De telefoon wegleggen en echt fijne dingen doen

In deze moderne tijd hebben we prachtige ontwikkelingen mogen zien. Zo zijn ook de mogelijkheden van het internet en mobiele eindeloos, maar toch… Hoe veel uren van jouw tijd scrol je bewust of onbewust weg op je telefoon? En hoe voel je je daarbij? Een paar jaar geleden schreef ik in een poëtische bui deze tekst:

Marlies zit op een muurtje in een park met een mobiele telefoon in de hand.

Is dat herkenbaar voor jou? Heb jij ook de neiging om door te blijven scrollen en te verdwijnen in je telefoon tot je weer op de klok kijkt en denkt: ‘Sh.t, weer een uur verdwenen en ik wilde nog zoveel doen’? Je bent absoluut niet de enige. En we weten donders goed dat we ook andere dingen kunnen en willen doen. Maar waarom lukt het dan niet?

Waarom zijn we zo verslaafd aan onze telefoon?

Welke dingen doe jij op je telefoon die je bezig houden? Gebruik je Instagram, Facebook, TikTok of een andere social media app? Ben je misschien verslingerd aan het lezen van nieuwsberichten en wil je op de hoogte zijn van alles wat er in de wereld gebeurt?

Welkom in de macht van bedrijven.

De bedrijven achter de apps op je telefoon willen maar 1 ding: dat jij zo lang mogelijk hun app gebruikt. Dat levert hen namelijk inkomsten op. Voor de advertenties die je op je timeline ziet, voor de aandacht die de app genereerd, voor alle data die jij onbewust aan ze geeft.

Dat doen ze vernuftig… Ze praten met neurowetenschappers die alles weten over hoe onze hersenen werken, hebben mensen in dienst die die kennis om kunnen zetten tot slimme trucjes en ze blijven optimaliseren, investeren en verbeteren om jouw hersenen telkens een stap voor te zijn.

De trucjes van bedrijven achter de apps

  • Het rode icoontje met een cijfertje van het aantal notificaties dat je open hebt staan. Rood = urgentie, dus jij wil gelijk gaan kijken.
  • Heb je een reel of video gezien die je leuk vindt? Mooi! Dan biedt de app jou de volgende keer soortgelijke dingen aan. Het liefst op zo’n manier dat ie jou de volgende reel of video op een presenteerblaadje aanbiedt. Verder scrollen is makkelijker dan de app sluiten.
  • Meldingen voor alle activiteiten op de app die interessant kunnen zijn. Een nieuwe like of nieuw bericht (oeh, wie is het?), een melding dat een bekende nu ook op de app zit of ‘als je dit leuk vindt, dan vind je dit misschien ook leuk’-teksten.

Ze maken handig gebruik van onze wens om zo veel mogelijk gelukshormonen aan te maken. Elke like of notificatie zorgt weer voor het aanmaken van dopamine. Lekker! Het is alleen van korte duur en daarom keer je weer terug naar de apps, op zoek naar een nieuw shotje.

Tips om de verleiding van je telefoon te weerstaan

Hoe kun je ervoor zorgen dat je de telefoon weg kan leggen? Hoe ontwijk je de aantrekkingskracht van je mobiel? Met de kennis van de vorige alinea, hebben we de tools in handen om dit voortaan anders te doen. Tips om de verleiding van je telefoon te weerstaan:

  • Zet notificaties en pushberichten uit. Je hoeft echt geen melding te ontvangen bij elk appje, notificatie of alert van de nieuwsapp. Alles op jóuw tijd en niet die van een ander. Ga naar de instellingen van je telefoon of bepaal per app welke meldingen je wil ontvangen. Zo zorg je er gelijk voor dat het rode cijfertje bij het appicoon verdwijnt.
  • Koop een wekker. Gebruik jij je telefoon als wekker? Zorg voor een ouderwetse wekker die afgaat en laat je telefoon weg van je nachtkastje. Zodra jij ’s ochtends als eerste je telefoon erbij pakt, is die telefoon alweer in jouw leven die dag voor je er erg in hebt. Zet voortaan de wekker uit en rek je eens rustig uit voor je opstaat. Een nieuwe dag ligt aan je voeten!
  • Verwijder apps die je niet (meer) gebruikt. Een opgeruimde telefoon is heel fijn. Niet langer al die iconen van alle apps op je telefoon, maar alleen wat je echt nog nodig hebt.
  • Zet een toegangscode op je telefoon. Ben jij van het gemak en gebruik je je vingerafdruk of gezicht voor het ontgrendelen van je telefoon? Heel makkelijk én daarmee laagdrempelig om je telefoon te gebruiken. Haal die mogelijkheden weg en vergrendel je telefoon met een code. Dan is er namelijk ruimte om na te denken over de neiging je telefoon te pakken. ‘Heb ik hem nu echt nodig?’
  • Probeer een digital detox. Jaja: ga offline en ontdek hoe het is om eventjes geen telefoon te gebruiken. Afkicken en ervaren dat je méér bent dan de neiging om je telefoon er telkens bij te pakken. Klinkt dat heftig? Check dan de volgende alinea, want ik heb een mooie uitdaging voor je klaar staan.

Durf jij deze challenge aan?

Denk je na het lezen van deze pagina: ‘Goh, interessant, maar hoe begin ik nu eigenlijk’? Doe mee met de 7-daagse challenge ‘Begin de dag offline’!

  • Tijdens deze challenge beginnen we het eerste wakkere uur van de dag offline.
  • Nadat de wekker gaat pak je de telefoon er niet bij (je kan het!) en creëer je tijd voor andere dingen. Bijvoorbeeld voor rustig ontbijten, yoga, een wandeling of journallen.
  • Elke avond ontvang je een mail van mij met motivatie en tips om daadwerkelijk je telefoon links te laten liggen.
  • Ontdek wat er gebeurt als je de dag begint met jezelf in plaats van met de buitenwereld.

Deze challenge komt binnenkort weer beschikbaar. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Geen zorgen: ik mail alleen over challenges en je kan je altijd weer afmelden.

Winkelwagen
Scroll naar boven