Wonen in Denemarken #6: Deens leren spreken

In Denemarken wonen betekent dat je vaak te maken krijgt met de Deense taal. Bedoel, in Nederland is het Nederlands ook overal, dus zo heb je dat hier ook. Ik zou niet weten waarom niet. Hoog tijd om Deens te leren!

Deens is geen lucratieve taal om te leren. Er zijn immers maar 6 miljoen mensen die het spreken, op een wereldbevolking van 7 miljard (of zitten we inmiddels al op 8?). Toch kan het best wel handig zijn om Deens te leren als je in Denemarken woont.

Hoe leer je Deens?

Zoals met elke taal, kun je ook op verschillende manieren Deens leren.

  • De meest zinvolle (denk ik): taalles volgen. Niks zo handig als de taal leren door op cursus te gaan. In Denemarken heeft de overheid geld vrijgemaakt voor de buitenlander die zich in Denemarken vestigt. Je betaalt een borg van 2000 Deense Kronen (zo’n 300 euro). Dat bedrag krijg je terug als je je examen haalt. Je lessen volg je op een Sprogskole die in veel steden zit.
  • Via de app DuoLingo kun je (gratis) een andere taal leren. Wel vanuit het Engels bekeken tenzij een taal ook vanuit het Nederlands aangeboden wordt. Nadeel: je krijgt geen uitleg over het waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ook kan het voorkomen dat het net niet helemaal klopt of dat uitspraken heel vreemd zijn. Voordeel is wel dat je spelenderwijs de taal leert en grotendeels klopt het goed.
  • Deense televisie kijken, Deens nieuws lezen, Deense radio luisteren, etc. Hoe meer je je omringt met de taal, hoe makkelijker het wordt om dingen te leren en op te pikken. Ik heb de taal van WhatsApp tegenwoordig op z’n Deens ingesteld en heb nu een paar keer het tijdschrift Anders And (Donald Duck) gekocht. Snap ik niet goed wat er staat? Lang leve Google Translate en het woordenboek dat ik van mijn ouders te leen heb.

Zoals met veel nieuwe vaardigheden leer je die het beste door het zoveel mogelijk te oefenen en te doen. En ja, dan ga je wel eens fouten maken.

Met Engels kom je ook heel ver

De meeste Denen kunnen best goed Engels (engelsk). Soms beter dan ik, wat altijd een beetje vreemd voelt want ik dacht dat ik best goed Engels spreek.

Wel grappig: mensen zeggen vaak dat iedereen in Kopenhagen Engels spreekt. Ik ben er 4 weken geweest dit jaar en dat vond ik nog wel meevallen. Misschien omdat ik niet in het centrum ronddwaalde. Zo liet ik daar mijn nieuwe huissleutel kopiëren, maar de schoenmaker sprak geen Engels. Gelukkig kon ik toen inmiddels een beetje Deens en had ik dat stiekem al een paar keer in mijn hoofd geoefend voor ik de man zijn winkel in liep.

Hoe is het met mijn Deens?

Als ik de schoenmaker in het Deens kan vertellen dat ik mijn huissleutel wil kopiëren, kan ik in elk geval íets Deens. Al kun je je nog best voorbereiden met “Jeg vil gerne have to kopier”, vergezeld door de sleutel in ene hand en het cijfer “2” met je andere hand uitgebeeld. De setting helpt wat je doet.

Vloeiend is mijn Deens absoluut nog niet. Als ik moe ben, heb ik veel moeite met zinnen formuleren en woorden vinden. Het lezen gaat wel aardig. Toen ik bezig was met het uitzoeken van een energieleverancier, internetbedrijf en bestellingen plaatsen bij de doe-het-zelf-zaak en Ikea, kon ik mij er redelijk vlot doorheen werken, inclusief de bevestigingsmails. Die Donald Duck helpt mij wel 😉 En DuoLingo ook.

