De voordelen van journaling

Waarom is journaling goed voor je? En hoe begin je met journallen? Of om bij het begin te beginnen: wat is journaling? Laten we erin duiken!

Wat is journaling?

‘Journaling’ is de Engelse term voor dagboekschrijven. Een ‘journal’ is een dagboek. Dus, heel simpel gezegd: als je journalt, ben je in je dagboek aan het schrijven. Wat mij betreft is dat direct ook de beste benadering. Soms wordt journaling als een kunst verkocht en mag je het helemaal optuigen met tekeningen en andere creatieve uitingen (dan wordt het ‘bulletjournaling’). Dat kan zeker, alleen kan dat een te grote stap zijn.

Kort gezegd: journaling is schrijven in je dagboek.

Hoe begin je met journallen?

Als je wil starten met journallen, hoef je het niet heel ingewikkeld te maken. Zoek een notitieboekje of een vel papier en een pen. Een mooi opschrijfboekje mag altijd, maar als je net begint, mag het absoluut simpel. Pak je papier en pen, ga op een fijne plek zitten en ga schrijven.

Wat je schrijft in een journal? Dat is helemaal aan jou (wat overigens heel overweldigend kan zijn). Zelf vind ik het prettig om met journaling vragen (of journaling prompts) te werken. Dat zijn vragen die je jezelf kan stellen en beantwoorden in je journal. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Van ‘Hoe voel je je op dit moment?’ tot ‘Wat is het leukste dat je in de afgelopen week hebt meegemaakt?’ of ‘Waar ben je dankbaar voor?’ kunnen je aan het schrijven zetten.

Als je bent begonnen met schrijven, blijf je schrijven. Het hoeft nergens over te gaan. Niets is fout, alles mag. Denk niet te veel na, alles wat je denkt en schrijft heeft een plek in de wereld.

Waarom is journaling goed voor je?

Waarom zou je überhaupt willen beginnen met journallen? Er zijn meerdere voordelen van journaling. Hieronder licht ik er een aantal uit:

  • Journaling vermindert stress. Door het schrijven ruim je je hoofd als het ware op. Het kan ontzettend druk zijn in je hoofd met gedachten die alle kanten op gaan. Door ze op te schrijven, krijgen ze een plekje buiten je hoofd en hoeven je hersenen niet hard te werken om te zorgen dat je die gedachten onthoudt. Nu staan ze op papier en kun je ze teruglezen. Dat brengt mij op het volgende punt:
  • Journallen zorgt voor helderheid. Doordat je gedachten op papier staan, ontstaat er ruimte in je hoofd om verbindingen te leggen of plaats te maken voor andere gedachten. Opeens kun je een probleem vanuit ander licht zien en verschijnt daar opeens de oplossing.
  • Je gevoelens krijgen de ruimte. In het gehaast van de alledaagse drukte en spanning kan het voorkomen dat je gevoelens onderdrukt worden. ‘Geen tijd,’ denk je wellicht als je je onrustig voelt of verdrietig bent. Hoe fijn is het dat je met een paar minuten schrijven wel ruimte kan geven aan die gevoelens? Gevoelens zijn niet negatief, zij mogen er altijd zijn. En door ze op te merken, te voelen en de ruimte te geven, krijgen ze een beter plekje.

Wat zijn journaling prompts?

Ik noemde het hierboven al even: je kan journallen met behulp van journaling vragen of zogeheten ‘journaling prompts.’ Een journaling prompt is een kleine kickstart van jouw journalmoment. Het is een vraag waar je, zonder al te veel nadenken, een antwoord op kan geven. Op die manier begin je makkelijker met schrijven en kun je na het begin doorgaan met schrijven. Een journaling prompt kan je aan het denken zetten op vlakken waar je zelf niet zo gauw over na zou denken, maar die wel heel waardevol zijn.

Voorbeelden van journaling prompts:

  • Wat heeft jou deze week aan het lachen gemaakt?
  • Waar ben je op dit moment dankbaar voor?
  • Welke zorg houdt jouw hoofd bezig?
  • Hoe voel je je op dit moment?

Kickstart jouw nieuwe journaling gewoonte

Ben je nieuwsgierig geworden naar journaling of wil je graag beginnen met journallen? I got your back! Start jouw nieuwe journaling gewoonte met behulp van een 7-daagse challenge.

  • Tijdens de challenge “Journallen voor jezelf” ontvang je een week lang elke ochtend rond 6 uur een journaling vraag in jouw mailbox.
  • Zo heb je elke dag iets om over te schrijven en kun je de voordelen van journallen zelf ervaren.
  • Naast de journaling prompts lees je in de mails ook tips en motiveer ik je om vol te houden.
  • Voor slechts 12 euro doe je mee en je kan aankomende zondag direct beginnen (bij aanmelden vóór zaterdag 12.00 uur).

of…

Winkelwagen
Scroll naar boven