Leven in Denemarken #4: dit was november 2023

Hallo en welkom bij de blog over mijn november! Elke maand blik ik terug: wat heb ik deze keer zoal uitgespookt in mijn nieuwe Deense leven? Ga er eens voor zitten en read on!

De challenge van november: 7 dagen wandelen

Businesswise begon november heel erg leuk: het was tijd voor de challenge ‘7 dagen wandelen’! Elke dag een kwartiertje wandelen, of je nou echt zin hebt of niet. 18 superleuke deelnemers gingen elke dag op pad. Wandelcoach Marjolijn en ik hadden voor elke dag een andere opdracht bedacht. Zo kwam ik aan heel veel foto’s van herfstige taferelen en I love it!
Dit zijn een paar van mijn kiekjes:

Heerlijk aan het promoten voor ‘24 days Acts of Kindness’

Na ‘7 dagen wandelen’ dook ik in de promotie van ’24 days Acts of Kindness’. Kort samengevat: een digitale adventkalender vol zelfliefde! Ik stuur de deelnemers van 1 t/m 24 december elke ochtend een mailtje met daarin een ‘Act’ voor zichzelf. Binnen 2 minuten uit te voeren en altijd iets liefs voor jezelf. Aanmelden kan niet meer. Ik ben echt megatrots dat ik 24 mensen heb mogen verwelkomen voor deze “challenge” in een ander jasje. Een adventkalender stond al jaren op het wensenlijstje en daar is ie dan eindelijk!

Even een kijkje nemen in de Deense bieb

Aangezien ik rond mijn Deense taallessen best wat tijd over heb (de trein gaat 1 keer per uur) ben ik die tijd steeds creatiever aan het invullen. Best handig dat je dan in de ‘grote’ stad bent. Naast het station van Odense zit een grote bibliotheek en daar ben ik deze maand voor het eerst naar binnen gelopen. Wat geweldig! Allemaal boeken die je zomaar kan lenen. Want jep: hier mag je ‘gewoon’  boeken lenen bij de bieb. Zit bij de belasting inbegrepen. Ik moest mij wel even registreren aan de balie, maar daarna kon ik naar Deense les met 3 boeken in de tas: 1 Engelstalige chicklet (is gewoon lekker lezen), 1 Deenstalige kinderboek over een kleine rendier én Harry Potter deel 1 in het Deens. Die heb ik ook op de e-reader staan, maar daar lukte het nog niet echt om ‘m vlot te lezen. Inmiddels vermoed ik dat het aan hoofdstuk 1 ligt, want ik begon in het boek opeens in hoofdstuk 2 en nou léés ik. Ik vind het superfijn om de taal in de praktijk te zien. Dan worden dingen wat meer gewoon zeg maar.

Museumkaart en Carl Nielsen

Over Odense gesproken: ik mag een jaar lang onbeperkt naar 6 musea in Odense, jaja. Ik heb een årskort gekocht (jaarkaart). Zie de meest rechtse foto hierboven. Ik krijg ook nog es 10% korting in de museumwinkels van dezelfde musea dus dat is ook weer leuk. Met mijn årskort ging ik als eerste naar het Carl Nielsen museum (een kiekje van binnen op de middelste foto). Ik had nog nooit van deze beste man gehoord, maar ik liep toevallig langs het museum onderweg naar de taalschool met een detour.

Carl Nielsen was een Deense componist en geboren vlakbij Odense. Gezien zijn successen was het een museum waard. Geen groot museum hoor: een uurtje later was ik weer buiten en in die tijd had ik ALLES gedaan. Het bleek namelijk een heel leuk en lichtelijk interactief museum waar je zelf wat dingetjes kon ontdekken qua samenstelling van composities of raden welke trompetriedel hoorde bij welke instructie (links, rechts, terugtrekken, vooruit, etc.). Superleuke ervaring en ik vind het heel tof dat ik er nog wel weer een keer heen kan met mijn årskort.

Danske les in november

November was ook de eerste volle maand Deense les. Inmiddels heb ik er 6 lesweken opzetten dus dat is 6x3x3= 54 lesuren Deens. Dat is best veel. Soms heb ik het idee dingen beter te snappen en vooruitgang te boeken. Van grammaticale regels (die in het Nederlands hetzelfde werken, dus je leert nog es wat haha!) tot woorden tot uitdrukkingen tot dingen over de geschiedenis van Denemarken. Wist je dat er een Deense Piet Hein bestaat? Dat is niet onze zeevaarder, maar een Deense dichter, schrijver en wetenschapper. I kid you not. Wel heel leuk om het in de laatste paar lessen over de Deense kunst en cultuur te hebben. Eerder hadden we het over onder andere vrijwilligerswerk en gezondheid.

Verder probeer ik dagelijkse dingen Deens te maken: ik heb alle afleveringen van de Deense Heel Holland Bakt gezien (althans, van dit seizoen…), lees mijn Anders Andjes en schrijf en praat Deens met wie dat kan. Zoals met de dame bij het museum, maar ook met een Deense vriendin en met mijn Deense tante. Uiteindelijk kun je op school van alles leren; je zal het toch in het echt moeten oefenen. Dus dan doe ik dat maar. Misschien wordt het dan nog wat met het verstaan van de taal.

Van november naar december

Jaaa en nu is december hier! Mijn kerstboom staat al een week. Ik had er vorig weekend opeens zin in om hem neer te zetten dus nu staat ie. De woonkamer is wel half verbouwd ervoor en daardoor is de bank nog knusser geworden om op te zitten (ingebouwd met een fauteuil). Hoe december gaat zijn? Dat lezen jullie volgend jaar 😉

Vond je dit leuk om te lezen? Let me know door een comment te plaatsen of mij een berichtje te sturen op de manier die bij jou past (mail of InstaDM).

Vi ses!

Meer over wonen en leven in Denemarken

Meer blogs lezen over hoe ik het wonen en leven in Denemarken ervaar? Je vindt ze allemaal in dit overzicht.

2 gedachten over “Leven in Denemarken #4: dit was november 2023”

  1. Erg leuk om te lezen. Ik kijk zelf uit naar 2 weken Zweden met de schoonfamilie. O.a. Kalla Anka kijken op de 24ste 🙂

    1. Dankjewel Niek! Veel plezier alvast in Zweden 🙂 Ik wist nog niet dat ‘Kalle Anka’ zo’n traditie was op de 24e. Wat gaaf! Lekker van genieten samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven