Halverwege het veganistische leven

De titel van dit blog is wat kort door de bocht. Een echt veganistisch leven bestaat uit zoveel meer dan nadenken over je eten en drinken en daarin je keuzes anders maken dan je gewend bent. Bij het kopen van kleding, het gebruiken van make-up of het wassen van je haar met shampoo kun je ook keuzes maken die vrij zijn van dierlijke invloeden. Maar: alle beetjes helpen! En daarom, een stukje veganisme in het leven van Marlies.

Kleurrijk eten = altijd +1

De knop omzetten

Afgelopen vrijdag realiseerde ik mij dat ik zowaar al op de helft van de maand zat. Dat ging snel! Ik vind dat deze uitdaging mijn leven het meest beïnvloedt. Je eet meerdere keren per dag en over elke maaltijd en elk tussendoortje denk je na. Wat zit erin? Wat ga ik maken? Is dat veganistisch? Hoe kan ik het veganistisch maken? Waarom heb ik zo weinig groente en fruit in huis? Oh, ik heb het gisteren opgegeten, hm, wat nu?
En toch lijkt het vrij makkelijk te gaan. Het is eigenlijk net als bij het internetloze bestaan: zodra je je realiseert dat je dingen niet kan opzoeken, verdwijnt de drang. Zodra je je realiseert dat je na moet denken over je eten of bepaalde producten gewoon niet meer koopt en eet, is de knop om. Daar heb ik geen recept of tips voor, maar het overkomt mij gewoon. Ik sta open voor de mogelijkheid en wat is meer: ik zie vooral kansen in een andere manier van leven. Ik geniet weer van een stukje (pure) chocolade omdat het een momentje is om even te snoepen. Ik leer nieuwe dingen koken die ik straks kan blijven maken, waardoor mijn kitchen skills zich weer uitbreiden. En het mooiste? Er komt geen dier aan te pas. 

Een gezond gevoel

Dat pure eten en het mengen van ingrediënten om tot nieuwe gerechten en lekkere maaltijden te komen, geeft mij ook het gevoel dat ik gezond leef. Ja, chocolade en chips zijn in verschillende gevallen hartstikke vegan, maar eten uit een pakje of een kant-en-klare salade kopen omdat je trek hebt, is er niet bij. ’s Avonds bereid ik al mijn tussendoortjes en lunch van de volgende dag voor. Vanmiddag hoop ik zelfs mijn eerste soep te maken en alvast vooruit te koken voor de komende dagen. Gewoon, omdat het leuk is om in de keuken te staan en ik van mijzelf heb ontdekt dat ik dat ’s avonds na werktijd niet altijd even graag doe. 

Met de benenwagen

Gisteren was weer zo’n dag waarop ik mijn eigen eten meenemen erg handig vind. In Geldermalsen vond de Bloesemtocht plaats en samen met een vriend liep ik de tocht van 20 kilometer tussen de bloesems door. Asfalt, modder, pontons, gras: divers was de ondergrond in elk geval wel! Er was niet overal veel bloesem, maar het was wel gaaf om deze omgeving te ontdekken. Helaas kon ik bij de tussenstops geen appeltaart of kersenflap kopen en opeten. Gelukkig had ik zelf zoveel lekkere dingen mee dat ik niet eens alles op heb gekregen! Overbodige ballast natuurlijk… 😉
Walkywalky

Hier zat niet zoveel bloesem, sorry

Tada! Met een bloemetje van NS

De blik vooruit naar mei

Na de wandeling snelde ik gauw door naar Den Haag voor een binnenhuispicknick met een hele leuke groep mensen. Het is echt heel gaaf om reacties te krijgen op de uitdagingen die ik elke maand weer aan ga. En het was inspirerend! Dankzij hun suggesties heb ik besloten de volgende uitdaging al wat eerder bekend te maken en vooral jullie uit te dagen om mee te doen. Jaja! Je hoeft komende maand gelukkig niet je hele leven overhoop te gooien zoals ik in maart en april deed. Ik heb het ook voor mijn eigen plezier niet te ingewikkeld gemaakt. Heel binnenkort hoor je meer! Qua voorbereiding hoef je alleen maar te zorgen dat je pen en papier hebt en je kan het zo bont maken als je zelf wil. Kijk, dat zijn de betere uitdagingen toch? 
Scroll naar boven