Vegan eten in Denemarken

Het is waarschijnlijk een van de vragen die ik het meeste krijg sinds ik naar Denemarken ben verhuisd: “Kun je daar een beetje vegan eten?” In deze blog deel ik mijn uitgebreide antwoord op de vraag. Want het is “ja” en soms toch ook “nee.” Waar dat verschil in zit, lees je hieronder. Let’s go!

Wat is veganistisch of vegan eten?

Ik begin toch even met deze vraag om een hele specifieke reden. De kern van veganistisch eten is dat je uitsluitend voeding van plantaardige oorsprong eet. Dat betekent in mijn ogen dat alle groenten, vruchten, peulvruchten, rijst, (houdbare en eivrije) pasta en kruiden te eten zijn in een vegan voedingspatroon.

Kortom: alle groente en fruit die je in een Deense supermarkt vindt, zijn een mogelijkheid. Gelukkig liggen winkels wel ‘gewoon’ vol met groente, fruit en de andere hiervoor genoemde producten. Daardoor is het antwoord sowieso: ‘Ja, je kan hier vegan eten.’

Heb je dan dezelfde mogelijkheden als je gewend bent in Nederland? Daar ben ik dan weer niet zo zeker van.

Niet-zo-vegan eettradities in Denemarken

Iets wat in Denemarken heel belangrijk is, is traditie en daarmee ook vlees. Elke traditionele feestdag heeft een traditionele maaltijd en de kans is behoorlijk groot dat het hoofdelement daarvan vlees is. Veel “typisch” Deense gerechten bevatten vlees of vis. Een goed belegde smørrebrød (roggebrood), flæskesteg (gebraden varkensvlees) met Kerstmis, gans of eend op de avond voor St. Maarten. Je gemiddelde uitgebreide lunch of diner zal iets met vlees en/of vis bevatten.

Ik spreek geregeld Denen die aangeven in elk geval een paar keer per week vegetarisch te eten en dat vind ik altijd wel fijn om te horen. Een verandering is gaande, maar dat is niet op hetzelfde punt als waar Nederland is.

Dankzij mijn Deense familie heb ik tot ik veganist werd regelmatig Deense gerechten met vlees gegeten, waardoor ik “gelukkig” ook goed mee kan praten over flæskesteg, frikadeller, boller i karry of rullepølser. Ik eet het weliswaar niet meer, ik herinner mij wel dat ik het altijd lekker vond (waar ik als veganist niet te lang bij stil moet staan want dan wordt het ongemakkelijk 😂). De combinatie van smaak en traditie maakt het voor Denen heel vanzelfsprekend om te eten zoals ze eten. Daardoor snap ik heel goed dat het voor Denen heel normaal is om vlees te eten en dat verandering daarin langzaam gaat. Het is aan jou de keuze of je daarmee zit of niet.

Gelukkig heb je wél invloed op wat je zelf koopt en eet!

Vegan eten in de Deense supermarkt

Wat kom je zoal tegen in de Deense supermarkt? Onderstaand wat schoten voor de boeg plus wat tips van alternatieven plus de betreffende merknamen:

 • Fruit
 • Groente
 • Pasta (zonder ei), rijst, wraps
 • Roggebrood
 • Crackers en rijstwafels (o.a. Wasa)
 • Hummus (wel even de ingrediënten checken)
 • Plantepostej (Hanegal, Spir)
 • Sojayoghurt (Alpro, Naturli)
 • Plantaardige melk, zoals soja, amandel, haver, rijst (Alpro, Naturli, Spir, Rema1000, Oatly)
 • Alternatieven voor room en kaas (Alpro, Naturli, Spir, Herbivora, Violife, Oatly)
 • Sauzen (Hela kruidenketchup 😜, Bähncke Remoulade of frietsaus, Spir)
 • Vleesvervangers (Naturli, Den grønne slagter, Vivera, Garden Gourmet)
 • Tofu, tempeh, seitan, jackfruit (tofu is doorgaans wel in de meeste supermarkten te vinden, de andere 3 producten niet vaak. Kijk ook even bij het schap met (houdbare) etenswaren voor een glutenvrij dieet)
 • IJs (Naturli, Ben&Jerry’s)
 • Chips (in elk geval naturel chips, soms zijn er ook andere opties)
 • Snoepjes (Katjes)
 • Pizza (Naturli)

Natuurlijk zijn er ook producten die ’toevallig’ vegan zijn. In deze lijst staat bijvoorbeeld geen pure chocolade genoemd, maar dat is vaak wel vegan. Je kan bijvoorbeeld ook Oreokoekjes kopen.

