Mindfulness: elke keer dat ik naar binnen keer, vind ik rust

In mei 2022 startte ik met de cursus Mindfulness (MBSR) bij Marjolein van Mindful Minuut. 8 weken lang kroop ik elke dinsdagavond achter de computer en deed elke dag trouw mijn huiswerk. We zijn inmiddels een jaar verder: wat blijft er over van wat ik heb geleerd van Marjolein?

De cursus van Marjolein

8 weken lang schoof ik digitaal aan bij Marjolein en mijn medecursisten. Stuk voor stuk hele leuke vrouwen met elk een eigen reden om te gaan mediteren. Mijn aanleiding was tweeledig: ik wilde al jarenlang mediteren, maar had geen idee hoe het moest of waar te beginnen. Daarnaast sprak iets wat Marjolein zei mij enorm aan. “Mindfulness is vriendschap sluiten met dat wat er is.” Doe mij dat maar!

Elke dinsdagavond kregen we uitleg van Marjolein. Met de week groeide onze theoretische kennis over mediteren en mindfulness. Natuurlijk gingen we ook aan de slag met verschillende soorten meditaties. Zittend, liggend, staand, lopend: mediteren kan eigenlijk op elke manier. Van tevoren weet je dat je elke dag 45 minuten gaat besteden aan huiswerk. In de praktijk ontdek je hoe fijn het is om elke dag tijd vrij te maken voor jezelf en je ademhaling.

Bij de stiltedag kwam alles samen. Het was een hele intensieve dag en ik bleef na afloop liever nog even ietsje langer stil. Niets zeggen en telkens weer bewust zijn van je ademhaling of hoe je beweegt.

Wat doe ik nu nog met mindfulness?

Op 5 juli was de laatste les. We maakten elk voor onszelf een plan voor de komende weken. Welke meditatie of oefening deed je op welke dag in de komende weken? Zo strak plan ik het tegenwoordig niet meer. Wat ik wel doe: ik zit elke ochtend op de stoel of meditatiekussen en keer naar binnen. Ik focus op mijn ademhaling. Dat gaat de ene dag aanzienlijk beter dan de andere dag. Gelukkig is niet-streven en niet-oordelen belangrijk binnen mindfulness. Het is zoals het is. Ik ben vooral blij dat ik het doe. De ene keer is het 3 minuten en op een andere dag zit ik spontaan 20 minuten lang in meditatie. Soms met een audio van Marjolein of een andere trainer en soms zonder. Telkens keer ik weer terug naar de ademhaling.

Welk effect heeft meditatie voor mij?

“Op de stoel of het meditatiekussen zitten, betekent dat ik oefen met afstand nemen van wat er gebeurt. Hoe het kan, weet ik niet, maar mediteren geeft rust en zorgt voor balans. Ik kan gebeurtenissen van een afstandje bekijken en daardoor ook beter loslaten en laten zijn waar ze horen. De quote ‘Jij bent niet de ervaring, jij bent degene die ernaar kijkt’ maakt dat ik dingen die van een ander uit gebeuren minder persoonlijk opvat. Dat gaat niet altijd even goed en dat geeft niet. Er is meer balans dan voorheen.”

Het komt wel eens voor dat ik vergeet te mediteren. Dat kan gebeuren en toch heb ik daar altijd spijt van. Ergens op de dag raak ik gepikeerd. Dat kan door iets groots zijn of iets heel kleins. Telkens weet ik dan direct weer: oeps, vergeten te mediteren. Voordat ik verder ga met gefrustreerd zijn, neem ik 3 minuten de tijd. Ik ga zitten, voel mijn voeten op de grond en mijn zitvlak op de stoel. Mijn ogen gesloten en de aandacht op de adem die naar buiten en naar binnen stroomt. Ik kan afstand creëren en het raakt mij minder. Vol goede moed ga ik weer door met de dag.

Elke keer dat ik naar binnen keer, vind ik rust. Het begon met de cursus van Marjolein en het volhouden is aan mij. Dat doe ik ongelooflijk graag. Elke dag kan ik vriendschap sluiten met dat wat er is. En soms is dat het enige wat belangrijk is in het leven.

7-daagse “Elke dag mediteren”

Wil jij ook dagelijks mediteren en hier rustig aan mee starten? Op 1 juni start de 7-daagse “Elke dag mediteren”! Lees er meer over op de pagina over deze challenge.

Deze blog verscheen eerder bij Mindful minuut. Neem vooral ook daar een kijkje voor dagelijkse meditatiemotivatie en inspiratie!

Scroll naar boven