Inspirerend Interview met Laura Westerbrink

Laura en ik kennen elkaar digitaal al een eeuwigheid. We hebben het uitgezocht. Tijdens de uitzendingen Idols 2 werd ik namelijk lid van een forum en daar was Laura ook lid! En aangezien de winnaar van Idols 2 op 1 mei 2004 werd uitgeroepen, tikken Laura en ik de 17 jaar digital knowing aan. Door de jaren heen kwamen we elkaar altijd wel weer ergens tegen voor het een of ander, ook ‘in het echt’! Vorig jaar mocht ik voor Laura een horoscoop schrijven die eigenlijk compleet bevestigde wat ik onbewust in haar zag. Laura is echt een hele gave onderneemster die graag haar kansen pakt. Goede reden om haar de vragen van het Inspirerend Interview te stellen.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Laura, ik ben 34 jaar. Ik ben getrouwd met Martijn, 8 jaar alweer. Wij hebben 2 kinderen, Elise (6) en Florine (3). Ik ben 5,5 jaar ondernemer. Ik ben de eigenaresse van Wijn&Reizen.

In 2019 ben ik in Zuid-Afrika geweest en Zuid-Afrika is zo mooi. Daar ben ik verliefd geworden op wijngebieden. Dat deed iets met mij en toen dacht ik: daar moet ik iets mee doen. Sinds 2016 had ik mijn eigen reisbureau. In Zuid-Afrika dacht ik: ‘Dit wil ik. Ik wil mensen bekend maken met wijngebieden.’ Vervolgens kom je thuis en ga je de waan van de dag weer in.

In 2020 gebeurde er best wel wat door corona en ging de wereld op slot. Mijn bedrijf ging ook aardig op zijn gat. Toen dacht ik: ik kan nu heel stil gaan zitten wachten dat alles weer open gaat. Maar ik bedacht me vrij snel dat dit wel langer ging duren dan 2 maanden. Ik ben Wijn&Reizen gestart om mensen te informeren over wijngebieden en te laten zien hoe mooi die gebieden eigenlijk zijn. Je hoeft ook niet heel veel te drinken om wijngebieden te gaan bezoeken, maar zo’n gebied ziet er magisch uit en is rustgevend. Wat begon met ‘daar wil ik wat mee’ is een jaar later een bedrijf met online wijnreizen en gewone wijnreizen als het weer een beetje kan en mijn boek.

Als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet het ook gebeuren. Vorig jaar augustus heb ik besloten dat ik een wijnreisgids wilde schrijven. In oktober ben ik met Isabel, goede vriendin en vinoloog, naar de Elzas gegaan. Ik heb haar daar gevraagd of zij mij wilde helpen met schrijven. Afgelopen mei lag het boek er.”

Wat geeft jou energie?

“Dansen! Ik vind dansen heel erg leuk maar doe dat te weinig. Vroeger heb ik aan stijldansen gedaan. Eerst met een danspartner en nadat hij verhuisde ben ik met Martijn gaan dansen. We waren toen al samen. Dat hebben we best wel lang gedaan, totdat ik zwanger was van de tweede. Voor ons was dat echt even een avondje uit. Het was voor Martijn wel hard werken met telkens nieuwe pasjes leren. Ik ben zelf Zumba gaan doen. Vond ik heel leuk, maar ja, sportscholen gingen ook dicht vorig jaar. Af en toe, als ik muziek hoor, ga ik gelijk dansen. Dat is echt iets dat mij energie geeft.”

Heb je een ochtendroutine?

“Ja, die heb ik! Ik sta op, kleed mij om en dan ga ik mijn kinderen omkleden. Tenminste, de oudste doet dat nu zelf. Dan ga ik eten maken. Ontbijt voor de kinderen en het eten dat mee moet naar school. Dan ga ik zelf eten en dan moeten er nog haren gedaan worden en breng ik de kinderen naar school. Dan kom ik thuis en ga ik eerst koffie drinken. Even zitten.”

Hoe gedraag jij je als je niet lekker in je vel zit?

“Die vraag heb ik vooraf nog aan mijn man gesteld, die moest heel hard lachen. Die zei: ‘Dan gedraag je je niet.’ Ik ben superchagrijnig en heb een kort lontje. Je merkt het aan alles bij mij. Als ik niet lekker in mijn vel zit, dan straal ik dat uit. Mijn gezicht spreekt boekdelen.”

Wijnlandschap

Op welk resultaat ben jij echt trots?

“Op best veel dingen eigenlijk, als ik er over nadenk. Ik heb 2 hele mooie kinderen op de wereld gezet (al klinkt dat gek als zijnde resultaat). Daar ben ik trots op, dat we die hebben en tot zover goed hebben afgeleverd. Ik ben trots op hoe ik in de afgelopen 10 jaar mijzelf heb ontwikkeld. Van ver in de put tot waar ik nu ben en hoe ik in het leven sta. En ik ben heel trots op mijn bedrijf en mijn boek. Ik wilde altijd al een boek schrijven en dat is er nu! En ik sluit niet uit dat er nog meer komen..!”

