Het veganistische leven

En dan is er opeens een stilte van meer dan een week. Sorry! Om het goed te maken een nieuwe blogpost met veganistische verhalen en toch nog wat ‘geen internet’ perikelen.

Internet irritaties

Waarschijnlijk heb ik meer ‘last’ van een maand zonder internet dan ik van tevoren gedacht had. Nog steeds laat ik ’s avonds mijn laptop uit en ik lees berichten op mijn telefoon wel, maar reageer pas later. Ik voel me, zelfs met minder gebruik, aan mijn telefoon gekluisterd zitten. En nee, dat wil ik niet.

Boeken ben ik nog steeds aan het lezen, voor puzzels heb ik al geen tijd meer. De weekenden zijn druk door het komen van de warmte, zon, feestjes en verjaardagen. Maar dat internet… Ik ben gisteren pas ingelogd op Instagram en op een aantal media ben ik nog steeds niet geweest. De drang om op de hoogte te blijven is weg. WhatsApp draait wel op halfvolle toeren, maar de druk om te reageren is verdwenen. Ik doe mijn eigen ding. Noodgevallen pluk je er uit. En als iemand echt in levensgevaar is, adviseer ik ze 112 te bellen en niet mij.

De uitdagingen van veganisme

Veganistisch eten dan. Het is het tegengestelde. Ik kon niks opzoeken in maart, maar als nieuwe veganist doe ik soms niet anders. Ik lees etiketten van producten met m’n beginnersoog en googel alle woorden die ik niet kan thuisbrengen om te controleren of dit wel of niet dierlijk is. Opletten is vaardigheid nummer 1 bij deze uitdaging. Een restaurant van tevoren vragen of ze iets veganistisch kunnen bieden, zelf een taart bakken voor een verjaardag zodat je lekker gebak op je schoteltje hebt en op zoek naar makkelijke gerechten om na een lange werkdag ‘even’ op tafel te zetten.

Het brengt kleur in je leven. Letterlijk en figuurlijk. Je denkt na over wat er in je eten zit en wat dit met je doet. Je borden vullen zich met kleur. Groenten en fruit zijn gelukkig al jaren mijn favoriet. In groep 8 verkondigde ik in een top 3-lijstje al dat mijn favoriete eten geen pizza of patat was, maar broccoli met kaas. Mij wakker maken voor eten? Dan graag voor een immense fruitsalade.
Afgelopen weekend ging ik met mijn ouders en broertje uit eten. Mijn vader had bij het maken van de reservering gevraagd of ze een veganistische maaltijd konden serveren. Dat kon! En heerlijk dat het was. Reclame maken is niet mijn ding, maar Herberg van Es heeft er een heerlijke avond van gemaakt. Het smaakte zo goed en oogde zo mooi dat ik bijna wil roepen dat ik gewoon voor altijd veganist blijf.

Voorgerecht: carpaccio van komkommer met pompoensoep

Hoofdgerecht: pitabroodje met gewokte groenten

Nagerecht: verse vruchten

Soms is het toch even extra uitdagend. Dan zie je de gebakjes op een verjaardag langs komen en herinner je je het genot van een hapje van de lekkerste taarten. Of simpelweg iets eten tussendoor of op een andere locatie. Niet alles kan zomaar gegeten worden en dat merk je. Je eigen instelling helpt hier wel bij. Ik maak me niet heel druk meer. Een week geleden zag ik overal beren op de weg, maar ik krijg steeds meer gevoel voor wat wel en niet kan. Dat helpt!

Nadenken over eten

Het zorgt er wel voor dat je veel met eten bezig bent. Enerzijds is dat een stukje bewustwording: dieren hebben zoveel invloed op ons eetpatroon. Ook zitten er in sommige producten wel erg veel ingrediënten. Kan het simpeler? Anderzijds is het iets dat tijd kost: ik denk elke dag na over wat ik eet en wat ik kan eten. En dat houdt me bezig. Ik gebruik het internet gelijk meer dan ik zou willen en ik ben nog bezig met het realiseren dat ik niet zomaar iets kan eten wat iemand voor mij neerzet. Een collega die op gebakjes trakteert? Heerlijk, maar nee. Een ei bij het ontbijt zondagochtend? Dat doe ik al heel lang, maar nee.

Uitdagingen te over bij je eetpatroon! Ik moet nog wel uitzoeken of ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg, maar daar duik ik nog in. Vooral op het gebied van eiwitten kan ik mijn eetpatroon nog wat aanpassen verwacht ik. Je leest het: deze uitdaging is wel even heel iets anders dan wat ik tot nog toe gedaan heb. Sterker nog, een internetloos leven leek vooraf een hele klus, maar na anderhalve week veganistisch eten, beïnvloedt de huidige uitdaging mijn leven meer. Zonder internet leven is natuurlijk wel iets anders dan zonder een heleboel soorten eten. Maar daarvoor heet het ook ‘de uitdaging’. Ik ga even verder genieten ervan!

Scroll naar boven