De Uitdaging januari: WerkZoekMaand

Elke maand een andere uitdaging… De keuze voor een onderwerp in januari maakte me aan het twijfelen. Een nieuwe start in het nieuwe jaar; vaak een reden voor mensen om het over een andere boeg te gooien. Ik besloot het anders te doen. Ik stort me in iets dat ik al een tijdje aan het doen ben, maar veel fanatieker kan: werk zoeken! Daarmee wordt januari de WerkZoekMaand.

Genieten van werkloosheid

Sinds oktober heb ik geen baan in loondienst meer. Na 2 jaar bij mijn laatste werkgever eindigde het project waar ik aan verbonden was en daarmee ook mijn dienstverband. Toeval wil dat UWV mijn laatste werkgever was en dat ik voor mijn werk dagelijks bezig was met werkzoekenden, hun ervaringen en online content die over werk zoeken ging. Alle tips en tricks voor zoeken naar werk had ik al in huis. De valkuilen heb ik gezien, maar ik zag ook hoe sommige werkzoekenden juist van hun werkloosheid een kans maakten. Wie mij een beetje kent, weet dat ik tot op het vermoeiende af optimistisch ben en elke dag enthousiast het bed uit spring. Genieten van het werkloze bestaan was voor mij weggelegd.

Jezelf leren kennen

En dat doe ik. Ik leer ontzettend veel over de wereld en over mijzelf. Welk werk ik zeker niet wil doen, welke organisaties mijn hart sneller doen kloppen. Hoe ver ik wil reizen voor mijn werk, maar ook welke voldoening ik eruit wil halen. Ook heb ik de kans gegrepen om mijn Zweeds weer op te poetsen, meer te wandelen en fietsen, de omgeving van mijn stad te ontdekken en tijd te maken voor familie en vrienden.

De uitdaging: WerkZoekMaand

Na 3 maanden is de score niet verkeerd. Ik heb bewezen een degelijk cv te hebben, een overtuigende motivatie en, ik had het van mijn (voorheen) verlegen zelf niet gedacht, gespreksvaardigheden die de werkgever aanspreken. Meerdere keren zat ik dichtbij een nieuwe baan, een nieuwe uitdaging en een nieuwe mogelijkheid mezelf verder te ontwikkelen en bij te dragen aan deze grote wereld. Die ene persoon die meer ervaring kon bieden of beter in het team paste, kreeg het betere nieuws te horen.

In januari ga ik er nog harder aan trekken. Netwerken, solliciteren, mijzelf profileren en laten zien wat ik kan en wil.

De spelregels van de WerkZoekMaand

Om de uitdaging wat richting te geven, heb ik bij elke uitdaging een aantal (specifieke) spelregels. Voor januari geldt:
  • Als ik iets vertel over het zoeken naar werk, kan het zijn dat ik organisaties en mensen anoniem hou, tenzij nadrukkelijk toestemming is gegeven om het te delen én dat relevant is voor mijn uitdaging
  • Ook kan het zijn dat ik pas later vertel over iets dat eerder plaats gevonden heeft. Bijvoorbeeld over een sollicitatieproces: pas na afloop deel ik ervaringen

Wat is nu precies het einddoel? Idealiter een baan. Kan ik dat stellen of voorspellen? Nee. Maar ik heb aan het eind van deze maand niks nagelaten om het ideale einddoel van de uitdaging te bereiken.

Scroll naar boven