Boekentip: “Focus AAN/UIT” van Mark Tigchelaar

Of je de komende maanden (nog steeds of alweer) vanuit huis werkt of met collega’s om je heen: dit is het boek dat je moet lezen. “Focus AAN/UIT” gaat over onze focus. Over hoe we geconcentreerd blijven, maar vooral ook hoe het komt dat we onze concentratie verliezen. Mark Tigchelaar helpt je 4 concentratielekken dichten om meer gedaan te krijgen “in een wereld vol afleiding.”

Nu kan ik moeilijk alles vooraf gaan verklappen (ik hou er wel van als mensen geld betalen voor het werk van iemand die daar hard voor gewerkt heeft), maar ik neem jullie wel graag mee in een paar hoogtepunten en wat ik sinds het lezen van dit boek heb opgepakt.

Vier concentratielekken van focus

Het boek is simpel opgezet. Dat is sowieso heel fijn aan dit boek: niet ingewikkeld doen, maar duidelijk zijn. Je leert direct over de 4 concentratielekken. Dat zijn:

  1. Te weinig prikkels
  2. Te veel interne prikkels
  3. Te weinig brandstof
  4. Te veel externe prikkels

Vervolgens duikt Mark bovenop elk lek. Je leert meer over elk lek en hoe het ontstaat. Heel belangrijk: je leert ook hoe je het lek kan dichten! Het boek zit namelijk boordevol tips en trucs om beter om te gaan met focus en geen focus.

Leer je hersenen kennen

Beter begrijpen hoe je hersenen werken, is heel handig. Wandelen en uit het raam staren vinden je hersenen heel fijn. Rust is belangrijk. Uitgedaagd worden vinden je hersenen óók fijn. Zit je in een vergadering en zakt je concentratie weg? Dan raken je hersenen wat verveeld. Mark adviseert om dan wat te gaan zitten krabbelen of tekenen op een kladblaadje. Zo geef je je hersenen een extra prikkel en kun je je weer beter focussen op de vergadering waar je bij zit.

Mooier krijg je het haast niet: een boek dat zegt dat je pauze moet houden. Ja, dat moet. Of wordt het toch mooier als je eruit kan halen dat je onmogelijk de hele dag gefocust kan werken… Wie heeft dan bedacht dat we 8 uur per dag moeten werken?

Focus AAN/UIT gaat over zoveel meer dan tijd. Het gaat over hoe je die tijd goed besteed. Waarom zou je uren naar je beeldscherm gaan staren als je vastzit in je werk, of je kapot ergeren aan een collega die moet lachen om een gefluisterd grapje van een andere collega? Je hebt meer controle over je focus dan je denkt. Dat is namelijk het interessante: van die 4 concentratielekken is nummer 4 de laatste om aan te pakken. De aandacht voor de interne concentratielekken is namelijk belangrijker.

De app “Forest” downloaden én gebruiken

Door Mark Tigchelaar heb ik een app erbij gekregen. Wil ik dat wel? In dit geval wel! Mark adviseert de app “Forest” waarmee je digitaal een boompje kan planten. Als jij je telefoon niet gebruikt in de tijd dat jouw boompje gaat groeien tot een heuse boom, heb je na een zelf ingestelde tijdsperiode inderdaad een volgroeide boom voor jouw digitale bos. I love it. Gebruik je je telefoon toch, komt er een dode boom in je bos. Dat wil je niet. Tenminste, ik niet. Op momenten dat ik mijzelf echt niet wil afleiden, slinger ik de app aan. Of het nu voor 10, 30 of 120 minuten is: het geeft mij enorm veel rust. Die boom is belangrijker dan iemands appje of Instagram checken.

Focus is prachtig!

Het fijne aan Focus AAN/UIT is dat ik mij na het lezen rustiger voel. Ik begrijp mijzelf beter. Ik snap waarom ik soms helemaal leeg loop en wat ik de volgende keer anders kan doen om dat te voorkomen. Op werkdagen ga ik in principe 2 of 3 keer naar buiten: vóór ik begin met werken en ná werktijd sowieso. Als het in de agenda lukt, doe ik het tijdens de lunchpauze nog een keer, al is het maar 10 minuten.

Wandelen en natuur om mij heen helpen mij om alles wat ik nieuw binnen heb gekregen aan indrukken te verwerken. Loop ik helemaal vast in mijn werk? Dan ga ik ervan weg. De valkuil van doorwerken is dat je langer werkt, maar steeds minder gedaan gaat krijgen. Beter neem je die pauze wél. Dat is beter voor jezelf, je hoofd én je werk. Focus aan. Focus uit. Zet jouw Focus AAN/UIT en dicht de 4 concentratielekken. Meer informatie lees je ook op de website Focus AAN/UIT.

Scroll naar boven