PS. Mis ik iets cruciaals in deze lijst? Stuur mij een mailtje, dan voeg ik het toe! info@inspiratievanmarlies.nl

Vegan producten herkennen

Wat Denemarken wel weer heel fijn doet: vegan labels op producten zetten. Ze zijn er in verschillende varianten, wat ik soms een beetje vaag vind, maar het helpt wel met het gauw kunnen ontdekken van vegan food. Deze labels vind je niet op al het veganistische eten denk ik (zou ik eens moeten testen) en ik ken de voorwaarden ook niet precies.

We hebben hier het bekende V-label (let er wel even op dat er ‘vegan’ bij staat en niet ‘vegetarian’) en het label van de Deense Vegetarische Bond (er is een vegan en vegetarische variant).

Bij deze supermarkten koop je vegan eten

Zoals je in Nederland ook hebt, zijn er supermarkten die wat meer ‘high end’ zijn met meer bijzondere producten of grote lijnen op bepaalde gebieden. Dit zijn vaak ook de wat duurdere supermarkten. Dat prijs- en assortimentsverschil heb je in Denemarken ook. Dat betekent ook dat ‘speciale’ producten vaker aangeboden worden in de duurdere supermarkten.

 • Bij SuperBrugsen, Coop, Meny en Føtex kan het zijn dat je meer alternatieven tegenkomt.
 • Daarentegen zijn de ‘goedkopere’ winkels zoals Rema1000 en Netto ook heel bedreven met hun eigen plantbased mogelijkheden.
 • Ook bij Lidl kun je goed terecht met vooral eten van het vegan merk Vemondo.
 • Warenhuis Bilka heeft ook een goed vegan aanbod.
 • Ben je op het station, dan kun je bij 7Eleven ook vegan eten kopen. Denk aan wraps met falafel, KitKat, frambozencroissant of een chocolatechipcookie.

Hier komt vervolgens ook weer een kanttekening bij die óók in Nederland geldt: de ene winkel is de andere niet. In het dorp waar ik mijn boodschappen doe, heeft SuperBrugsen een paar vegan kaasjes, sojayoghurt, wat diepvrieseten van Naturli en dat is het dan. Ga ik naar de SuperBrugsen in het centrum van Odense, zijn er meerdere schappen met vegan alternatieven waardoor ik bij die winkel altijd even groots insla. Vermoedelijk geldt dit op wel meer plekken in Denemarken zo. In grotere steden kun je een gevarieerder aanbod tegenkomen (al kan ik niks garanderen).

Vegan merken in Denemarken

Handig om te weten en je ziet het al hierboven: er zijn een aantal merken die vegan opties bieden.

 • Het Deense merk “Naturli” biedt heel veel plantbased opties. In de supermarkten is vaak wel iets te vinden van dit merk. Let ook op het vriesvak voor vegan kip, falafel, worstenbroodjes, gehakt, hamburgers of nuggets.
 • Bij supermarktketen Netto kun je hun vegan merk Spir vinden (vleesvervangers, broodbeleg, plantepostej, melk, yoghurt, kaas, sauzen, etc.).
 • Supermarktketen Rema1000 heeft ook een plantbased tak van hun huismerk.
 • Andere vegan merken: Herbivora, Nicecream, Vivera, Violife, Katjes.
 • Andere merken met vegan opties in het assortiment (let op: géén vegetarisch of vegan merk, zij bieden een aantal dingen vegan aan): Den Grønne Slagter, Hanegal.

Vegan uit eten in Denemarken

Oeiii, spannend! Uit eten als veganist. Onderaan de streep denk ik dat Nederland wat verder vooruit is dan Denemarken en tegelijkertijd ligt dat ook erg aan wáár in Nederland je bent. En dat geldt ook in Denemarken.

