Mediteren voor beginners en mensen met weinig tijd

Jarenlang dacht ik dat mediteren betekent dat je uren stil kon zitten zonder na te denken. Iets is wat héél moeilijk is. Daarom deed ik het nooit. Het bleef alleen telkens terugkeren op wenslijstjes van dingen die ik ‘ooit’ nog eens zou willen leren. Via een vriendin begon ik aan een mindfulnesscursus en daarin leerde ik dat mediteren zo ingewikkeld helemaal niet is en juist ongelooflijk fijn kan zijn. Ook als je het maar een paar minuutjes doet.

Wat is mediteren?

Een betekenis geven aan mediteren vind ik best spannend. Ik ben namelijk geen meditatiecoach of anderszins. Ik ben wél een ervaringsdeskundige en mediteer dagelijks sinds mei 2022. Voor mij is mediteren niets anders dan het oefenen met aandacht voor de ademhaling. Tijdens een meditatie focus ik mij op mijn ademhaling.

Maar ja.. je kent het wel: opeens ben je afgedwaald en zijn je gedachten heel ergens anders. Bij iets wat je straks nog moet doen, bij iets wat je nog op je boodschappenlijstje moet zetten of iemand die je nog terug moet appen. Dat soort gedachten horen erbij. Wat je doet, is de gedachte opmerken en weer terug gaan naar de ademhaling. Telkens weer opnieuw. Telkens terug naar het huidige moment. Dat doe je tot de meditatie voorbij is. Bijvoorbeeld een geleide meditatie, door een wekkertje te zetten of te stoppen wanneer jij klaar bent.

Marlies op de bank

Hoe begin je met mediteren?

Als je wil starten met mediteren kun je verschillende dingen doen. Veel hiervan kan gratis en dat is extra fijn: zo kun je rustig kennismaken met mediteren en de verschillende mindfulnesscoaches die er zijn.

  • Zorg voor een rustige plek waar je comfortabel kan zitten en niet gestoord wordt. Dat kan een stoel zijn, op de bank en ook op een meditatiekussen. Voor beginners kan het fijn zijn om ‘gewoon’ op een stoel te zitten met een kussen in je rug. Zo kun je makkelijker in een meditatiehouding zitten (rechtop en een open houding). In kleermakerszit zitten is echt niet nodig.
  • Probeer te mediteren met een geleide meditatie. Dat is een opname van iemand die een meditatie inspreekt. Je kan op Spotify, YouTube of een andere streamingdienst zoeken naar meditaties.
  • Hou het simpel: kies voor korte meditaties. Ik dacht altijd dat mediteren pas ’telde’ als ik minimaal een half uur in stilte zat. Dat is veel te lastig in het begin. Het is oefenen, dus begin simpel. Kies voor een meditatie die een minuut of 5 duurt en breid dat langzaamaan uit.
  • Maak je geen zorgen als het niet gaat zoals jij denkt dat het zou moeten gaan.

Bij wie kun je meditaties volgen?

Er is zoveel uit te kiezen qua meditaties. Een paar suggesties die ik wel eens gebruik:

Geef het niet gelijk op als een meditatiestem je niet bevalt. Er is zo veel te kiezen, er zit vast iemand bij die je een prettige stem vindt hebben.

Deze soorten meditaties zijn er

Er zijn verschillende soorten meditaties. Maak onder andere kennis met:

  • Zitmeditaties. De naam zegt het al: een meditatie waarbij je zit.
  • Loopmeditaties. Ook bij deze: meditaties waarbij je rustig en met aandacht loopt.
  • Bodyscan. Check in bij je hele lichaam tijdens een bodyscan.
  • Ademruimte. Een korte meditatie om eventjes in te checken bij jezelf.
  • Yoga meditaties. Tijdens deze meditaties neem je heel rustig en bewust yogahoudingen aan.

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Net zoals bij journallen, heeft meditatie zin:

  • Het vermindert stress. Doordat je de aandacht verlegt naar het hier en nu en de ademhaling, komt je lichaam meer tot rust.
  • Het helpt in afstand bewaren tot je eigen gevoelens en reacties van anderen. Doordat je telkens opnieuw oefent met meditatie.
  • Daardoor verbetert het ook je humeur. Je kan alles beter een plekje geven en bent daardoor rustiger en blijer.
  • Het schijnt dat mediteren ook medisch gezien voordelen kan helpen, doordat het je hartslag verlaagt en je op een andere manier omgaat met sombere gevoelens omtrent medische behandelingen.

Zelf aan de slag met mediteren

Wil je laagdrempelig beginnen met mediteren? Dan kan ik je van harte Mindful Minuut aanbevelen. Marjolein stuurt je elke dag een nieuwe meditatie via WhatsApp (of je vindt die in de app). Van maandag t/m vrijdag duren de meditaties 3 tot 5 minuten en op zaterdag ontvang je een wat langere. Elke week behandelt Marjolein een ander thema. Denk aan: dankbaarheid, zelfzorg of bijvoorbeeld loslaten.

Meer inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie? Haal een boek in huis waardoor je meer aandacht krijgt voor het hier en nu.

Winkelwagen
Scroll naar boven