Leven in Denemarken #3: met oktober de herfst induiken

Hoi daar en welkom! Dit is mijn derde blog over leven in Denemarken. Elke maand blik ik terug op mijn dagelijkse reilen en zeilen van de betreffende maand. Deze keer mag oktober de bühne op. Hoe is het mij deze maand vergaan? Pak er een kopje thee of koffie bij en ga er eens goed voor zitten. Let’s goooo!

Op vakantie in Nederland

De blog van september eindigde ik in Nederland. Ik was 25 september voor vakantie naar Nederland gereisd en dat ging begin oktober natuurlijk nog gewoon door. Maandag 9 oktober vertrok de trein richting huis weer, maar tot die tijd kon ik nog genieten van knuffels met en gezelschap van heel veel fijne mensen.

Laat ik dan gelijk mijn Grote Les van deze reis benoemen: als je in Nederland bent, stop je agenda niet bomvol afspraken. Dan ga je deaud van binnen. Tenminste, dat geldt voor de introvert hier aan de andere kant van je scherm. Op het toppunt had ik 2 dagen in Arnhem gepland en op die 2 dagen zeven afspraken staan. Zeg maar elke maaltijd en elk moment dat er tussendoor nog iets te verstoppen was.

Realistisch was het niet meer en ik heb met pijn in het hart meerdere afspraken afgezegd. In Arnhem had ik een hotelkamer geboekt en mijn hemel: wat een verademing. Na het inchecken deed ik de deur van die kamer achter mij dicht en besefte ik mij: ik ben voor het eerst in negen dagen écht even alleen. Daar was ik aan toe.

Om met een positieve noot te eindigen: het was superfijn om rondom mijn verjaardag in de buurt van ongelooflijk lieve mensen te zijn. Al neem ik wel een les mee dus voor de volgende keer dat ik in het land ben.

Tijd om weer naar huis te gaan

Na 2 weken vakantie ging ik weer terug naar Denemarken! Ik reis voornamelijk met de trein en dat was deze vakantie ook zo. Ik was iets later dan gepland thuis op mijn reisdag, wat ook weer voor een interessante ervaring zorgde. Van het station naar huis was het nog zo’n 30-40 minuten lopen en tja… het was al behoorlijk donker buiten. Oeps! Gelukkig waren er lantaarnpalen die het wel deden en helaas ook een stuk of 4 achter elkaar die het niet deden. Wat een duisternis. But I made it home!

Waar het inmiddels toch wat aan de frisse kant was geworden en inmiddels kan ik vermelden dat de verwarming het doet! Niet dat ik ‘m snáp, maar dat is voor een volgende fase.

Weer thuis zijn betekent ook weer lekker wandelen in de omgeving. Met telkens wel weer een leuke verrassing, zoals heeeeel veel paddenstoelen in het bos! Het is net Smurfenland hier, kijk nou hoe tof.

Rood met witte paddenstoelen op de grond van een bosrijke omgeving.

Het is nu echt tijd voor Deense les

Zoals je in mijn blog over Deens leren kan lezen, ben ik ingedeeld in een klas op de Deense taalschool. Daarvoor had ik een intakegesprek. Ik ben ingedeeld bij Deens 3 in module 3 (in de blog over de Deense taal lees je hier meer over). Na de herfstvakantie (23 oktober) had ik mijn eerste lesdag. Pfoe, dat was wel spannend en intensief!

Ik heb 3 keer per week les en elke lesdag duurt 3 uur (+ 15 minuten pauze halverwege). Tel daarbij op dat ik er ook telkens naartoe reis en behoorlijk wat moet aanpassen in het ritme dat ik tot nog toe had en je mag best weten dat ik het een uitdaging vind.

De docentes spreken voornamelijk Deens en leggen soms iets uit in het Engels. Ik zit met ongeveer 20 andere buitenlandse studenten in de klas. Gevarieerde afkomst: van Oekraïne tot Roemenië tot Iran tot Verenigd Koninkrijk tot (jawel) Nederland.

Het is echt weer ‘back to school’ met de lessen, oefeningen en huiswerk maken. Ik heb nu 4 lessen gehad en soms heb ik het idee iets te begrijpen van wat de docente zegt zonder de Engelse toelichting. Ik heb nog veel te leren (ik weet feitelijk níks over grammaticale regels) en daarvoor ga ik natuurlijk naar school. In theorie ga ik in februari een toets doen om door te mogen naar de volgende module (of te stoppen, zie de andere blog). Voor nu is het in elk geval even stapje voor stapje en les voor les.