 • Als er niks op de menukaart staat dat je kan eten als veganist, kun je het beste informeren naar de mogelijkheden.
 • In grotere steden zoals Kopenhagen, Aarhus, Odense, Ringsted en Næstved kun je vaak wel (wat) mogelijkheden vinden.
 • Benut voor vegan mogelijkheden ook het platform Happy Cow.
 • Vegetarisch eten kan in elk geval wel steeds meer en beter. Onthoud dat Denemarken echt goed is met vlees en vis en daardoor wat minder oog kan hebben voor andere mogelijkheden.

Bestaat er vegan Wienerbrød?

Mijn lievelingseten in Denemarken is wienerbrød. Wienerbrød is een verzamelnaam voor verschillende broodjes die doorgaans heel goed smaken bij een koffiemomentje. Snegl, tebirke, spandauer, kanelstykke: er zijn veel verschillende lekkernijen. Een aantal feestdagen heeft ook een traditionele lekkernij, zoals bijvoorbeeld Fastelavnboller voor Fastelavn. In deze heerlijke broodjes zit vaker wel dan niet iets als boter, melk en/of ei. Snik!

Overal is markt voor, dus ook voor vegan alternatieven:

 • Bakkerijketen Lagkagehuset heeft zo nu en dan vegan opties. Ik zeg ‘zo nu en dan’ doordat ik nu een paar keer geen vegan broodje kon krijgen. Tijdens Fastelavn hebben ze speciale vegan ‘ballade’ in het assortiment. Ook heb ik er een framboossnegl (hindbærsnegl) kunnen eten en een kanelstykke. Geen wienerbrød, maar wel handig: ze hebben er ook vegan gebakjes.
 • In Kopenhagen vind je de bakkerij Landbageriet. Hier kun je je vegan én glutenvrije wienerbrødlol op. Ze bieden zowel vegan als glutenvrije als vegan glutenvrije mogelijkheden aan. Hier haal ik het liefst mijn tebirke, snegl, spandauer en wat al niet meer. Stiekem wil ik altijd de hele winkel leegkopen.
 • Ik woon zelf vlakbij Odense en kan bij vegan restaurant Cafe Kosmos altijd een vegan taartje of alternatief voor wienerbrød vinden. Het is wel afhankelijk van wat ze toevallig hebben gebakken.
 • Ben je zelf een bakker of vind je het leuk om een poging te doen? Googel dan zeker op recepten voor vegan alternatieven. Zo heb ik fastelavnsboller, kransekager, brunsviger en kardemomsnurer gemaakt. Allemaal dingen waarvan ik niet zou denken dat ik dat zou kunnen. En zeker heel erg lekker!

Toch een beetje cultureel advies

Ik deel liever geen cultureel advies uit, maar bij deze toch even een tip: doe niet neerbuigend of boos als er geen vegan mogelijkheden zijn in Denemarken. Denemarken is een eigen land met een eigen cultuur en daardoor ontmoet je het land zoals ze is. Tradities zijn ontzettend belangrijk en de traditie van vlees en vis is daar onlosmakelijk mee verbonden. Ik eet op moment van schrijven zo’n 8 jaar veganistisch en nog steeds vind ik flæskesteg (varkensvlees uit de oven) een must voor op kerstavond. Doordat ik met de Deense kersttradities ben opgegroeid hoort flæskesteg voor mij net zo goed bij Kerst als dat we Deense kerstliedjes zingen rond de boom. Ik eet de flæskesteg niet eens, maar “het hoort” gewoon zo. En nee, je hoeft mij hier niet op aan te vallen als je dat een slap excuus vindt.

Wees creatief met de mogelijkheden die je hebt, sta open voor nieuwe ervaringen en wees dankbaar voor wat er wél is. Zo kwam ik ook naar Denemarken toe. Ik verwachtte nul mogelijkheden als veganist (los van het groente-/fruitverhaal) en werd verrast door 2 vleesvervangers in de supermarkt. Inmiddels ken ik de winkels beter en spot ik steeds meer opties. Daar hoop ik je bij deze wat meer deelgenoot van te hebben gemaakt.

Wil je meer weten over vegan eten in Denemarken? Stuur vooral een berichtje naar info@inspiratievanmarlies.nl! Ook voor aanvullingen voor deze blog mag je mij zeker mailen. Ik verwacht niet dat ik er een fantastisch compleet overzicht van ga maken, maar hopelijk heb ik je zo wel wat hoop gegeven voor een vegan bezoekje aan Denemarken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven