Wonen in Denemarken #5: meest gestelde vragen

Zowel op mijn website als via Instagram deel ik graag over mijn leven in Denemarken. Inmiddels woon ik bijna 1,5 maand hier. Als we creatief zijn en de 3 maanden reis van april, mei en juni meetellen, ben ik er zelfs al bijna 5 maanden. Waar blijft de tijd? Hoe dan ook: ik vind het superleuk om berichtjes te ontvangen van jullie. Regelmatig zit daar ook vragen over wonen in Denemarken bij. De meest gestelde vragen en een paar nieuwe heb ik gebundeld in deze blog.

Let wel: dit is mijn kijk op de dingen. Het zijn geen feiten, alleen mijn ervaring. De ervaring van een ander in Denemarken kan heel anders zijn.

Is Denemarken duurder dan Nederland?

Dit vind ik altijd een lastige vraag om te beantwoorden. Want wat vergelijk je dan met elkaar?

  • In Denemarken betalen ze meer belasting dan in Nederland. Daar tegenover staat dat (basis)gezondheidszorg, onderwijs en bibliotheek gratis. En als je een baby krijgt, schijn je een jaar lang zwangerschapsverlof te krijgen.
  • Als je lokaal eet, vallen de kosten altijd mee. En dat is óók verschillend. Dit jaar was de Nederlandse kersenoogst niet goed door te nat of te warm weer. In Denemarken waren de temperaturen geschikter en daardoor was er een goede oogst. Gevolg: kersen zijn in Denemarken goedkoper dan in Nederland. Dat hoeft alleen niet elk jaar zo te zijn.
  • Voor de vergelijking heb ik wel even gekeken hoe mijn vaste aankoop Alpro sojayoghurt zonder suikers het doet in vergelijking met Nederland. Ik betaal in Denemarken toch 30 eurocent meer voor een pak van 755 gram. Puntje voor Nederland 😉

Al met al: ja, het kan duurder zijn. En nee, het kan ook goedkoper zijn. Mijn tip is om altijd bewust om te gaan met je geld en goed te kijken naar waar je geld naartoe gaat. Ongeacht waar je woont.

Wat valt je tot nog toe mee?

Eerlijk gezegd had ik gedacht dat de tijd traag zou gaan en dat ik het moeilijk zou vinden om mijn tijd ergens aan te besteden. Ik heb immers geen baan meer waarvoor ik 4 dagen per week bezig ben. En in tegenstelling tot tijdens mijn sabbatical, blijf ik nu op één plek.

Gelukkig is dit in het dagelijks leven heel anders: ik geniet van de tijd die ik heb en het vliegt voorbij!

Ook een meevaller tot dusver: mensen leren kennen. Dat vond/vind ik best spannend. Ik ga toch zonder aanleiding in een Deens dorp wonen. Als ik kinderen had gehad, zou ik via school makkelijker aansluiting kunnen vinden, als ik een baan bij een werkgever had, zou ik via collega’s aansluiting vinden. Ik probeer het toch in mijn eentje te rooien hier.

Gelukkig ben ik (gek genoeg, vind ik altijd) best goed in contact maken. Inmiddels heb ik in dit dorp van 250 mensen al 5 bekenden én hebben we ook al dingen voor elkaar gedaan. Dat geeft de burger moed.

Wat valt je tegen?

Iets heel randoms: er zit véél kalk in het water. Ik ga er voor het gemak vanuit dat het geen lichamelijke klachten oplevert, maar ik zie het aan mijn waterkoker. Ik heb een glazen waterkoker en ik mag ‘m elke week weer ontkalken. Dat deed ik in Nederland misschien eens per 3 maanden omdat het dan ‘wel weer eens tijd’ was. Toen zag de waterkoker er bij lange na nog niet zo uit als hier na 1 week. Dat frustreert soms een beetje. Overigens went alles en dit ook. Ik kijk er steeds minder van op. En eh… luxeprobleem!

Wat vind jij het grootste cultuurverschil?

“Het grootste” is het misschien niet, maar het valt mij wel heel erg op dat Denen ontzettend vriendelijk zijn. Als ze ergens op de wereld vriendelijkheid hebben uitgevonden, is het hier. Niet dat Nederlanders niet vriendelijk zijn, maar het is anders. Ik kan mijn vinger er nog niet op leggen (of ik wil Nederlanders niet beledigen).

Misschien iets met het ontbreken van de Nederlandse directheid. En ongevraagd iets voor elkaar doen. Ik heb inmiddels 2 keer het gras niet zelf hoeven maaien en heb een lading tomaten gekregen van een zeer-goed-gelukte oogst van een dorpsbewoner. Andersom heb ik de buurvrouw geholpen door haar eten in mijn koelkast te bewaren tot haar nieuwe werkte, een AirBnb in de buurt schoongemaakt en de ramen van mijn directe buurvrouw gewassen. Dat doe je toch gewoon voor elkaar? Heerlijk!

Waarin lijken Denen en Nederlanders juist op elkaar?

Deze vraag vind ik nog wat lastig. Uiteindelijk zijn het allebei 2 kleine landjes op de aardbol. En dan weet ik dat Nederlanders al zo ontzettend verschillen (“De Nederlander bestaat niet”) en ken ik de Denen (bestaat “De Deen” wel?) nog niet goed genoeg. Wordt vervolgd!

Hebben ze daar broodjes frikandel?

Ik ben nooit te beroerd een goede vragen over Denemarken te beantwoorden 😉 Eigenlijk is het antwoord ‘ja!’ alleen is dat een ander soort frika(n)del dan de Nederlandse.

Een Nederlandse frikandel is een langwerpige snack. Inmiddels ben ik al een aardige tijd veganist, maar voorheen kon ik een frikandel zeker waarderen.

De Deense frikadel is een soort gehaktbal. De smaak van frikandel herinner ik mij als HEEL LEKKER. Dat was altijd wel een traktatie op vakantie, zeker vanuit de oven met frietjes erbij. Het is wel anders dan een gehaktbal. Platter en iets langer en ovaler. De smaak is ook veel smeuïger en het kan bij elke maaltijd gegeten worden. En ja: deze frikandel kan op brood. Het liefst roggebrood dan wel. Zie ook deze website voor foto en meer info.

Vragen over Denemarken?

Heb jij vragen over wonen, leven of Marlies in Denemarken? Reageer onder de blog, stuur een mailtje of DM. Ik vind het heel leuk om te horen wat jou bezig houdt!

2 gedachten over “Wonen in Denemarken #5: meest gestelde vragen”

  1. Hoi Marlies,

    Wat een leuke blog weer! Interessant om jouw observaties zo te lezen. Hoe gaat de Deense taal je af?

    Hartelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven