Waarom het zo fijn is om dankbaar te zijn

‘Waar ben jij vandaag dankbaar voor?’ Het is een kleine vraag, maar tegelijkertijd heel groot. Het is even stil staan bij de dag, bij het leven, bij alles om ons heen. En daar pluk je dan iets uit wat jou het gevoel geeft van ‘hee, dáár ben ik dankbaar voor.’ Dat spreek je uit. In je hoofd, hardop, op papier. Het bestaat. Een glimlach op je gezicht. Dankbaar.

Een positieve draai aan elk moment

Het liefst ben ik de hele dag door dankbaar. Dat ik wakker word, dat het licht is buiten. Dat de kat mij kopjes geeft omdat ze eten wil. Dat ik in een veilig land woon en een mooi thuis voor mezelf heb gecreëerd. Dat er heerlijke tapijttegels op de vloer in de slaapkamer liggen. Dat mijn dekbed zo heerlijk op mij valt. Dat ik misschien niet zo goed geslapen heb, maar ’s avonds weer in mijn veilige warme bed kan kruipen. Dat er mooie kleding in de kast hangt, dat ik de dag kan beginnen met yoga. Dat er schoon drinkwater uit de kraan komt of dat de wekker het goed doet. En dan ben ik de dag amper begonnen. Wat is er veel om dankbaar voor te zijn.

Ik loop de woonkamer in en ben dankbaar voor mijn prachtige boomstam eettafel. Voor de planten in huis, voor de gevulde koelkast in de keuken. Dankbaar dat ik op een parkje uitkijk en ’s ochtends de natuur direct kan zien. Dat ik een bril op mijn neus zet die de goede sterkte heeft. Dat het laminaat koud is en hoe fijn dat in de zomer is en in de winter wat minder. Dat ik gezond wakker word. Dat er een schoon bakje voor de kat haar eten in de kast staat. Dat zij zin heeft in haar ontbijt. Dankbaar dat ik ’s ochtends een momentje voor mezelf heb. Dankbaar dat ik leef.

10 dagen dankbaar

In februari begon ik op Instagram spontaan met #10dagendankbaar. Het doel was om 10 dagen lang elke dag iets te delen waar ik die dag dankbaar voor was. Natuurlijk vroeg ik mijn kijkers ook waar zij dankbaar voor waren. Het kostte wat tijd en moeite om mij hier elke dag op te richten (en het vooral niet te vergeten), maar het was zo waardevol! Ik kreeg elke dag weer reacties met hele leuke dingen waar mensen dankbaar voor waren.

De zon, sneeuw, de kinderen naar school brengen met de slee, een ochtendwandeling, afspreken met een vriendin, de kinderen, een luie zondag met een boek en thee; noem het maar op. Het fijne aan dankbaar zijn, is dat het goed werkt bij de simpele dingen. Ben ik dankbaar voor mijn mastergraad, het grootste dat ik bereikt heb? Nee, maar wel voor mijn doorzettingsvermogen, aandacht, interesse in mijn onderzoeksonderwerp, de computer waar ik mijn masterscriptie op schreef en alle steun die ik van mijn omgeving had. Samen maken ze mijn mastergraad realiteit.

Wat is dankbaarheid eigenlijk?

Op een bepaalde manier weet ik niet beter dan dat ik dankbaar ben voor dingen. In 2016 heb ik een maand lang elke dag iets opgeschreven waar ik dankbaar voor was. Er hing een A2-formaat poster aan mijn deur en elke dag kwam er iets nieuws op. De enige ‘vereiste’ is dat er geen dubbele dankbaarheden op het vel kwamen.

Poster met dankbaarheden van mei 2016

Wel vraag ik mij af of ik ook zo makkelijk dankbaar zou zijn als ik ergens anders geboren was en een ander leven had geleid. Is dankbaarheid maakbaar of krijg je het van nature mee? Is misschien iedereen in de basis dankbaar of ligt het aan de opvoeding en wat je meemaakt in je kindertijd of je daar aandacht voor hebt?

Het gekke is dat dankbaar zijn voor mij heel natuurlijk voelt, maar ik er eigenlijk níks vanaf weet. Misschien is het ook niet echt een onderwerp om iets over te leren. Toch ga ik er even in duiken. Bij de lokale boekhandel heb ik een bestelling gedaan van het boek ‘De kracht van dankbaarheid’ van van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen. Met hen duik ik in wetenschappelijke informatie en lees ik hoe zij de lezer motiveren om meer dankbaarheid te ervaren. Wie weet kom ik zo ook een stapje dichterbij de vragen die ik hierboven stel. Wordt zeker vervolgd…!

Scroll naar boven