday routine erop zitten, ik heb voor mijn geld gezorgd, ik heb ervoor gekozen mij even bewust te maken van mijn money mindset. Ik zorg goed voor mezelf. Het is iets rustiger vandaag op de vrijdag, dus dan kan ik morgen naar een podcast interview. Dan kan ik lekker door.”

Meer van Ingèr Vierhout

Wil jij ook dagelijks herinnerd worden aan de kracht die in je zit om voor jezelf en je ideale scenario te kiezen? Volg Ingèr via Instagram of sluit je aan bij de Finance Friday routine. Hier kom je mij ook tegen in de besloten Facebookgroep.

De afbeeldingen zijn eigendom van Ingèr Vierhout.

Scroll naar boven