Ook in oktober bouwen aan de business

Want ja: ondertussen wordt er druk getimmerd aan Inspiratie van Marlies! Mijn bedrijf is in Denemarken geregistreerd en daardoor kan ik wat praktische zaken goed regelen. Ik heb inmiddels een paar dingen kunnen automatiseren. Vervolgens is het nog wel een wondere wereld van belastingaangiftes en wat moet je op welke manier registreren. Ook zijn de btw-percentages hier anders dan in Nederland dus het vergt wat uitzoekwerk.

Op 6 november start een nieuwe challenge: 7 dagen wandelen! Daar heb ik ontzettend veel zin in. Elke dag een kwartiertje naar buiten (weer of geen weer) zodat de deelnemers en ook ik de donkere dagen met vertrouwen tegemoet gaan. Wil jij ook meedoen? Check dan de pagina over deze challenge.

In oktober deden al meer dan 20 mensen mee met de challenge “Journallen voor jezelf”. Deze challenge start elke zondag en is de perfecte manier om elke dag een klein momentje voor jezelf te claimen. Meer info vind je op de challengepagina.

Afgelopen weekend had ik een fotoshoot aan huis. Heel tof! Vorig jaar had ik door Irina foto’s laten maken tijdens een bezoek aan Odense. Aangezien mijn beeldbank wel wat vers (en passend) materiaal kan gebruiken, heb ik haar gevraagd mij te helpen om de verschillende onderwerpen van de challenges op beeld te zetten. Nog even wachten op het eindresultaat.

De meest random dingen uit oktober

Voor de rest zijn er altijd leuke, kleine dingen om op te merken deze maand:

  • Ik heb een ‘Pendelkort 20’ gekocht bij DSB (Deense NS). Met deze kaart (die in mijn app zit) kan ik binnen 60 dagen 20 keer heen en weer reizen tussen mijn station en Odense. Dat is bijna de helft goedkoper dan elke lesdag Deens losse reizen betalen. Superchille oplossing die bedacht is om tegemoet te komen aan het hybride werken van reizigers die 2-3 keer per week naar hun werk reizen.
  • Elke week kijk ik een nieuwe aflevering van Den Store Bagedyst: De Grote Bakwedstrijd. Dat is de Deense versie van Heel Holland Bakt/The Great British Bake Off. Súperleuk om te zien! Met ondertiteling aan kan ik namelijk gelijk meer Deens leren en het is gewoon een gezellig programma. De Nederlandse editie heb ik nooit gekeken, maar voor de Deense maak ik graag tijd vrij.
  • Nadat mijn hoofd overvol raakte bij het vooruitzicht van 3x 3 uur per week Deense les (plus reistijd en huiswerk) heb ik een ‘offline’ weekagenda geknutseld. Op deze manier kan ik schuiven met blokjes en ervoor zorgen dat ik genoeg tijd en ruimte heb om voor mezelf te zorgen, mijn huishouden op orde te houden, mijn bedrijf te bestieren én Deens te leren.
Whiteboard met daarop gekleurde papiertjes die elk een taak en tijdsduur weergeven.

Zulke dingen!

En nu staat november voor de deur. Een maand die vaak voorbij vliegt. Ik ga in elk geval bezig met de volgende challenge en ik heb iets heel leuks in de maak voor december. In dat kader nog 2 tips:

  1. Vind je het leuk om als eerste op de hoogte te zijn van een volgende challenge? Meld je dan aan voor de Keep me posted-maillijst. Deze maillijst hoort als eerste wat de volgende challenge wordt én pakt dan altijd een toffe bonus mee. Je zit nergens aan vast en afmelden kan altijd.
  2. Ik heb ook een ‘gewone’ nieuwsbrief! Die verschijnt vooralsnog eens per 3 maanden. Dan weet je gelijk welke blogs er online zijn gekomen en als het toevallig zo uitkomt, noem ik ook de volgende challenge (geen garanties). Aanmelden voor deze nieuwsbrief doe je hier.

Meer over wonen en leven in Denemarken

Meer blogs lezen over hoe ik het wonen en leven in Denemarken ervaar? Je vindt ze allemaal in dit overzicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven