Leven in Denemarken #1: dit was augustus

Welkom bij “Leven in Denemarken” nummer 1! Het idee is om eens per maand terug te blikken op de voorafgaande maand. Geen idee of het gaat werken en ook niet of het enigszins aanspreekt but ey: let’s try. Dit was mijn augustus, de allereerste hele maand officieel in Denemarken wonen!

Een nieuw huis tot een thuis maken

Mijn huisje krijgt langzaamaan vorm. Zeg ik langzaamaan? Het is eigenlijk al bijna klaar! Nadat ik met een vriendin naar Denemarken was gereden op 30 juli, stonden op woensdag 2 augustus de verhuizers op de stoep met mijn inboedel. Om 7.15 uur reed de verhuiswagen de straat in en om 8.30 uur was alles in huis. Cháos. Dat hoort ook.

Beetje bij beetje zetten Mieke en ik de meubels in elkaar. Voordat iets op z’n plek kwam, natuurlijk eerst even de vloer goed schoon. Dat de verhuizers nog in een miezerregen heen en weer waren gelopen met steeds viezer wordende stappers hielp natuurlijk niet, dus extra reden voor heerlijk de vloer doen. Het voelt dan ook altijd alsof je de voetstappen van de vorige bewoners uitwist als het ware. Extra lekker.

Een paar dagen later zat bijna alles in elkaar en kon ik door met het uitpakken van de dozen (Mieke was inmiddels weer naar Nederland toe). Nog meer chaos en dat hoort nog steeds. Tactiek: alles uitpakken en op de bestemming neerzetten. Pas als alle dozen leeg zijn per bestemming de kasten vullen. Perfecte manier om te voorkomen dat je nog een paar dozen opent en denkt: ‘oeps, dat had nog bij dat kastje in gemoeten.’

Twee tripjes naar Odense verder kon ik thuis een nieuwe bank en wasmachine verwachten. Een nieuwe wasmachine was wel even nodig omdat de badkamer iets te klein is voor een ‘normaal’ model. Dus ik had mijn exemplaar in Nederland verkocht. Ik vond het allemaal spannend maar de nieuwe machine past perfect! Tel daarbij op dat de woonkamer een hele chille 3-persoons (3!!) huisvest en ik ben in mijn nopjes. Met dank aan plakspijkers heb ik zelfs mijn canvas, fotolijst en wandrek aan de muren kunnen ophangen. Ik word nog wel eens een doe-het-zelver.

Het mooiste? Dat de verhuizers mijn fiets voor het huis neerzetten. Dát voelt pas alsof dit de plek is waar je woont. En nu kan ik lekker op mijn eigen fiets rondcrossen. Tijdens mij sabbatical heb ik veel plezier gehad van Swapfietsen, maar niks rijdt lekkerder dan je eigen stalen ros.

Denemarken binnenlaten

Iets waarvan ik niet precies weet hoe ik het aan ga pakken: mijn plekje in dit land ontdekken. Misschien heb ik het al. Ik vind het in elk geval belangrijk om iets van aansluiting te hebben. Dat hoeft niet in grote getale met een mega sociale kring (klinkt ook niet heel Deens to be honest). Maar wel met wat lokale contacten, een aantal mensen om op terug te vallen en gewoon fijn mee te lachen/kletsen/what else. En Deens spreken.

Ik heb voor augustus tegen mezelf gezegd: niks hoeft. Alles wat is, is mooi meegenomen, maar als je aan het eind van de maand nog tussen de verhuisdozen zit en niet zoveel hebt gepresteerd, dan is dat ook oké. Ik wil geen druk voelen. Onder druk verlam ik. Vanuit rust bloei ik op.

Voor nu vind ik het heel fijn dat ik Anders And (Donald Duck) aan het lezen ben en op Spotify playlists luister met Deense artiesten. Deenstalige muziek heeft aanzienlijk meer de voorkeur dan Nederlandstalig ooit heeft gedaan. Mooi zo. Saint Clara is momenteel mijn favoriete ontdekking. Dat ze in het Engels zingt, maakt het wel ietsje makkelijker haar te begrijpen.

Via Instagram heb ik Conrad Molden ontdekt. Een Brit die nu zo’n 10 jaar in Denemarken woont en als komiek optreedt. Hij spreekt in zijn shows vooral over de Deense taal en hoe deze taal is opgebouwd. Zijn shows zijn heel grappig en herkenbaar. Op YouTube kun je een paar van zijn shows zien, waaronder Danglish. Begin volgend jaar ga ik naar een van zijn optredens toe. Zin in!

Mijn huidige woonplek is een kilometer bij de AirBnb waar ik in mei verbleef vandaan. Aangezien ik toen leuk contact had met de eigenaren, heb ik hen uitgenodigd voor thee en chocoladecake bij mij thuis. Zo hebben we heerlijk in mijn tuin bijgekletst. In het Deens, welteverstaan. Best een uitdaging. Je raakt het snel kwijt als je het niet onderhoudt. Fun fact: het woordje ‘ik’ is in het Deens ‘jeg’ en de uitspraak daarvan lijkt op ‘jij’. I gotta tell ya: that confused me a few times. Nu ik het weet, kan ik het hopelijk een beetje loslaten en van ‘jeg’ geen ‘jij’ meer maken. Oefening baart kunst.

Een vleugje ondernemen

Het kwam ook goed uit wat nadat mijn huis ingericht was, kreeg ik heel veel zin om lekker aan het werk te gaan. In kleine beetjes wel: ik had namelijk nog geen internet thuis! Oeps.. De buurvrouw en ik wilden samen het internet gaan delen. Goed idee, behalve dat er iets niet helemaal snor zat bij de internetprovider en je wel verbinding kon maken met de router, maar niet met het internet. Lang verhaal kort: ik heb een alternatief geregeld (router met simkaart) en zo kon ik weer lekker achter de computer duiken en stapjes zetten.

Eind juli maakte ik plannen voor mijn onderneming in augustus. Althans: in beperkte mate. Aan het verhuizen, nog tussen 2 landen in met mijn business. Eigenlijk verwachtte ik niet zoveel van mijzelf. Maar ik had wél zin om een nieuwe challenge te organiseren. Dus 1 september startte de 7-daagse challenge “Elke avond offline” met 18 deelnemers.

September is er!

Op het moment van schrijven is het 2 september en september is echt mijn lievelingsmaand. Niet in de laatste plaats omdat ik deze maand jarig ben. Tel daarbij op dat het herfst gaat worden en Kerst dichterbij komt. Ik hoop dat ik mijn vrije energie van augustus in enige mate vast kan houden. Dat is het belangrijkst.

We shall see how it goes. En mogelijk lees je dat over een maand on this website. Vi ses!

3 gedachten over “Leven in Denemarken #1: dit was augustus”

 1. Hoi Marlies,

  Via via ben ik op jouw website en blog terecht gekomen. Volgens mij heb ik ook weleens een bericht van jou gespot in de Facebook groep ‘Nederlanders in Denemarken’. Ik denk rond de periode dat je er allereerst voor 3 maanden heen ging. En zie hier, inmiddels woon je er een maand!

  Jouw blog inspireert mij. Met name jouw positiviteit, enthousiasme en ook realisme. Zelf ben ik (en ook mijn man) een groot liefhebber van Denemarken. Voor nu zijn het vooral de (jaarlijkse) vakanties in Denemarken. Maar steeds vaker dromen we hardop over een toekomst waarin we langer willen verblijven in dit mooie land. Hoe dat eruit gaat zien, nog geen idee.

  Ik ben benieuwd naar je volgende blog!
  NB: ik heb me inmiddels ook aangemeld voor je challenge mailing list.

  hjertelig hilsen,

  Diana Buikstra

  1. Hej Diana,

   Wat leuk dat je mij gevonden hebt! En bedankt voor de complimenten 🙂 Wie weet waar de toekomst jullie brengt. Hebben jullie plekken in Denemarken die jullie voorkeur genieten?

   Hilsen fra Marlies

   1. Hej Marlies,

    Afgelopen mei hebben we (delen van) Jutland bereisd. Onze vaste uitvalsbasis was een airbnb in de buurt van Silkeborg. Dit Deense heuvel & merengebied vonden wij schitterend. Net zoals de regio ten oosten van Aarhus (Djursland). Een ander hoogtepunt was een dagtrip naar het uiterste, noordelijkste ‘puntje’ van Jutland; Skagen/Grenen, daar waar de twee zeeën ‘botsen’. Op onze tourtjes (auto) proberen we ook delen van de Deense Margrietroute te rijden. Zoveel mogelijk binnenwegen en weggetjes. Heerlijk ‘slow’ genieten!

    Vorig jaar hebben we Sjælland verkend. En dat is niet alleen Kopenhagen 😉 Ook hier hadden we een vaste uitvalsbasis; een airbnb (sommerhus) aan de Køge Bugt. Hoogtepunten hier waren o.a. een dagtrip naar het eiland Møn. Een hele prettige ‘vibe’ hebben wij ervaren in het stadje Helsingør (Noord Sjælland).

    Volgend jaar willen we neerstrijken op Fyn en wederom Sjælland. Odense zullen we dan zeker bezoeken. Daar zijn we nog nooit geweest.

    Nou ja, zoals je leest ‘zwerven’ we nog door heel Denemarken. :-))

    hjertelig hilsen,

    Diana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven