Boekentip: ‘Alles is uitvogelbaar’ van Marie Forleo

In de serie ‘Boekentip’ licht ik met enige regelmaat een boek uit dat mij nieuwe inzichten en inspiratie heeft gegeven.

We trappen af met ‘Alles is uitvogelbaar’ van de Amerikaanse Marie Forleo. Marie is lifecoach, spreker, auteur en presentator van haar eigen YouTube-kanaal Marie TV. Haar boek (in het Engels ‘Everything is figureoutable’) verscheen in 2019 en staat bij veel vrouwen van mijn leeftijd op het ‘must read’-lijstje.

Van inzicht naar actie

‘Inzicht zonder actie is waardeloos,’ schrijft Marie in haar uitleg over hoe het boek in elkaar zit. Aan het einde van elk hoofdstuk staan namelijk een aantal opdrachten. Welk nut heeft het om nieuwe inzichten op te doen of de vragen in je hoofd te beantwoorden en er vervolgens niets mee te doen? Pak pen en papier en zorg dat je aan het eind van elk hoofdstuk de tijd neemt om vragen te beantwoorden. Het zijn praktische opdrachten die je de net gelezen stof uit het hoofdstuk toe laten passen.

De kracht van herhaling

Eén ding kun je wel verwachten: er wordt je een nieuw mantra ingeprent. Alles is uitvogelbaar. Alles is uitvogelbaar. Alles is uitvogelbaar. Voorbeelden van zowel Marie als anderen laten zien dat inderdaad alles uitvogelbaar is. Een ongeneeslijk zieke moeder is niet meer beter te maken, maar haar laatste tijd op aarde zo mooi, rustig en waardevol mogelijk maken, is wel uitvogelbaar. Een vlucht missen omdat de koffers niet mee mogen en die zo ompakken dat het als handbagage meekan, is te realiseren. Alles is uitvogelbaar. Heb je ergens geld voor nodig? Alles is uitvogelbaar. Wil je een opleiding volgen, maar is de reistijd ondoenlijk of denk je niet slim genoeg te zijn? Alles is uitvogelbaar.

Herinner jezelf aan de uitvogelbaarheid van het leven

Eén van de opdrachten is mij het meest bijgebleven. Tegen het einde van het boek schrijf je een brief van je toekomstige zelf aan je huidige zelf. Een kwartier lang schrijf je als je 100 jaar oudere zelf en begin je met ‘Ik zou heel graag willen dat je weet…’ Ik lees deze brief dagelijks terug, omdat het mij helpt herinneren aan hoeveel ik al gedaan heb, hoeveel ik weet en hoeveel ik kan. Dat alles uitvogelbaar is en nog wat specifieke, persoonlijke wijsheden en adviezen. En eigenlijk hoeft niets je in de weg te staan om te bereiken wat je wil. Zolang jij jezelf eraan herinnert dat alles uitvogelbaar is. De enige die jouw geluk in de weg staat, ben jij zelf.

Is alles uitvogelbaar?

Al schrijvende word ik alweer een beetje sceptisch: hoezo is alles uitvogelbaar? Dat geeft ook gelijk aan waarom het heel belangrijk is ‘Alles is uitvogelbaar’ als mantra te onthouden of telkens weer voor je te zien. Ik had een telefoonachtergrond ingesteld met precies deze tekst en elke keer als ik mijn telefoon in de hand had, werd ik er weer aan herinnerd. Wat een oplossing. Alles is namelijk uitvogelbaar. Dat klinkt groots, maar Marie helpt je geloven in jezelf en de uitvogelbaarheid van het leven.

Wil je dit boek ook lezen? Bestel het bij je lokale boekhandel of via bol.com. Heb je het boek al eens gelezen? Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt. Laat dan hieronder vooral een reactie achter! Ik lees het graag.

De links in dit artikel zijn affiliate links. Als jij via mijn link een aankoop doet bij bol.com, ontvang ik een klein deel van de opbrengsten. Geen zorgen: jij betaalt geen cent meer dan normaal.

Scroll naar boven