Wonen in Denemarken #2: waar begin je zoiets?

Vooropgesteld: deze website is niet ter uitleg of promotie van emigraties naar Denemarken. Sterker nog: ik ben officieel (nog) niet geëmigreerd. Emigreren doe je pas als je de belastingaangifte in een nieuw land moet doen. Zover ben ik nóg niet, maar alles stap voor stap. In deze blog lees je wat ik zoal heb gedaan/ontdekt in dit hele proces. Meer lezen over waarom ik naar Denemarken ben vertrokken? Dat kan in deze blog.

Waar begin je als je naar het buitenland verhuist?

GOOGLE.

Tijdens het uitdokteren van mijn plannen voorafgaand aan de sabbatical, had ik al een paar duiken genomen in het wondere wereldje dat heet ‘wonen in een ander land’. Kun je namelijk wel zomaar 3 maanden naar Denemarken toe? En hoe regel je dat handig met Deense kronen? En een telefoonnummer?

Stapjes van op bezoek zijn in Denemarken naar langer mogen blijven

Je kan heel veel online vinden. Er is een speciale website voor wie nieuw is in Denemarken: Life in Denmark

Samengevat was dit het bureaucratische proces zoals ik het tot dusver heb doorlopen:

 • Je mag als EU-burger zonder problemen maximaal 90 dagen in Denemarken doorbrengen.
 • Wil je langer blijven? Dan vraag je een verblijfsvergunning aan.
 • Die verblijfsvergunning vraag je aan op grond van één van de mogelijke opties. Kom je bijvoorbeeld studeren, heb je een baan of kun je jezelf in onderhoud voorzien? Elke optie heeft weer eigen voorwaarden.
 • Met die verblijfsvergunning kun je met een gerust hart in het land rondhuppelen tot je een ons weegt en aan de gestelde voorwaarden kan blijven voldoen (baan kwijt = nieuwe vergunning aanvragen). Na 5 jaar kun je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.
 • Je hebt die vergunning ook nodig om je in te laten schrijven in het bevolkingsregister. Als je dat doet, krijg je een CPR-nummer, de Deense variant van een BSN-nummer. Om je te laten inschrijven, heb je wel een woning nodig (en daarmee een huurcontract of koopovereenkomst die je meeneemt naar de gemeente).
 • Dat CPR-nummer is best handig, want daardoor kun je dingen doen als een bankrekening openen, abonnementen afsluiten, verzekeringen scoren en wat al niet meer.

Het Nederlandse leven (tijdelijk) uitzwaaien

Oké, dan heb je alles aan de Deense kant geregeld. Dan mag je nog even de Nederlandse kant organiseren. Er zit ook wel wat overlap in her en der.

 • Doordat ik ingeschreven ben in Denemarken, ben ik verplicht mij uit te schrijven uit Nederland. Je kan namelijk niet in 2 landen ingeschreven staan.
 • Natuurlijk: de huur opzeggen, je spulletjes inpakken en laten vervoeren naar Denemarken. Dat laatste had ik ook zelf kunnen doen met een gehuurd busje, maar ik ben héél blij dat ik er een verhuisbedrijf voor heb ingeschakeld. Ik heb zelf niks hoeven sjouwen en ook niet de reis met al die spullen hoeven maken. Mange tak til Van Rooijen Verhuizingen in deze.
 • Tijd om links en rechts te strooien met adreswijzigingen. Ik heb mij ook uitgeschreven voor sites waar ik heel moe van werd (ik irriteer mij kapot als een bedrijf ongevraagd papieren post stuurt en dat je dat niet uit kan zetten. Ga ff weg)
 • Met dank aan het gevallen kabinet is registreren als kiezer voor de Nederlandse landelijke verkiezingen best wel handig. Kan gelukkig digitaal. Fun fact: zonder Deens paspoort kun je niet stemmen in de landelijke verkiezingen hier. Wel bij de lokale en provinciale verkiezingen.
 • Niet echt een feitelijk ding, maar wel handig om rekening mee te houden: heel veel gedag zeggen. Mijn baan opzeggen en daar afscheid nemen ging heel vlug, maar ik ben wel heel blij dat ik dat in alle kleinheid die het was, heb kunnen doen.

Let the next phase of life begin

En dan ben je wel zo’n beetje good-to-go voor je nieuwe levensfase. Alhoewel. Misschien begint het dan eigenlijk pas.

Want wat doe je dan?

 • Hoe bouw je een sociaal leven op als je die wil?
 • Hoe zorg je ervoor dat je het Deens onder de knie krijgt?
 • Wat ga je in het dagelijks leven doen?
 • Hoe verken je de omgeving waarin je woont?

Not a clue. Althans, ik heb ideeën over hoe ik dat ga doen. Experimenteren staat voorop. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik in elk geval alle seizoenen meegemaakt wil hebben hier. Dat ik wéét hoe de duistere winterdagen zijn en hoe onhandig het wel of niet is dat ik geen auto heb als het slecht weer is. Dat ik allerlei insecten langs zie komen en mijn huis gevuld heb met spinnen (is al zo momenteel) en de groente en fruit uit het seizoen kan verorberen (de Deense kersen doen het een stuk beter dan de Nederlandse dit jaar. Lékker dat ze zijn). Stapje voor stapje, dag voor dag.

I’ll report back later 😊

Maak kennis met ikwilemigreren.nl

Trouwens! Ben jij iemand die bezig is met emigratieplannen of -ideeën? Dan adviseer ik je graag een kijkje te nemen bij Ikwilemigreren.nl. Karin heeft verschillende e-books geschreven die je handvatten geven voor het maken van je emigratieplannen. Want ja: er komt nogal wat bij kijken. Mijn samenvatting van hierboven heeft wel wat uren/dagen gekost om echt helder te krijgen. You gotta start somewhere and it’s always at step 1. Let’s go!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven