Rennen met de sterren #7: zo snel als ik kan in juni

door Marlies
Rennen met de sterren juni

Elke maand ren, wandel of fiets ik een afstand voor de Zodiac Challenge van Virtualgoals.nl. De lange afstanden zijn geweest, zoals ik vorige maand 16,1 kilometer (10 Engelse mijl) op de fiets heb afgelegd. De uitdaging voor juni: zo snel mogelijk de 5 kilometer afleggen.

Hoe snel zal ik gaan?

Doorgaans wandelen mensen 5 kilometer in 1 uur. Dat betekent dat je 12 minuten over 1 kilometer doet. Bij een streeftijd onder de 50 minuten, wandel je die kilometer in minder dan 10 minuten. Vorig jaar was ik aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Destijds wandelde ik eigenlijk altijd zo’n tempo. Door de Ommetje app (die uit gaat van minimaal 20 minuten wandelen, ongeacht hoe ver) ben ik wat rustiger gaan lopen. Dat bevalt eigenlijk ook wel. Alleen is dat voor deze challenge niet zo handig. Dat mag wel ietsje sneller.

Zondag vroeg op pad

Of het nou maandag, woensdag of zondag is: ik ben meestal wel vroeg wakker in de zomer. Zo ook zondag 13 juni. Het ging eigenlijk heel spontaan. Ik besloot ’s ochtends dat ik die dag 5 kilometer ging wandelen. En weet je wat: ik probeer gelijk of het onder de 50 minuten kan.

Zo gezegd, zo gedaan. Wat wel heel tof is aan zondagochtend sportief zijn, is dat het lekker rustig is. Er is minder verkeer in de omgeving, waardoor het stiller is. Het voelt zo sereen. Natuurlijk kom je daardoor ook snel andere fanatiekelingen tegen. Voornamelijk fietsers en hardlopers, maar soms ook een wandelaar of iemand die de hond uitlaat.

Fietspad door de natuur

Stilte, natuur, in beweging zijn: de formule voor een hele fijne wandeling. Alleen ben je iets bewuster bezig met een hoger tempo. Je wil immers wel snel genoeg lopen. Mijn sporthorloge meldt elke kilometer hoe hoog het tempo lag. Zo kon ik versnellen waar nodig of weten dat het wel goed zat met mijn tempo.

Hoe snel ben ik gegaan?

Dankzij mijn sporthorloge weet ik dat ik 9:47 minuut per kilometer liep. De eerste kilometer liep ik nog boven de 10 minuten doordat ik een poging deed een goede selfie te maken. Zondagochtend 8 uur zie ik er alleen nog niet zo fris uit als een uurtje later. Ik heb de tijd goed ingehaald en een hele fijne wandeling gemaakt.

Statistieken wandeling

Op naar de volgende

In juli mag ik weer ‘aan de bak’. Dan staat er 10 kilometer op het programma. Deze hoeft niet per se snel, maar ik ga eens kijken wat het wordt. Misschien dat ik deze op de fiets afleg. Dan ga ik sowieso wel sneller dan wandelend of hardlopend 😉 Wordt vervolgd!

Lees ook

Laat een reactie achter

* Door het plaatsen van een reactie ga je akkoord met het opslaan en gebruiken van jouw gegevens door deze website.

Copyright © 2022 – Alle rechten voorbehouden.

Deze website gebruikt cookies om jouw ervaringen te verbeteren. Klik op 'Lees meer' voor informatie over privacy en cookies. Accepteren Lees meer