Wat is de belangrijkste les die je heeft gebracht waar je nu bent?

“Dat is eigenlijk een zin. Ik heb mijn verhaal laten optekenen door Arianne Wennekes. Zij heeft ook de redactie van onze wijnreisgids gedaan. Arianne heeft mijn verhaal een titel gegeven, dat vat eigenlijk alles samen: ‘Vind de stem van je hart en volg je dromen.’ Ik heb heel lang dingen gedaan die anderen van mij verwachtten. Geleefd naar andermans standaarden en gedaan wat anderen vonden dat ik zou moeten doen. Door coaching ben ik meer naar mezelf gaan luisteren, wat wil ik nou? Ga ook luisteren naar dat wat je gevoel zegt. Je gevoel heeft eigenlijk altijd gelijk. Dat is wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren en dat heeft ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta.”

Welke app op je telefoon gebruik je het meest?

“Dat is een confronterende vraag. Social media, WhatsApp. Teveel. Veel te veel. Instagram wel het voornaamste qua social media. Ik heb vorig jaar een heel weekend mijn telefoon, iPad en computer weggelegd. Even geen beeldscherm en dat was eigenlijk zo lekker. Maar daarna is het weer helemaal misgegaan. Als ik de tijd zie dat ik op mijn telefoon zit, word ik daar een beetje verdrietig van. Dan denk ik, leg dat ding gewoon weg.

Als ik een uur op Instagram heb gezeten, denk ik wel: wat heeft dat opgeleverd? Niks eigenlijk. Het is superleuk en ik deel ook graag over Wijn & Reizen. Daarnaast doe ik graag nieuwe informatie en nieuwe contacten op. Een uur per dag op Instagram is alleen wel echt veel.”

Welke quote inspireert jou?

“Ik heb 2 quotes die mij inspireren. ‘Life isn’t about waiting for the storm to pass. It’s about learning how to dance in the rain.’ Met andere woorden: leer omgaan met dat wat er is. Sommige dingen kun je niet veranderen, net als het weer. De tweede sluit daar wel op aan: ‘Accept what you can’t change and change what you can’t accept.’ Dat is wel iets waar ik de laatste jaren steeds meer mee bezig ben. Accepteer dat wat je niet kunt veranderen, maar verander dat wat je niet kunt accepteren. Je kan er tegenaan gaan schoppen, maar dat helpt je niet. Dat helpt je niet verder. Als er dingen zijn die je niet leuk vindt: óf je stopt ermee, óf je gaat andere dingen doen die wel energie geven.”

Glas champagne in een wijngebied

Welke boekentip heb jij voor de lezers?

Mijn eigen boek uiteraard, haha!
En zonder gekkigheid:  ‘Voluit leven’ van Ernst Bohlmeijer. Het is een zelfhulpboek. Ik heb dat via een traject gedaan, voluit leven. Dat heeft mij zo goed geholpen. Dat gaat ook over accepteren. Accepteer dat er zoveel dingen zijn die gebeuren waar je geen invloed op hebt. Het is wat het is. Kijk naar waar je wel invloed op hebt en ga daarmee aan de slag. Dat heeft mij heel erg geholpen. Daar ben ik 3 jaar geleden mee bezig gegaan. Toen zat ik echt op een moment in mijn leven dat ik dacht: ‘Het is goed zo, ik weet even niet hoe ik hieruit moet komen.’ Ik ben nog steeds zo dankbaar dat dat traject toen op mijn pad is gekomen. Het heeft hoe ik in het leven sta veranderd, beïnvloed. Het is ook heel lastig, er gebeurt zoveel waar je geen invloed op hebt. Je eerste reactie is er tegenaan schoppen, maar dan gebeurt er niks. Je kan je beter richten op wat je wel kan. Mindfulness helpt mij hier heel erg bij.”

Wat zou je vandaag doen om te zorgen voor een fijne dag morgen?

“Ik vind dat echt een hele moeilijke vraag. Het is een hele leuke vraag. Ik heb er niet zo snel een antwoord op. Eerder nam ik veel dingen mee van vandaag naar morgen. Tegenwoordig ga ik slapen en begint er morgen gewoon weer een nieuwe dag. Ik probeer in ieder geval altijd om de nieuwe dag ook echt een nieuwe dag te laten zijn. Het gaat wel eens mis, maar ik probeer het wel echt. Loslaten, accepteren en dan morgen weer een nieuwe dag!”

Dankjewel Laura voor een heel leuk interview! Ben je als lezer nieuwsgierig geworden naar Laura en haar wijnreizen? Bezoek vooral haar website en neem ook een kijkje bij de Wijnreizen. Misschien ga je binnenkort (online) op reis in Frankrijk, Italië of Zuid-Afrika?

Scroll naar boven