Soms gaat het per ongeluk. Laatst ging ik in mijn dorp een pakketje laten versturen en de man van de kiosk zei dat ie geen engelsk sprak. Ik floepte er van alles uit in het Deens, het was zo raar. Hij ging mijn pakketje namelijk met postzegels frankeren en ik stond echt zo: eh, klopt dat? Ja klopt. Weet je het zeker? Jep. Oké dan (Er det rigtigt? Ja. Er du helt sikker? Ja. Okay.). Het pakket is aangekomen in Nederland, dus het klopte inderdáád.

Ik verbaas mezelf regelmatig. Wie weet word ik op een dag wakker terwijl ik uitsluitend nog in het Deens denk. Is best mogelijk. Na 3,5 maand in Zuid-Afrika dacht ik alleen maar in het Engels.

Op naar Deense les!

Afgelopen week had ik een afspraak bij de sprogskole in Odense. Daar had ik een afspraak met een ‘vejleder’. Dat vertaalt zich volgens Google naar ‘begeleidingsconsulent’. Hoe dan ook, de vejleder deed een intake om te horen en lezen hoe het met mijn Deens is, wat voor schoolachtergrond ik heb en om mij in te delen in een van de modules.

Er zijn 3 opleidingen Deens, die elk bestaan uit 6 modules. De opleiding waarin je geplaatst wordt, hangt samen met het onderwijs dat je genoten hebt (weinig tot geen = Deens 1, korte of gemiddelde schoolachtergrond = Deens 2 en lange schoolachtergrond = Deens 3). Ook de talen die je spreekt kunnen invloed hebben. Het is voor iemand die Nederlands spreekt makkelijker om een andere Germaanse taal (zoals Deens) te leren dan wanneer je alleen Mandarijn spreekt bijvoorbeeld. Meer informatie vind je bij de lokale/regionale sprogskole, zoals deze van Odense.

Nu ben ik op basis van de spraak- en schrijfoefeningen ingedeeld bij Deens 3 en module 3, wat betekent dat ik in 2 stapjes toe ga werken naar een B1-niveau in Deens. Dat taalniveau staat voor ‘eenvoudig Deens’ (of Nederlands, want de taalniveaus zijn Europees vastgesteld). Na elke module vindt er een toets plaats. Haal je de toets, dan kun je kiezen om verder te gaan met de volgende module óf om te stoppen. In dat laatste geval krijg je de betaalde borgsom terug van je gemeente.

Na de herfstvakantie mag ik beginnen! Ik vind het wel spannend. Voor mijn gevoel ben ik nog niet op een A2-niveau beland, maar de vejleder denkt dat het hard zal gaan met mijn Deens als ik eenmaal bezig ben. Laten we het hopen 😉

Meer over wonen en leven in Denemarken

Meer blogs lezen over hoe ik het wonen en leven in Denemarken ervaar? Je vindt ze allemaal in dit overzicht.

4 gedachten over “Wonen in Denemarken #6: Deens leren spreken”

  1. Joyce Manusiwa

    Super leuk om je verhalen te lezen. Heel veel succes met het verder leren van de Deense Taal. Gr. Joyce Manusiwa

  2. Goed bezig Marlies! Iets nieuws leren is leuk en je mag er ook trots op zijn! Het valt me op dat in je blogs het woord ‘moeten’ ontbreekt. Wat een verademing. Heel de wereld ‘moet’ en jij gaat naar Denemarken en leert Deens. Je zal op een gegeven moment vast ook wel wat Deense Kreune moeten gaan verdienen, maar op dit moment lijkt dat nog niet het allerbelangrijkste in je leven. Hoewel ik ook wel weer benieuwd ben hoe je dát gaat aanpakken. Heb het goed daar, een paar honderd km verderop. Groet, Francien Rademaker

    1. Mange tak, Francien! 🙂
      Klopt zeker, het woord ‘moeten’ hoeft van mij niet zo vaak te vallen als we doen. Dat deed ik in Nederland ook al. Heel vaak is het te vervangen door ‘mogen’ en ‘willen’. Uiteindelijk moet je helemaal niets (en zelfs belasting betalen vind ik een privilege want dat geld gaat ook weer naar dingen die het leven makkelijker maken. Zoals de gezondheidszorg hier in Denemarken). En dat is ook weer tof aan geld gaan verdienen: dan kan ik mijn steentje bijdragen in dit land!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven