Met de trein van en naar Denemarken

Yesss, op reis naar Denemarken! Aangezien Denemarken op ongeveer (afhankelijk van waar je vertrekt en waar je moet zijn) 800 kilometer afstand ligt, zijn er genoeg mogelijkheden om van A naar B te komen. Met de auto, het vliegtuig of… met de trein! Vanuit duurzaamheidsoverwegingen en omdat ik het onafhankelijk vind voelen, reis ik graag met de trein tussen Denemarken en Nederland. In deze blog vertel ik je meer over mijn ervaringen met deze reisroute en deel ik tips.

Waarom ik kies voor de trein tussen Nederland en Denemarken

Als student maakte ik al regelmatig gebruik van de trein. Ik studeerde in Leeuwarden en mijn ouderlijk huis stond in Drenthe. Dat betekende dat ik voor weekenden thuis met de trein reisde tussen Leeuwarden en Groningen. Een treingewoonte werd geboren en ik vind het openbaar vervoer zo makkelijk te navigeren dat ik na ruim 15 jaar met rijbewijs nog altijd geen auto in mijn bezit heb gehad. Het OV, ik doe het er graag mee.

De eerste keer dat ik langere afstanden aflegde met de trein, was toen ik in 2008 een semester in Zweden studeerde. Na afloop van het semester wilde ik graag meer van Scandinavië zien en plande ik een reis met de trein. Ik reisde vanuit Midden Zweden naar Lapland (zowel Zweeds als Noors), Trondheim, Oslo, Stockholm en Kopenhagen. Mijn laatste etappe was van Kopenhagen naar Hamburg, waar mijn ouders mij ophaalden.

De reis was fantastisch en het was heerlijk om alles met de trein te mogen doen. Missie geslaagd!
Sindsdien bleef het stil, tot ik na de covidperiode weer naar Denemarken wilde. Zou dat met de trein kunnen?

Op onderzoek uit: hoe werkt treinreizen naar Denemarken?

Met nieuwe dingen is het fijn om klein te beginnen. Ik pakte Google Maps erbij, opende een browser voor NS International en ging op onderzoek uit. Wat voor routes zijn er zoal en welke plaatsen kan ik makkelijk bereiken met de trein? Ik ontdekte onder andere:

 • Vanuit Nederland reis je eigenlijk altijd via station Hamburg Hbf naar Denemarken
 • Hamburg Hbf is het vertrekstation van de trein die rechtstreeks naar Kopenhagen rijdt. Dat doet die trein over land en brug. Je reist via schiereiland Jutland, klein eiland Funen (Fyn) naar Zeeland (Sjælland), het eiland waar Kopenhagen op ligt.
 • De trein stopt in Schleswig (Duitsland), Padborg (grensstation met Denemarken), Kolding (Jutland), Odense (Funen), Ringsted (Sjælland) en Kopenhagen. Zie voor de Deense stations de kaart hieronder.
 • Deze trein rijdt overdag elke 2 uur. Het kan ook zijn dat de trein Aarhus als eindbestemming heeft. In dat geval zou je voor de richting Kopenhagen overstappen in Kolding.
 • De reis van Hamburg naar Kopenhagen duurt 4 uur en 41 minuten.
Landkaart met de route Hamburg - Padborg - Kolding - Odense - Ringsted - Kopenhagen gemarkeerd.

Ervaringen met de trein naar Denemarken

Met deze informatie plande ik mijn eerste treinreis naar Denemarken. Ik besloot om een weekend naar Odense te gaan en van daaruit op bezoek te gaan bij mijn oom en tante. Vanaf Odense wonen zij op nog zo’n 1,5 uur reizen. Ik reisde vrijdags heen en maandags terug. Het ging niet helemaal zonder slag of stoot en het leidde nog tot een blog over hoe treinreizen mindful kan zijn.

De reis leidde in elk geval tot nog een vakantie naar Denemarken waarbij ik 3 weken ging. In 2023 reisde ik voor 3 maanden met de trein naar Denemarken en dat had als resultaat dat ik naar Denemarken verhuisde. Sinds ik in Denemarken woon, ben ik (op moment van schrijven) 3 keer met de trein op en neer geweest naar Nederland. Met zoveel ervaringen kan ik misschien wat handige tips delen voor treinreizen van en naar Denemarken.

Kiekjes van mijn treinreizen van en naar Denemarken

Tips voor het boeken

 • Vroeg boeken loont echt. Wil ik vandaag (25 april) een reis boeken voor morgen van Utrecht naar Kopenhagen, dan betaal ik zo’n 200 euro enkele reis. Kies ik diezelfde reis over een maand (vrijdag 31 mei), dan betaal ik vandaag slechts 60 euro voor een kaartje in de 2e klas. Dat scheelt!
 • Komen we gelijk bij de volgende tip: voor 15 euro extra boek ik diezelfde reis niet 2e klas, maar 1e klas. Ik kan niet in je portemonnee kijken, maar dat is echt een koopje. Dat je voor 75 euro op een reis van ruim 10 uur telkens rianter kan zitten, is echt fantastisch.
 • Voordelen van 1e klas reizen zijn dat je meer ruimte hebt, rustigere coupes én in Denemarken is er koffie, thee en water (gratis!) beschikbaar. Ik vind het zelf ook fijn dat, mocht de reis niet helemaal zoals gepland gaan, ik in andere treinen zowel 1e als 2e klas kan zitten. Er zijn meer stoelen waar ik mogelijk in kan zitten.
 • Reserveer zitplaatsen! Dit kan voor zo’n 8 euro (enkele reis) extra en moet je echt doen. In Duitsland is het voor zover ik weet niet altijd noodzakelijk op Intercity’s (en bij ICE wel verplicht), maar in Denemarken kunnen de treinen echt heel vol worden. Een zitplaatsreservering geeft je de garantie dat je kan zitten.
 • Als laatste een tip die ik zelf nog niet heb toegepast: kijk even of Interrail misschien beter past bij jouw reisplannen dan een losse retour boeken. Met een Interrailticket kun je een x aantal treinreisdagen in een bepaalde periode afleggen. Denk wel even aan de vorige tip door voor lange treinreizen wel zitplaatsen te reserveren.

Tips voor de reis zelf

 • Maak het jezelf comfortabel, zeker als je een uur of 3 tot 4 in dezelfde trein zit. Ik doe wel eens mijn schoenen even uit op een lange reis en probeer altijd een fijn weglezend boek mee te nemen. Uiteindelijk zit je vooral te zitten, dus let’s get a little comfortable.
 • Besef je dat je vertraging niet kan beïnvloeden. Het kan goed zijn dat je ergens vertraging oploopt. Zeker bij treinen die een totale lange reis rijden. De trein van Basel naar Hamburg is de hele dag onderweg. Ik vind het altijd maar knap als de vertraging slechts zo’n 40 minuten bedraagt. Als je daar op overstapt in Duisberg, Osnabrück of Bremen, dan zit er vaak wel wat vertraging op. In de reisplanner kun je evt. extra overstaptijd plannen en doorgaans zit er ook wel wat tijd tussen (zo heb ik altijd 39 minuten overstaptijd op station Hamburg Hbf)
 • Mis je een overstap? Ga op het station van de overstap naar de balie en laat je adviseren over de volgende verbinding. Ze regelen dan ook gelijk dat je een nieuwe zitplaatsreservering krijgt. Ik ben heel vriendelijk geholpen op stations Duisberg, Hamburg en Bremen. Ze spreken gelukkig ook Engels, want mijn Duits is om te huilen (al helemaal sinds ik Deens aan het leren ben).
 • Je bent niet de enige die een lange afstandsreis maakt. In jouw trein zitten waarschijnlijk veel meer mensen die onderweg zijn naar een eindbestemming zoals die van jou of ergens op dezelfde route. Soortgenoten! Dat vind ik altijd fijn bij problemen en vertragingen: je zit samen in hetzelfde schuitje.

Handige apps en websites voor tijdens de reis

 • Gebruik de app van NS International. Sinds dit jaar is deze een stuk beter: je kan je ticket (en de qr-code daarop) beter raadplegen en de actuele reisinformatie is ook steeds beter.
 • Reisinformatie in Duitsland en Denemarken kan je via de NS Internationalapp raadplegen, maar ik vind het ook heel fijn om de lokale sites te gebruiken.

De reis per auto of vliegtuig afleggen

Ik heb de route ook meermalen als passagier in de auto afgelegd en ja, het is handig dat je zelf route en tempo kan bepalen en mee kan nemen wat er in de auto past. Anderzijds kun je in de file terecht komen en je zit wel de hele dag gefocust te rijden. In de trein kun je nog even staan en bewegen, een boekje lezen en een dutje doen.

Vliegen tussen Nederland en Denemarken is natuurlijk ook een optie. Kopenhagen is een prima vliegveld en je kan er goed heenvliegen vanaf de Nederlandse vliegvelden. In Jutland kan je vliegen op Billund. Afhankelijk van je begin- en eindpunt, kan het sneller zijn. Voor mij is het qua reisduur en aantal overstappen geen verschil (ik reis vanaf Odense) en dan ga ik toch liever over de grond dan door de lucht. Zeker vanuit duurzaamheidsoogpunt zou ik met de trein reizen boven het vliegtuig verkiezen.

Ga jij binnenkort met de trein naar Denemarken?

En, begint het bij jou al te kriebelen of krijg je er vertrouwen in dat je wel eens met de trein naar Denemarken kan reizen? Ik kan het aanbevelen! Natuurlijk, ook ik heb wel eens de overstap gemist, maar tegelijkertijd biedt dat weer nieuwe ervaringen. Vooralsnog heb ik fijne reizen gemaakt én ben ik vaker dan eens exact op het geplande tijdstip op mijn eindbestemming aangekomen (jaja). Ga er open in en ontdek hoe het is.

Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets kwijt? Schrijf een reactie hieronder of mail mij naar info@inspiratievanmarlies.nl. Ik denk ook graag even met je mee als je dat fijn vindt. Ik heb nul ervaring als reisplanner, maar wel aardig wat ervaring met het reizen met de trein tussen Nederland en Denemarken.

Dit is Inspiratie van Marlies

Hoi! Mijn naam is Marlies en sinds de zomer van 2023 woon ik in Denemarken. Een land wat met dank aan mijn Deense oma altijd als een extra thuisland heeft gevoeld en nu is dat het ook.

Ik blog elke maand over mijn leven in het Deense en werk als “Challenge queen”: ik organiseer (online!) challenges die de drukke vrouw helpen om tóch elke dag een kort momentje voor zichzelf te nemen. Dat kan zijn in de vorm van een kwartiertje lezen, een opdrachtje voor zelfzorg in 5 minuten of door elke dag bewust offline te gaan.

Abonneer je op de nieuwsbrief als je (ongeveer eens per kwartaal) een mail wil ontvangen over mijn laatste blogs en challenges. Ook kun je mij volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven